Sophie geeft 5 tips om als vrouw meer te gaan verdienen én zo de loonkloof te verkleinen

Sophie van Gool Waarom vrouwen minder verdienen dan mannen
Foto: Jelmer de Haas

Vrouwen verdienen minder dan mannen, zelfs wanneer ze hetzelfde werk doen. Daar kwam Sophie van Gool (29) achter toen ze na haar studie op de Zuidas ging werken: “Ik dacht, wat is dit? Bijna alleen maar mannen aan de top, supergrote verschillen in salaris, seksistische opmerkingen op de werkvloer – het liet me niet meer los.”

Sophie besloot dit gedoe eens flink uit te pluizen. Eerst op de Zuidas, daarna bij andere bedrijven én in andere landen. Conclusie: “Over de hele wereld geldt dat vrouwen minder verdienen dan mannen. Het is universeel. En zelfs in sectoren die gedomineerd worden door vrouwen, zoals het onderwijs of de zorg, zitten voornamelijk mannen aan de top en verdienen mannen meer.”

Maar hoe komt dit nou eigenlijk? Sophie schreef er een splinternieuw boek over: Waarom vrouwen minder verdienen dan mannen. Daar wilden we natuurlijk alles over weten. We vroegen Sophie om een kort antwoord op de waarom-vraag én vijf tips om meer te gaan verdienen. Hier heb je nog eens wat aan.

Dus: waarom verdienen vrouwen minder dan mannen?

Er wordt van alles verkondigd. Dat vrouwen geen ambitie hebben of liever parttime werken, bijvoorbeeld. Maar dat is onzin, zegt Sophie. In Nederland zijn vrouwen hoger opgeleid dan mannen, dus de ambitie is er wel.

“Het grootste probleem is dat vrouwen hun betaalde werk in deeltijd moeten doen, omdat ze meer onbetaald werk doen dan mannen. Zoals het huishouden, mantelzorg en vrijwilligerswerk. Ooit hebben we bedacht dat we dit niet als ‘echt’ werk zien en dus ook niet belonen. Terwijl: als we ermee zouden stoppen stort de maatschappij in elkaar.”

“Maar ook in het betaalde werk zie je verschillen. Vrouwen verdienen per uur gemiddeld 14 procent minder dan mannen. Dat komt deels doordat sectoren als de zorg en het onderwijs waarin veel vrouwen werken slechter betalen dan ‘mannelijke’ sectoren. Het trieste is: zodra er meer vrouwen in een bepaalde tak gaan werken, daalt het salaris daarin. Dat zie je overal ter wereld gebeuren.”

“Het gemiddelde salaris van vrouwen ligt ook lager door ‘het glazen plafond’: het feit dat vrouwen minder vaak aan de top komen. In Nederland zijn er meer directeuren met de naam Peter dan vrouwelijke directeuren. Al die werkgevers benoemen meestal iemand die op zichzelf lijken en dus komen er steeds weer mini-Peters aan de top.”

“En zelfs als vrouwen precies hetzelfde werk doen als mannen, verdienen ze vaak minder. Gemiddeld is dat 6 procent. In sommige gevallen is dat zelfs 30 procent. Dat komt door onbewuste vooroordelen: in salarisonderhandelingen en sollicitatiegesprekken zie je dat mannen sneller het voordeel van de twijfel krijgen. Vrouwen moeten zichzelf meer bewijzen.”

Oké duidelijk. En voor een langere analyse kan je Sophies boek lezen. Je moet er misschien even op wachten, want de eerste druk is uitverkocht. Bij haar gaan de zaken wél goed.

Voor nu: wat kunnen we in vredesnaam aan dit probleem doen?

Met z’n allen naar de stembus

“Laat ik eerst even het volgende duidelijk maken: de loonkloof is niet een probleem van vrouwen dat ze zelf moeten oplossen. Het gaat hier om een maatschappelijk probleem. En daar hebben we de overheid, politiek en werkgevers bij nodig.”

“Mijn eerste tip is daarom: stem de eerstvolgende keer op een politieke partij die gelijke beloning en verdeling van werk en zorg hoog in het vaandel heeft staan. Denk daarbij aan langer vaderschapsverlof en gratis kinderdagverblijf. En stem het liefst op een vrouw!”

Femke Halsema stemmen
Burgemeester Femke Halsema brengt haar stem uit op verkiezingsdag – Foto: Gemeente Amsterdam

Vraag een absurd hoog salaris

“Onderhandel over je salaris. Probeer het áltijd. Niet geschoten is altijd mis. En als je het professioneel aanpakt zal niemand je ooit wegsturen omdat je probeerde te onderhandelen. Het ergste wat er kan gebeuren is dat je gewoon hetzelfde salaris houdt.”

“Voordat je gaat onderhandelen is het belangrijk dat je onderzoek doet. Doorbreek het taboe rondom geld en vraag naar het salaris van je collega’s, oud-collega’s, vrienden en familie die hetzelfde werk doen als jij. Dat is de enige manier om erachter te komen of je eerlijk wordt beloond: door inzicht te krijgen.”

“Zet vervolgens hoog in. Vraag je werkgever een bedrag waarvan je denkt: dit gaan ze me nóóit geven. Als je dat denkt, dan zit je goed. Bedenk daarbij een aantal goede argumenten en oefen die met iemand die zich voordoet als jouw werkgever. Dat hoeft niet per se iemand uit jouw branche te zijn. Oefen desnoods met je oma.”

Foto: Ilse Gijsberts

Stand up for your rights, en ken ze vooral

“Ik kreeg vandaag nog bericht van een vrouw: ze zou promotie krijgen, maar dat ging niet door nadat ze haar werkgever vertelde dat ze zwanger is. Zoiets mag niet. Dat is zwangerschapsdiscriminatie. En daar zijn wetten en regels voor. Heel veel vrouwen weten dat alleen niet en denken dat het aan henzelf ligt als ze worden afgewezen. Maar nee!”

“Het is dus belangrijk om je in je rechten te verdiepen. Er zijn veel laagdrempelige organisaties die je daarbij helpen. Zoals het College van de Rechten van de Mens, de vakbond of Vrouwenrechtswinkel.”

“Als je ook maar een beetje twijfelt, ga dan naar zo’n organisatie toe. Je kan bij hen een melding maken en dan zoeken zij het voor je uit. Niet alleen bij zwangerschapsdiscriminatie; ook als je er bijvoorbeeld achter komt dat je minder verdient dan de mannen op je werkvloer.”

maxima zwanger
foto: ANP

Doe onderzoek op je eigen werkvloer

“Een HR-medewerker van het pensioenfonds APG ontdekte twee jaar geleden dat er grote salarisverschillen waren. En die konden soms niet helemaal worden verklaard. APG besloot die verschillen recht te trekken. Veel vrouwen kregen daar salarisverhoging!”

“Ga eens langs bij jouw HR-afdeling en vraag hoe het zit met gelijke beloning. Waarschijnlijk krijg je zo’n vage reactie als: ach, dat zit hier wel goed! Maar je kan dit gewoon aankaarten.”

Foto: Unsplash

Ga op zoek naar de ‘nee’

“Mijn vijfde tip is zoiets van: gá er gewoon voor! Vaak willen mensen iets anders op hun werk, maar zitten ze zichzelf in de weg. Bijvoorbeeld: je wil heel graag drie maanden vanuit Portugal werken, maar gaat ervanuit dat de baas het niet goed zal vinden en begint er daarom nooit over. Hoe kan je dat nou weten als je er nooit naar vraagt?

Spreek je ambities uit! Ga op zoek naar die ‘nee’. Je zal er achterkomen dat je veel meer kan maken dan je zelf denkt. En dat er vaak iets nieuws uit komt. Misschien zegt je baas wel: ‘Portugal zit er niet in, maar er komt toevallig net een vacature vrij in Spanje. Is dat misschien iets voor jou?'”

Foto: Unsplash

We zochten nog veel meer voor je uit…

Meer in deze categorie

Bedrijvigheid

Ga naar “Trambestuurder en nog 4 gave vacatures in Amsterdam”

Trambestuurder en nog 4 gave vacatures in Amsterdam

ov parkeren Koningsdag Amsterdam
Ga naar “Amsterdammer van de week: cheffluencer Daan kookt de sterren van de hemel op social media”

Amsterdammer van de week: cheffluencer Daan kookt de sterren van de hemel op social media

cheffluencer Daan
Ga naar “Op de fiets naar je werk! 5 x de nieuwste vacatures in Amsterdam”

Op de fiets naar je werk! 5 x de nieuwste vacatures in Amsterdam

vacatures amsterdam

Aanbiedingen

Ga naar “Pvc Click Flex Strook Pella Eiken € 34,00”

Pvc Click Flex Strook Pella Eiken € 34,00

 • Kwantum
 • Geldig t/m 30 juni 2023
Ga naar “Fleece panty € 9,99”

Fleece panty € 9,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 12 februari 2023
Ga naar “Alle Hak potten van € 9,98 voor € 4”

Alle Hak potten van € 9,98 voor € 4

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 5 februari 2023
Ga naar “AH Verspakket Mexicaanse chili con carne, Marokkaanse couscous of gesneden verspakket Mexicaanse wraps van € 5,49 voor € 4,49”

AH Verspakket Mexicaanse chili con carne, Marokkaanse couscous of gesneden verspakket Mexicaanse wraps van € 5,49 voor € 4,49

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 5 februari 2023
Ga naar “Visstoof met prei tomaat € 1,19”

Visstoof met prei tomaat € 1,19

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 5 februari 2023

Vacatures

Ga naar “Trambestuurder GVB Amsterdam”

Trambestuurder GVB Amsterdam

 • Olympia
 • Parttime

Agenda

Ga naar “Familievoorstelling Mankind (6+) in Amsterdam”

Familievoorstelling Mankind (6+) in Amsterdam

 • De Stilte
 • 5 februari 2023

Topper

Ga naar “Lieve Stad Festival 2023”

Lieve Stad Festival 2023

 • Internationaal Theater Amsterdam
 • Van 17 mrt t/m 26 mrt

Topper

Ga naar “Koningsdag in Amsterdam”

Koningsdag in Amsterdam

 • 27 april 2023
Koningsdag AmsterdamKoningsdag Amsterdam
Ga naar “Hartjesdag 2023”

Hartjesdag 2023

 • 21 augustus 2023
hartjesdaghartjesdag
Ga naar “De Parade 2023”

De Parade 2023

 • Van 18 aug t/m 3 sep
de paradede parade