De beste jonge kunstenaars in één expositie: ‘nu is hun kunst nog betaalbaar’

Aangeboden door SBK Amsterdam KNSM

(Un)filtering Polyphony: Listening to Bodies of Water | Werk: Martine van Lubeek

Veelbelovende jonge kunstenaars zijn jaarlijks te zien bij SBK Sprouts Young Talents in Amsterdam. Manon en Vera van Stichting Beeldende Kunst bezoeken afstudeerexposities van alle kunstacademies in Nederland, op zoek naar de meesters van morgen. Het werk van deze net afgestudeerde kunstenaars zie je in de gratis expositie aan de KNSM-laan van 29 september tot en met 16 oktober.

Het is de achtste editie van de expositie van aanstromend talent. Manon en Vera merken dat het event Sprouts een goede springplank is voor de net afgestudeerden die zij scouten. Tip: het is een verkooptentoonstelling, dus het werk dat te zien is, is ook te koop. Manon: “Nu is de kunst nog betaalbaar. De kunstenaars zijn net afgestudeerd. Over een paar jaar is van een groot aantal het werk al veel meer waard!”

Van alle kunstacademies

Ieder jaar gaat een klein team van SBK op pad door het land op zoek naar de beste kunstenaars die dat jaar afstuderen. “We zoeken mensen die er echt uitspringen. Dat kan op kwaliteit zijn, maar ook op thema of materialiteit,” vertelt Vera. Manon vult aan: “Het moet dat wow-effect hebben. We zijn steeds weer onder de indruk van de studenten: dat ze op jonge leeftijd al zo goed hun emoties en gedachten om weten te zetten in vorm. Vaak ligt het niveau echt hoog.”

Lees verder onder de afbeeldingen >

Zo verzamelt het team jong talent van Nederland. De kunstenaars worden benaderd om te exposeren bij SBK Sprouts Young Talents. Vera: “We willen de jonge kunstenaars een podium bieden en we merken dat een groot aantal van ‘onze’ Sprouts het hierna goed doet binnen de kunstwereld. Dat is mooi om te zien.”

Iedere kunstacademie wordt bezocht, maar het is geen vereiste voor SBK dat er van elke academie een kunstenaar wordt gekozen. “Kwaliteit is echt leidend,” licht Vera toe.

Nieuw en gevestigd

SBK bestaat al 67 jaar en heeft een flinke collectie kunst opgebouwd. De Sprouts expositie draait om het nieuwe talent, maar er worden ook links gelegd met kunstwerken uit de collectie van SBK en werk van gevestigde kunstenaars. Vera: “We hebben in dit kader een samenwerking met de Amsterdamse kunstenaarssociëteit Arti et Amicitiae, waarvan de leden kunstenaars zijn die hun sporen vaak al verdiend hebben.”

Lees verder onder de afbeeldingen >

Wat er speelt bij de afgestudeerden van nu

Er zijn 19 jonge kunstenaars uitgekozen die exposeren in Amsterdam deze editie. Variatie ontbreekt niet in het werk van deze jonge kunstenaars. Installaties, schilderijen, ruimtelijke werken – er is van alles te zien én te koop tijdens de expositie.

Toch zijn er thema’s die terugkomen. “Op verschillende academies komen dezelfde thema’s naar voren. Dat is interessant om te zien, want die kunstenaars en academies hebben niet per se met elkaar te maken”, vertelt Manon. Vera: “Sommige thema’s blijven wel jaarlijks terugkeren, maar er is ook altijd iets nieuws.”

Terugkerende thema’s van de afgelopen jaren zijn bijvoorbeeld milieu, sociale ongelijkheid en (anti-)racisme. Veel van het werk in 2022 is daarnaast autobiografisch of onderzoekend. Manon: “Wat dit jaar opviel, is het thema superhelden. We zien veel fantasie en alter-ego’s, een soort vlucht uit de werkelijkheid.”

Manon legt uit hoe die thema’s herkend worden: “Soms is het heel duidelijk. Bobbi Essers en Safae Gounane maken autobiografisch werk en schilderen bijvoorbeeld letterlijk hun wereld. Maar de thema’s zijn niet altijd zo letterlijk of makkelijk te definiëren.”

De Rijn een stem geven

Eén van de jonge talenten, Martine van Lubeek, heeft bijvoorbeeld onderzoek gedaan naar de rivier de Rijn. Zij wilde antwoord geven op de vraag wat en wie deze rivier in haar essentie is. Vera: “Haar werk bevat de uitkomst van experimenten die zij een jaar lang heeft gedaan met en rond de rivier. Zo heeft ze bijvoorbeeld cyanotypes, een soort fotopapier, in de Rijn gedompeld om de stroom van de rivier te kunnen ‘vangen’.

Lees verder onder de afbeeldingen >

Weten waar het over gaat

Gaat al die kunstpraat jou de pet te boven? Geen zorgen! Bij alle werken staan QR-codes. Als je die scant, krijg je een toelichting van de kunstenaar. Zo begrijp je (beter) waar het werk over gaat. Of maak een praatje met de kunstenaar zelf. Zij zijn van tijd tot tijd aanwezig bij de expositie, bijvoorbeeld bij de opening op 29 september.

Tijdens de opening worden er ook twee prijzen uitgereikt: De SBK Young Talents Award en de SBK-Otto Hetterscheid Stimuleringsprijs. Beide winnaars krijgen een solo-expositie. Werk van de winnaar van de SBK-Otto Hetterscheid Stimuleringsprijs wordt daarnaast aangekocht door de Otto Hetterscheid Stichting voor in de uitleencollectie van SBK.

Kunst kopen

Het is een verkooptentoonstelling. Dat betekent dat je gedurende de twee weken van de expositie ook werken kunt kopen die te zien zijn. Wie weet tik jij een mooi werk op de kop van een nog onbekende kunstenaar die binnenkort tot één van de grootste behoort! Geen risico nemen? Je kunt ook kunst huren bij SBK Amsterdam.

Ben je nieuwsgierig naar de werken van dit aanstormend talent van Nederland? Ga dan naar de expositie Sprouts Young Talents! De expositie is te zien van 29 september tot en met 16 oktober aan de KSNM-laan 307-309 in Amsterdam.

SBK Amsterdam KNSM

KNSM-laan 307 – 309, 1019 LE Amsterdam

Meer informatie

SBK Amsterdam KNSM

KNSM-laan 307 – 309, 1019 LE Amsterdam

Meer informatie

Meer in deze categorie

Doen

Ga naar “Amsterdam Light Festival 2022: dit wil je erover weten”

Amsterdam Light Festival 2022: dit wil je erover weten

Amsterdam Lights festival 2021
Ga naar “Mandy werd misbruikt door haar opa en helpt nu andere slachtoffers: ‘Er zijn vaak weinig signalen te herkennen’”

Mandy werd misbruikt door haar opa en helpt nu andere slachtoffers: ‘Er zijn vaak weinig signalen te herkennen’

Aangeboden door Stichting Wij zijn M

Ga naar “Insidertips! Winters weekend weg in Amsterdam: dit kun je allemaal doen”

Insidertips! Winters weekend weg in Amsterdam: dit kun je allemaal doen

winters weekend weg Amsterdam

Aanbiedingen

Ga naar “Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99”

Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99

 • Geldig t/m 31 december 2022
Ga naar “op alles van Leifheit”

op alles van Leifheit

 • Geldig t/m 4 december 2022
Ga naar “Satisfyer. Keuze uit het hele assortiment van € 19,95 voor € 9,98”

Satisfyer. Keuze uit het hele assortiment van € 19,95 voor € 9,98

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 11 december 2022
Ga naar “Dare to Share bij De Beren Restaurants. van € 75 voor € 37,50”

Dare to Share bij De Beren Restaurants. van € 75 voor € 37,50

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 4 december 2022
Ga naar “Lamswollen sloffen vanaf € 22,99”

Lamswollen sloffen vanaf € 22,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 11 december 2022

Vacatures

Ga naar “Magazijnmedewerker”

Magazijnmedewerker

 • UBN Uitzendbureau
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Medewerker Betalingsverwerking”

Medewerker Betalingsverwerking

 • Olympia
 • Fulltime/Parttime

Agenda

Ga naar “Popronde Amsterdam”

Popronde Amsterdam

 • 3 december 2022
Popronde AmsterdamPopronde Amsterdam