5 x hier loop je tegenaan als je vanuit de provincie naar Amsterdam verhuist

De grote stad Amsterdam. Ze lonkt. Veel mensen wagen de stap vanuit de provincie om het geluk te beproeven aan de Amsterdamse grachten. Maar waar loop je als provinciaal nou tegenaan als je met je verhuiswagentje deze kant op komt? Redacteur Suzanne, zelf geboren en getogen Brabander, zette een aantal punten voor je op een rijtje. Lees ze vooral met een dikke knipoog.

Verkeersregels gelden hier niet

Natuurlijk moet iedereen zich aan de verkeersregels houden. Wij van indebuurt.nl kunnen dat alleen maar onderstrepen, maar als provinciaal hier in Amsterdam is het soms wel even wennen op de weg. Zo zijn automobilisten en fietsers eigenlijk constant boos op elkaar en waar wielrenners in de polder menig weggebruiker ruw van de weg persen, zijn het hier de bakfietsen waar je voor moet uitkijken. Ook hoor je er tegenwoordig niet meer echt bij als je geen elektrische stalen ros onder je billen hebt. Stoppen voor voetgangers op een zebrapad? Gap, ben jij gek? We moeten door, tijd is geld. Uitzonderingen daargelaten uiteraard.

Foto: Suzanne Mensen

Mensen zetten al hun spullen op straat

Heb je het niet meer nodig? Zet het bij het grofvuil. Dat is eigenlijk landelijk wel zo geregeld maar in de provincie brengen mensen toch nog vaak zelf hun spullen weg. In Amsterdam zijn, net als in heel Nederland, ook gewoon speciale dagen waarop je je grofvuil buiten mag zetten. Het wordt dan kort daarna opgehaald. Maar veel mensen hebben lak aan die dagen en zetten het te pas en te onpas buiten. Soms lijkt het alsof de buurman zijn hele inboedel naar buiten heeft verplaatst om daar lekker verder te recreëren. De een zijn dood is de ander zijn brood want door deze grofvuilexplosies zijn er hele Facebookgroepen opgericht waar mensen foto’s delen van vuilplaatsen met spullen die nog gebruikt kunnen worden zoals kasten, complete houten vloeren, bedden etc. Je haalt er soms de mooiste parels vandaan en je ziet dan ook regelmatig mensen met (bak)fietsen vol (daar zijn ze weer) spullen door de stad gaan.

Foto: Suzanne Mensen

Elke maand een nieuw restaurant

Het verloop van horeca is groot in Amsterdam. BC (Before Corona) was dat al het geval en dat zal straks niet veel anders zijn. Het kan dus zomaar gebeuren dat jij elke maand een ander restaurant in je straat hebt. Ideaal, want zo gaat afhalen nooit vervelen.

Foto: Pixabay

Amsterdammers zijn verrassend vriendelijk

Je hebt vast te horen gekregen dat de grote stad je anoniem maakt. Mensen zijn hard, afstandelijk en alleen met zichzelf bezig. Dat is eigenlijk niet helemaal waar. Amsterdammers zijn ontzettend hartelijk en groeten niet minder dan mensen in de provincie. De manier waarop ze groeten ben je wellicht niet helemaal gewend. De trambestuurder die “Hey mop, goeiemorgen!” tegen je zegt of de marktkoopman die “Hoe is het pik?” naar je roept. Ze bedoelen het allemaal vriendelijk en willen niet meteen met je samenwonen. Sta je open voor contact? Dan ontvang je contact!

Foto: Pixabay

Trams

Als je ergens letterlijk en figuurlijk tegenaan loopt wanneer je in Amsterdam komt wonen vanuit de provincie dan zijn het trams. Je bent ze niet gewend, het zijn rare dingen die altijd voorrang hebben, heel luid bellen en je soms bijna van je fiets trekken met hun enorme zijspiegels. Naast dat ze heel handig zijn, gaan ze ook vaak stuk of worden tramhaltes plots opgeheven. Sta je dan, met je goeie gedrag. Met de auto door de stad is met trams ook wel even wennen. Je zal niet de eerste en zeker niet de laatste zijn die plots een trambaantje pakt als je een kruispunt oprijdt. Blijven ademen, mensen gaan hard toeteren en schreeuwen maar laat je niet van de wijs brengen, jij kunt dit.

Foto: Pixabay

Geslaagd voor je inburgeringsexamen

Al met al is verhuizen van de provincie naar Amsterdam gewoon een uitstekende keuze. Als je eenmaal gewend bent dan hoor je jezelf ineens “lekker bezig gap” naar een vriend roepen en zul je zien dat je ook vaker niet dan wel voor voetgangers stopt bij het zebrapad. Gefeliciteerd, je bent ingeburgerd.

Lees ook…

Meer in deze categorie

Genieten van Amsterdam

Ga naar “Nieuw in Amsterdam: hier haal je echte Portugese Pastel de Nata”

Nieuw in Amsterdam: hier haal je echte Portugese Pastel de Nata

Mister Nata
Ga naar “Gratis naar de film, theater of het museum: cadeautje van de gemeente Amsterdam!”

Gratis naar de film, theater of het museum: cadeautje van de gemeente Amsterdam!

Ga naar “Mysterie: waarom Amsterdammers op 2 februari pannenkoeken eten”

Mysterie: waarom Amsterdammers op 2 februari pannenkoeken eten

MOAK Pancakes

Aanbiedingen

Ga naar “Pvc Click Flex Strook Pella Eiken € 34,00”

Pvc Click Flex Strook Pella Eiken € 34,00

 • Kwantum
 • Geldig t/m 30 juni 2023
Ga naar “Fleece panty € 9,99”

Fleece panty € 9,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 12 februari 2023
Ga naar “Alle Hak potten van € 9,98 voor € 4”

Alle Hak potten van € 9,98 voor € 4

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 5 februari 2023
Ga naar “Visstoof met prei tomaat € 1,19”

Visstoof met prei tomaat € 1,19

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 5 februari 2023
Ga naar “Skechers sneakers 36 t/m 46 € 39,99”

Skechers sneakers 36 t/m 46 € 39,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 12 februari 2023

Vacatures

Ga naar “Trambestuurder GVB Amsterdam”

Trambestuurder GVB Amsterdam

 • Olympia
 • Parttime

Agenda

Ga naar “Familievoorstelling Mankind (6+) in Amsterdam”

Familievoorstelling Mankind (6+) in Amsterdam

 • De Stilte
 • 5 februari 2023

Topper

Ga naar “Lieve Stad Festival 2023”

Lieve Stad Festival 2023

 • Internationaal Theater Amsterdam
 • Van 17 mrt t/m 26 mrt

Topper

Ga naar “Koningsdag in Amsterdam”

Koningsdag in Amsterdam

 • 27 april 2023
Koningsdag AmsterdamKoningsdag Amsterdam
Ga naar “Binnenhofstraatfair in Noord”

Binnenhofstraatfair in Noord

 • 16 april 2023
BinnenhofstraatfairBinnenhofstraatfair
Ga naar “Rollende Keukens 2023”

Rollende Keukens 2023

 • Van 17 mei t/m 21 mei
rollende keukensrollende keukens