Tip van ons: een stadswandeling (10 km) door Oost met pitstops voor een hapje of drankje
Het lijkt erop dat de horeca nog wel even dichtblijft. Dat is vreselijk jammer voor Amsterdamse horecaondernemers én voor ons….
Gezien het grote aantal snackmuren in onze stad, kunnen we wel stellen dat Amsterdammers nogal van het snacken zijn. Maar welke tussendoortjes zijn nou echt typisch Amsterdams? We zetten er een paar voor je op een rij. En de plekken waar je ze kan kopen. Geniet ervan!
Het Amsterdamse Koggetje kwam voort uit een bakkerswedstrijd in 1934. De twee grote bakkersverenigingen uit Amsterdam werd gevraagd een nieuw stadskoekje te maken, om Amsterdam te promoten. De Koggetjes wonnen: dunne koekjes met stukjes karamel. Lekkerrr!
Utrechtsestraat 109-111, 1017 VL Amsterdam
Nu geopend
Meer informatieEen écht Amsterdams roomboterkoekje. Het Eberhardje is vernoemd naar onze geliefde oud-burgemeester Eberhard van der Laan. En het is hartvormig omdat een deel van de opbrengst naar stichting ‘Hart voor je stad’ gaat. Leuk toch? De koekjes zijn verkrijgbaar bij onder meer Holtkamp.
Duivekater is een zoetig witbrood met een zachte korst. Oorspronkelijk werd dit feestbrood in Amsterdam-Noord en de Zaanstreek gegeten tijdens Pasen en Kerst. In sommige huizen is dit nog altijd een traditie, maar de meesten van ons eten het nu met een lekkere laag roomboter als tussendoortje. Bakkerij Balvert verkoopt ‘m.
Dit typisch Amsterdamse gebakje hebben we te danken aan de Amsterdamse Joden. Voor de Tweede Wereldoorlog waren deze deegrolletjes met gemberspijs verkrijgbaar bij alle Joodse Bakkers rondom het Waterlooplein. De traditie is gelukkig niet verloren gegaan: op verschillende plekken in Amsterdam geniet je nog van deze heerlijke snack. Waaronder Bakkerij Laromme, de laatste Joodse bakkerij in Amsterdam.
Rond de bevrijding in 1945 begon bakker Aat van Dobben met het maken van de allerlekkerste kroketten. De krokante snacks gingen als warme broodjes over de toonbank in zijn eetsalon aan de Korte Reguliersdwarsstraat. En daar zit Eetsalon Van Dobben nog steeds!
Het Amsterdamse tafelzuur, nog een snack die de Joden introduceerden in Amsterdam, mag natuurlijk niet ontbreken in dit lijstje. Plankjes met ingelegde augurken, zilveruitjes en kaas krijg je nog vaak in typische Amsterdamse cafés. Of, nog beter: eet het tafelzuur met wat ossenworst van slagerij Louman.
Onze nieuwste aanwinst! Tony Chocolonely is zo’n populaire chocoladereep dat-ie heel Nederland doorvliegt. In alle soorten en maten. Van zoute karamel tot framboos en knettersuiker. Op het Damrak proef je van al het lekkers gemaakt van chocolade in Tony’s Chocolonely’s Chocolate Bar, en een paar minuutjes lopen verder vind je in de Oudebrugsteeg Tony’s Super Store waar je naar hartenlust repen kunt shoppen en waar je zelf je eigen chocoladereep kunt maken. Hier kun je uiteraard de chocolade ook proeven.
Blijf op de hoogte
Schrijf je in voor de nieuwsbrief van indebuurt Amsterdam en blijf op de hoogte van alles in en om Amsterdam.
In onze gids
Populaire rubrieken
Topper