Energiekosten rijzen de pan uit: 11 x zo verbruik je een stuk minder

Zoals je waarschijnlijk wel weet, is de aardgasprijs enorm gestegen. En dat zie je terug op je energierekening. Vorige maand was de energierekening acht (!) keer zo hoog dan in 2020. Gelukkig zijn er volgens verwarmingsspecialist Tom Jansen van Feenstra verschillende manieren om je verbruik in te perken. Dit zijn de elf beste tips van Tom!

Kraanhendel naar rechts

Je hebt hier vast nog nóóit aan gedacht, maar heb je een mengkraan met één hendel voor warm en koud water? “Draai dan na gebruik altijd de hendel naar rechts – de koude kant. Dan slaat de cv-ketel niet onnodig aan wanneer je daarna de kraan weer gebruikt”, vertelt Tom.

Een snelle en handige tip!

Foto: Beau Woerts

De eco-stand aanzetten

Deze tip is zo gepiept. “Veel combi-cv-ketels hebben een comfortstand die ervoor zorgt dat je snel warm water hebt”, vertelt Tom. Wij geven toe, lekker vlug onder de warme douche springen is heel fijn. Maar dat kost wel gas!

“De meeste cv-ketels kun je ook op een eco-stand zetten. Je verbruikt dan minder gas en je stoot daardoor ook minder CO2-uit.” Een win-win situatie!

Een graadje minder

Dan komen we aan bij tip nummer drie. Dit is een simpele: stel dat je de thermostaat één graad lager zet, denk je dat je het verschil merkt?

“Neem de proef op de som en bespaar direct energie. Ook een goede tip: draai de thermostaat ’s avonds iets eerder omlaag. Dus niet pas wanneer je naar bed gaat, maar een uurtje eerder”, dit scheelt ook weer iets op de rekening volgens Tom.

Check de waterdruk

Wist je dat als er te weinig water in de leidingen en radiatoren van je cv zit, je verwarming onnodig veel aardgas verbruikt? Nee, wij ook niet!

“Kijk daarom regelmatig naar de waterdruk. Die moet tussen 1,5 en 2,0 bar zijn”, vertelt Tom. “Controleren en bijvullen is een simpel klusje.” Hij geeft dan ook dit filmpje mee als tip.

Wassen op lagere temperaturen

Néé, handdoeken hoef je niet per se te wassen op 60 graden! “Is de was niet zichtbaar vuil, dan is een wasprogramma op 40 of 30 graden meestal warm genoeg. Zo bespaar je stroom bij iedere wasbeurt”, zegt de verwarmingsspecialist.

“En wassen met een volle machine is uiteraard áltijd zuinig”, voegt Tom er nog aan toe met een knipoog.

Verwijder stof en verzet je koelkast

Misschien wist je het al, maar je koelkast geeft aan de achterkant warmte af. “Een vrijstaande koelkast moet daarom minimaal tien centimeter van de muur staan; dat scheelt elektriciteit”, legt Tom uit.

Nog een handige tip: “Je bespaart ook energie door stof te verwijderen van het rooster aan de achterkant van je koelkast.”

Foto: Beau Woerts

Deur dicht!

Ben je in de kerk geboren? Dan mag je één gewoonte afleren, namelijk deuren open laten staan! Dit scheelt namelijk op de energierekening.

“Als het koud is op de gang of overloop, vlíégt de warmte de deur uit. Hou de kamerdeur dus zoveel mogelijk dicht als de verwarming brandt”, benadrukt Tom. En geef toe… je huis ziet er ook een stukje leuker uit zonder al die openstaande deuren!

Bye bye stand-by functie

Televisies, computers, keukenapparaten… noem het maar op! In veel gevallen heeft dit soort apparatuur een standbyfunctie. “Dat betekent dat ze niet écht uitgaan als je op de uit-knop drukt”, vertelt Tom.

“In de standbystand verbruikt een apparaat nog steeds energie. Zet die televisie dus niet alleen uit, maar trek ook de stekker uit het stopcontact.” Dit geldt ook voor de oplader van je telefoon of computer.

Tip: Gebruik een stekkerblok met een aan-/uit-schakelaar. Dan is het een kwestie van één druk op de knop.

Op jacht met het kitpistool

Naast het feit dat je van tocht een stijve nek krijgt, kost het ook veel energie!

Heb je een zaterdag niks te doen? “Ga op kierenjacht met tochtstrips en kit. Het resultaat is meer wooncomfort en minder gasverbruik”, zegt Tom.

Let wel op: luchten is belangrijk in deze tijd.

CV-ketel tijdig ontluchten

Dit is een wat ingewikkeldere tip: “Komt er te veel lucht in de leidingen en radiatoren van je verwarming, dan moet de cv-ketel harder werken om het huis warm te krijgen”, legt Tom uit.

“Je verbruikt dan onnodig veel aardgas én je stoot meer CO2 uit.” Slecht voor je energierekening en het milieu. “Hoor je water stromen? Wordt de verwarming niet warm?” Dan is het tijd om te ontluchten.

Maar wees gerust! “Ook dat is zo gebeurd als je vooraf even naar dit instructiefilmpje kijkt”:

Embed niet geladen. Accepteer eventueel de cookies om deze te kunnen zien. Cookie-instellingen

Waterbesparende douchekop

Misschien wel logisch: “Onder de douche staan is zuiniger dan in bad liggen”, vertelt Tom. Wist je dat een gemiddeld bad drie keer meer water en energie kost dan vijf minuten onder de douche? Dus, tip! Spring onder de douche.

Bonus tip: “Heb je nog geen waterbesparende douchekop?” Schaf deze dan aan. “Dan kun je ook op het douchen nog flink besparen.”

Meer in deze categorie

Doen

Ga naar “Amsterdam Light Festival 2022: dit wil je erover weten”

Amsterdam Light Festival 2022: dit wil je erover weten

Amsterdam Lights festival 2021
Ga naar “Mandy werd misbruikt door haar opa en helpt nu andere slachtoffers: ‘Er zijn vaak weinig signalen te herkennen’”

Mandy werd misbruikt door haar opa en helpt nu andere slachtoffers: ‘Er zijn vaak weinig signalen te herkennen’

Aangeboden door Stichting Wij zijn M

Ga naar “Insidertips! Winters weekend weg in Amsterdam: dit kun je allemaal doen”

Insidertips! Winters weekend weg in Amsterdam: dit kun je allemaal doen

winters weekend weg Amsterdam

Aanbiedingen

Ga naar “Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99”

Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99

 • Geldig t/m 31 december 2022
Ga naar “op alles van Leifheit”

op alles van Leifheit

 • Geldig t/m 4 december 2022
Ga naar “Satisfyer. Keuze uit het hele assortiment van € 19,95 voor € 9,98”

Satisfyer. Keuze uit het hele assortiment van € 19,95 voor € 9,98

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 11 december 2022
Ga naar “Dare to Share bij De Beren Restaurants. van € 75 voor € 37,50”

Dare to Share bij De Beren Restaurants. van € 75 voor € 37,50

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 4 december 2022
Ga naar “Lamswollen sloffen vanaf € 22,99”

Lamswollen sloffen vanaf € 22,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 11 december 2022

Vacatures

Ga naar “Magazijnmedewerker”

Magazijnmedewerker

 • UBN Uitzendbureau
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Medewerker Betalingsverwerking”

Medewerker Betalingsverwerking

 • Olympia
 • Fulltime/Parttime

Agenda

Ga naar “Popronde Amsterdam”

Popronde Amsterdam

 • 3 december 2022
Popronde AmsterdamPopronde Amsterdam