Esther stopte met haar eigen zaak en doet nu iets anders: ‘Met een goed salaris’

Aangeboden door Regionaal Werkcentrum Groot-Amsterdam

Esther Borsje Copyright: Sander Nieuwenhuys

Corona zorgde er in korte tijd voor dat veel mensen zonder werk zaten. De horeca, reisbranche en culturele sector: allemaal kregen ze harde klappen. Gelukkig bestaat in Nederland dan zoiets als Regionaal Werkcentrum Groot-Amsterdam, waar je naartoe kunt als je ineens op straat staat. Het gebeurde Esther Borsje (55), die een kinderopvang runde en door corona noodgedwongen de deuren moest sluiten.

“Je kunt doorgaan tot het bittere einde, maar dan kom je in de schuldsanering terecht”, vertelt Esther. Ze sloot in december 2020 de deuren van haar kinderdagverblijf in Amstelveen om faillissement te voorkomen. Een slimme keuze zou je denken, maar door zelf op tijd je zaak te sluiten krijg je geen enkele vorm van overheidssteun. En dat zit Esther niet in de koude kleren.

Kinderdagverblijf voor expats

“Als ondernemer heb je helemaal nergens recht op”, zegt ze. “Ik heb gevraagd om hulp zodat ik na sluiting van mijn zaak door corona op zoek kon naar een nieuwe baan, maar ik moest het zelf uitzoeken.”

Het kinderdagverblijf van Esther trok veel expats aan, met name uit India. “Dat kwam omdat ik ’s middags warm eten aanbood. In veel landen is een warm lunchen de normaalste zaak van de wereld, dus dat was echt mijn unique selling point.”

Afstand houden met kinderen

Toen de overheid in maart 2020 besloot de kinderdagverblijven tijdelijk te sluiten, was Esther opgelucht. “We konden niet inschatten hoe bedreigend corona was, dus het was prettig dat de beslissing voor ons werd gemaakt. Toen we weken later ineens weer open mochten, was dat heel spannend. De veiligheidsmaatregelen waren toen nog niet duidelijk. Het was echt zoeken hoe je het voor ouders, kinderen en jezelf goed kon doen. Afstand houden gaat bijvoorbeeld niet als je een luier moet verschonen of een fles moet geven.”

Esther ging de onzekerheid te lijf door zelf maatregelen te treffen die later pas door de overheid werden aangedragen. “Ouders mochten bij mij na de heropening niet meer mee naar binnen. En als er een coronageval was in een van de gezinnen, moesten ze dat direct melden zodat we de zaak konden sluiten voor twee weken. Het is gelukkig niet nodig geweest, maar ik wilde een uitbraak voor zijn.”

De stekker eruit

Ondanks de goede protocollen, wordt het kinderdagverblijf steeds leger. “Veel expats gingen terug naar hun thuisland en er kwamen geen nieuwe ouders en kinderen voor terug. Ik was vijftig uur per week aan het werk, verdiende nauwelijks nog iets en had door alle onzekerheid veel te veel stress. Toen het kinderdagverblijf in december opnieuw gedwongen dicht moest, heb ik de stekker eruit getrokken.”

Hulp gevraagd

En zo komt Esther in een overgangsperiode terecht waarin ze een baan zoekt en afscheid neemt van haar kinderdagverblijf. In die weken ontvangt ze een mailtje van ene Timo van Regionaal Werkcentrum Groot-Amsterdam. “Hij vroeg of ik werk kon aanbieden vanuit mijn onderneming. Toen was ik zo chagrijnig! Ik dacht: ze weten me wel te vinden als ik werk geef, maar helpen me niet als ik werk zoek.”

Esther beantwoordt de mail met een wedervraag, en vraagt om hulp bij haar eigen zoektocht naar werk. Gelukkig is Timo de juiste persoon om dat aan te vragen, want hij brengt haar in contact met loopbaancoach Gloria Power.

“Ik ben uiteindelijk op eigen kracht aan een nieuwe baan gekomen”, vertel Esther. “Maar de steun die ik van Gloria heb gehad heeft me echt op de been gehouden tijdens de sollicitatieperiode. Zij was er voor mij als ik advies nodig had bij het solliciteren en zij heeft mij handige websites getipt.

Een nieuwe start als onderwijsassistent

“Ik wilde graag aan de slag in het onderwijs en ben op vacatures voor onderwijsassistent gaan reageren. Eerst wilde dat niet zo vlotten; ik kreeg vaker te horen dat mijn ervaring niet aansloot op de functie. Daar werd ik heel onzeker van, maar toen ben ik definities van de vaktermen in zo’n vacature gaan opzoeken. Zo ontdekte ik dat mijn ervaring juist hartstikke goed aansluit. Ik was in een klap van mijn onzekerheid af en het solliciteren ging ineens veel beter.”

Tekst gaat verder onder de foto

Esther Borsje. Copyright: Sander Nieuwenhuys

Esther geniet inmiddels van een welverdiende zomervakantie op de camping in Nederland. Eind augustus begint ze aan een nieuw avontuur als onderwijsassistent op de school Johannes 23 in Utrecht. “Ik heb er enorm veel zin in! De sollicitatie was zo leuk; ik werd onderweg naar mijn auto al gebeld door de directeur dat ze me graag wilde hebben. Ik heb nog een goed salaris onderhandeld. Echt fantastisch!”

Pak aan die hulp!

Esther gaat bijna starten met haar nieuwe baan. Wil jij ook jouw kans op een nieuwe baan vergroten? Laat je kosteloos begeleiden door een loopbaancoach van Regionaal Werkcentrum Groot-Amsterdam. Het werkt zo:

Je wordt vervolgens stap voor stap begeleid in jouw zoektocht naar een baan. Hoe die begeleiding eruitziet is voor iedereen anders, want jouw proces is uniek en daar past de loopbaancoach zich op aan. Luxe, toch?

Meer in deze categorie

Bedrijvigheid

Ga naar “Veel groeimogelijkheden én fijne voorwaarden: IKEA Amsterdam zoekt nieuwe collega’s!”

Veel groeimogelijkheden én fijne voorwaarden: IKEA Amsterdam zoekt nieuwe collega’s!

Aangeboden door IKEA Amsterdam

Ga naar “Joe! 5 x de leukste vacatures van deze week”

Joe! 5 x de leukste vacatures van deze week

eerste van swindenstraat dapperbuurt amsterdam oost fietsen auto
Ga naar “Bader kreeg een Birò: ‘Deze actie heeft mij laten zien hoe lief mensen voor elkaar kunnen zijn’”

Bader kreeg een Birò: ‘Deze actie heeft mij laten zien hoe lief mensen voor elkaar kunnen zijn’

Hummus en habibis

In onze gids

Ga naar “Hangar”

Hangar

 • Aambeeldstraat 36
 • Restaurants en horeca
 • 10:00 - 22:00

Nu geopend

Ga naar “Vuurtoreneiland”

Vuurtoreneiland

 • Restaurants en horeca
 • Gesloten
Ga naar “Kanteen25”

Kanteen25

 • Kattenburgerstraat 5 Marineterrein, Gebouw 025
 • Restaurants en horeca
 • Gesloten
Kanteen25

Nu gesloten

Aanbiedingen

Ga naar “Eten met flinke korting bij Pasta e Basta”

Eten met flinke korting bij Pasta e Basta

 • Geldig t/m 30 november 2021
Ga naar “Voordelig naar Snowworld”

Voordelig naar Snowworld

 • Geldig t/m 31 maart 2022
Ga naar “Woood Sara fauteuil Velvet € 149,00”

Woood Sara fauteuil Velvet € 149,00

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 24 oktober 2021
Ga naar “Medion mini-vaatwasser MD 37217 € 199,00”

Medion mini-vaatwasser MD 37217 € 199,00

 • Aldi
 • Geldig t/m 24 oktober 2021
Ga naar “Opblaasbare badkuip € 49,99”

Opblaasbare badkuip € 49,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 24 oktober 2021

Vacatures

Ga naar “Publieksmedewerker Van Gogh Museum”

Publieksmedewerker Van Gogh Museum

 • Uitzendburo de Werkstudent
 • Parttime
Ga naar “Jongerenwerker Amsterdam Zuid”

Jongerenwerker Amsterdam Zuid

 • Stichting Combiwel Buurtwerk
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Docent Nederlands, ROC van Amsterdam”

Docent Nederlands, ROC van Amsterdam

 • Randstad
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Logistiek Medewerker”

Logistiek Medewerker

 • UBN Uitzendbureau
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “ANIOS Amsterdam met huisvesting”

ANIOS Amsterdam met huisvesting

 • Maandag
 • Fulltime/Parttime

Agenda

Ga naar “Cinekid festival”

Cinekid festival

 • 13 oktober 2021
Ga naar “De Gouden Koets/ The Golden Coach”

De Gouden Koets/ The Golden Coach

 • 18 juni 2021
Ga naar “Comedy Train in Toomler”

Comedy Train in Toomler

 • 12 oktober 2021
Toomler Amsterdam
Ga naar “Museumnacht Amsterdam”

Museumnacht Amsterdam

 • 6 november 2021
Museumnacht Amsterdam
Ga naar “Queen’s Head Bingo”

Queen’s Head Bingo

 • 12 oktober 2021