Steffan en Joyce zijn trots op hét spellenparadijs van Amsterdam: ‘Wij bieden écht unieke spellen aan’

Aangeboden door Unbox now

Eigenaar Steffan | Foto: Friends & Foes Amsterdam

Spellen, spellen en nóg eens spellen. Steffan en Joyce kunnen er geen genoeg van krijgen. De naam van hun winkel is niet voor niets Friends & Foes Amsterdam. Steffan: “Bij een spellenavond start je als vrienden, maar eindig je misschien wel als vijanden.”

Steffan en Joyce maakten 6,5 jaar geleden een carrièreswitch en openden hun geliefde winkel aan de Roelof Hartstraat. Voor Steffan was dit een jongensdroom die uitkwam. Steffan: “We waren allebei scenarioschrijvers voor de televisie destijds. We zijn dus altijd met plots bezig geweest, maar de uitkomst bij spellen is altijd een verrassing. Daarom vinden we het superleuk om spellen te spelen en daar is het idee voor ons spellenparadijs ontstaan.”

Helemaal nieuw

De spelfanaten hebben Friends & Foes niet overgenomen, maar zijn deze helemaal zelf begonnen. Ze wilden graag een winkel die voor iedereen toegankelijk is. “Veel spellenwinkels hebben toch een bepaald imago: wat duister, meer alternatief en alleen voor de echte fantasylovers. Onze winkel heeft dat imago absoluut niet. Het is een prachtig pand, dat fris en uitnodigend oogt. Er komen hier veel verschillende klanten naar binnen: van advocaten tot leerkrachten en van jong tot oud.”

Lees verder onder de foto >

Van buiten | Foto: Friends & Foes Amsterdam

Bijzonder

Wat hun winkel zo bijzonder maakt? Daar weet Steffan het antwoord wel op: “Dat is ons aanbod. We kiezen heel nauwkeurig onze spellen uit en we bieden vaak spellen aan die andere winkels niet hebben. Dat komt door Kickstarter, een crowdfunding platform. Doordat we dit goed in de gaten houden, zijn we op de hoogte van de nieuwste spellen én de nieuwste ideeën van spellenmakers.”

Anders dan internet

We kennen het vast allemaal wel: je bent aan het rondstruinen op het internet en je kunt het spel dat je wil hebben niet vinden. Daarvoor biedt een spellenzaak uitkomst. Steffan vertelt verder: “Wat een bezoek aan onze zaak ook prettig maakt, is dat wij jou kunnen helpen met het uitzoeken van het juiste spel. We kennen heel veel spellen en kunnen daarover advies geven. Daarnaast vinden we het belangrijk dat mensen zich op hun gemak voelen en er een fijne sfeer in de winkel hangt. We maken ook graag een praatje om de klant beter te leren kennen.”

Lees verder onder de foto’s >

Niks is leuker dan dit

Buiten wordt het weer kouder en sneller donker. Niets is dan leuker dan een gezellig avondje thuis met vrienden of het gezin. Hoe je de avond nog gezelliger kan maken? Speel een spel met elkaar. Steffan merkt dat de verkoop van de spellen in het najaar toeneemt: “Mensen vinden het fijn om lekker thuis te blijven en een spel te spelen onder het genot van een hapje en een drankje.”

Hij vertelt verder: “In het najaar is het altijd drukker in de winkel. Zeker rond de feestdagen. Dan komen nog meer mensen speciaal naar ons toe, want een spel is natuurlijk altijd een leuk cadeau om te geven. Bovendien komen er in het najaar vele nieuwe spellen op de markt en dus ook in onze winkel.”

Toppers voor het najaar

Het advies van een échte specialist: “Er zijn twee spellen die ik graag zou willen uitlichten. Ze spreken allebei een breed publiek aan en zijn heel leuk om met elkaar te spelen. Het eerste spel is Stella: een familiespel dat je uitdaagt om creatief te denken met plaatjes en woorden. Welke kaarten vind jij passen bij het woord? Als je dezelfde associatie hebt als je tegenstanders, dan verdien je punten. Maar pas op: als je de meeste kaartjes hetzelfde hebt, dan verlies je juist punten.”

“Een andere leuke tip is het partyspel Poetry for Neanderthalers. ” vertelt Steffan. “Nodig al je vrienden maar uit want dit spel kun je met iedereen spelen. Een avond vol hilariteit en lol is gegarandeerd.” Hoe je het spel speelt? Je krijgt een woord en de anderen moeten raden welk woord er op jouw kaartje staat. Je mag alleen woorden gebruiken met één lettergreep. Hoe ga jij het woord ‘kamperen’ uitleggen? Je klinkt tijdens het uitleggen als een Neanderthaler. Niet te vergeten: als je een woord gebruikt met méér dan één lettergreep, krijg je een klap met een opblaasbare knuppel.”

Tot in het bejaardenhuis

Een spel spelen is écht voor iedereen en dat is ook wat het werk zo leuk maakt. Steffan: “Natuurlijk vind ik het zelf leuk om een spel te spelen, maar ook geniet ik van de ervaringen van anderen. Iedereen heeft wel een spel dat je graag speelt. Een spel is voor jong en oud. In het bejaardenhuis zal je ook nog een spel spelen. Welke dat is? Daar kom je achter door vooral veel te spelen, maar ik gok het spel: Azul.”

Nog meer ontdekken

De keuze is reuze is in dit geval geen understatement. Er valt genoeg te ontdekken en vooral te spelen. Steffan: Dus kom langs in de winkel en laat je verrassen. Ben je benieuwd naar welke spellen er nog meer verkrijgbaar zijn of wil vanuit je luie stoel eerst inspiratie op doen. Kijk dan ook eens op de website van Unbox Now.

Unbox Now is hét platform waar je alles vindt over de leukste bord- en kaartspellen voor iedere gelegenheid. Of je nu samen met je familie speelt of gezellig met je vrienden, het spelen van een spelletje brengt mensen samen en zorgt voor onvergetelijke momenten vol plezier, lol en ontspanning. Op Unbox Now ontdek je nieuwe spellen, lees je informatieve blogs en kan je meer informatie vinden over deze en andere spellen.

Meer in deze categorie

Ondernemer uitgelicht

Ga naar “Feit of fabel? Hier lees je alles over laserontharing mét een leuke actie”

Feit of fabel? Hier lees je alles over laserontharing mét een leuke actie

Aangeboden door De Huidkliniek Amsterdam

Ga naar “Amsterdammer van de week: cheffluencer Daan kookt de sterren van de hemel op social media”

Amsterdammer van de week: cheffluencer Daan kookt de sterren van de hemel op social media

cheffluencer Daan
Ga naar “Amsterdammer Glenn is slaapcoach: ‘Je kunt écht leren om beter te slapen en dit is hoe’”

Amsterdammer Glenn is slaapcoach: ‘Je kunt écht leren om beter te slapen en dit is hoe’

Slaapcoach Glenn

Aanbiedingen

Ga naar “Fleece panty € 9,99”

Fleece panty € 9,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 12 februari 2023
Ga naar “Skechers sneakers 36 t/m 46 € 39,99”

Skechers sneakers 36 t/m 46 € 39,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 12 februari 2023
Ga naar “Pvc Click Flex Strook Pella Eiken € 34,00”

Pvc Click Flex Strook Pella Eiken € 34,00

 • Kwantum
 • Geldig t/m 30 juni 2023
Ga naar “Lego Valentine Love Birds 40522 van € 12,99 voor € 11,99”

Lego Valentine Love Birds 40522 van € 12,99 voor € 11,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 12 februari 2023
Ga naar “Lego Icons Wilde bloemen boeket 10313 van € 59,99 voor € 49,99”

Lego Icons Wilde bloemen boeket 10313 van € 59,99 voor € 49,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 12 februari 2023

Vacatures

Ga naar “Interviewer voor de overheid (CBS)!”

Interviewer voor de overheid (CBS)!

 • Olympia
 • Parttime

Agenda

Ga naar “Lieve Stad Festival 2023”

Lieve Stad Festival 2023

 • Internationaal Theater Amsterdam
 • Van 17 mrt t/m 26 mrt

Topper

Ga naar “Koningsdag in Amsterdam”

Koningsdag in Amsterdam

 • 27 april 2023
Koningsdag AmsterdamKoningsdag Amsterdam
Ga naar “Jeu de Boules speeddate op Valentijnsdag”

Jeu de Boules speeddate op Valentijnsdag

 • 14 februari 2023
Mooie Boules Speeddate ValentijnsdagMooie Boules Speeddate Valentijnsdag
Ga naar “4 mei 2023 Nationale Dodenherdenking op de Dam”

4 mei 2023 Nationale Dodenherdenking op de Dam

 • 4 mei 2023
Nationale Dodenherdenking op de DamNationale Dodenherdenking op de Dam
Ga naar “Amsterdam Wine Festival 2023”

Amsterdam Wine Festival 2023

 • Van 23 mrt t/m 26 mrt
Wijn