Verborgen parel: bijna niemand weet van dit mooie huis aan de grachten
Aangeboden door Hendrick de Keyser Monumenten
Hoe zou het zijn om te wonen in een van die mooie grachtenpanden? Ontdek het zelf in Huis Bartolotti aan de Herengracht. Je kunt dit museumhuis niet alleen bezoeken, je mag ook overal aanzitten!
De grachtengordel staat vol bijzondere panden. Sommige kun je als museum bezoeken, maar alleen in Huis Bartolotti kun je je écht de bewoner voelen. Hier staan geen koorden of glazen wanden. Kijken in de kastjes of aanschuiven achter het bureau? Plaatsnemen op de sofa in de voorkamer met uitzicht op de rondvaartboten in de gracht? Dat kan gewoon!
De tijd heeft stilgestaan
Dit museumhuis aan de Herengracht werd rond 1620 gebouwd en was toen al een bezienswaardigheid. Vierhonderd jaar later is daar letterlijk en figuurlijk niets aan veranderd. Alleen al de gevel: nog steeds is die overdadig versierd met siervazen, balusters, medaillons en fantasierijk beeldhouwwerk. En dat is maar een voorproefje van wat je binnen ziet. Ben je benieuwd waar de Italiaans klinkende naam vandaan komt? Kom dan binnen en luister naar de audiotour.
Als je de voordeur door bent, valt het je misschien niet op dat in dit grachtenpand allerlei stijlen door elkaar heen lopen. Vanuit de lange centrale hal met marmer loop je door naar de tuinzaal. Hier zie je een authentieke en nog werkende waterpomp met marmeren fontein. Via de prachtige houten spiltrap kom je op de eerste etage en vind je de balzaal in rococo-stijl. Dit is de pronkkamer van het huis. Hier kun je zelf nog een dansje doen! Verwonder je over het contrast met de meidenkamer waar het personeel sliep.
Lees verder onder de foto’s >
Foto’s: M. Koning & Arjan Bronkhorst
Een kijkje in de keuken
De historische keuken in de kelder is misschien wel de meest huiselijke ruimte in dit grachtenpand. Duik de kast in en dek de tafel met het prachtige witblauwe servies. Schuif aan aan tafel of hang een van de koperen pannen in de schouw. En loop vanuit de keuken de diepe tuin in, waar je uitzicht hebt op de Westertoren en de imposante achtergevel van het huis.
Ook de beschilderde wandpanelen zijn de moeite waard om te zien. Even vergeet je dat je in hartje Amsterdam bent, en waan je je op de filmset van Downton Abbey.
Bijzondere weetjes
Fun fact: het grachtenpand werd waarschijnlijk gebouwd naar een ontwerp van de Amsterdamse stadssteenhouwer Hendrick de Keyser. Anno nu is Huis Bartolotti een van de museumhuizen van… Hendrick de Keyser Monumenten. Deze organisatie zet zich in heel Nederland in voor het behoud van bijzondere huizen zoals Huis Bartolotti.
Er heeft ook een bijzondere muzikant gewoond in het museumhuis. Gustav Leonhardt van een bekende Nederlandse klavecinist, organist, dirigent en musicoloog. Hij woonde vanaf 1974 tot zijn overlijden in 2012 in een deel van het achterhuis van Huis Borlotti.
Kies je eigen route
Bij je entreekaartje zit standaard een audiotour. Deze ‘praat’, heel handig, met het huis en weet precies waar je loopt. Je hoeft geen speciale route te volgen om alles te weten te komen over Huis Bartolotti, de bewoners en de architectuur.
Wil je dus nog een keertje kijken bij de marmeren fontein, speuren naar geheime kasten of ronddwalen door de balzaal? Dat kan. De ruime tijdsloten zorgen ervoor dat je in alle rust kunt rondkijken en het huis kunt beleven. Voor kinderen is er een leuke kleur-speurplaat waarmee ze dit imposante koopmanshuis hunnen ontdekken!
Lees verder onder de foto’s >
Foto’s: Arjan Bronkhorst
Huis Bartolotti bezoeken
Je vindt Huis Bartolotti aan Herengracht 170. Een ticket voor Huis Bartolotti voor volwassenen kost 8 euro, jongeren tussen 12 en 26 jaar betalen 5 euro en kinderen mogen gratis naar binnen. Er zijn ook verschillende abonnementen waarmee je gratis naar binnen mag, zoals de Vriendenloterij VIP-KAART en de Stadspas met groene stip en blauwe ruit.
Huur Huis Bartolotti
Huis Bartolotti is ook beschikbaar voor evenementen. Heb je interesse in trouwen, een fotoshoot of vergaderen in dit Amsterdamse grachtenpand? Neem contact op met Hendrick de Keyser Monumenten.