Michel en Nancy runnen de Moestuinschool: ‘Je moet iedere dag even bij de plantjes kijken’

Foto: Michel en Nancy van De Moestuinschool Amsterdam

Nancy Wiltink en Michel Olden zijn de trotse eigenaren van een hele bijzondere school: de Moestuinschool Amsterdam. Op het landje aan het Noord Hollands Kanaal, aan de Willem I sluizen, vind je hun terrein. 36 Amsterdammers worden hier opgeleid tot professionals in ecologisch tuinieren. Maar hoe kom je op het idee om een moestuinschool te beginnen?

Idealistische buren

Het verhaal begint als Nancy haar werk als verhalenverteller en cultureel ondernemer een beetje moe is. Samen met haar buurman en professioneel fotograaf Michel – ze wonen tegenover het terrein van de Moestuinschool – besluit ze het roer om te gooien en inmiddels zijn ze beiden gediplomeerd stadslandbouwers. “De tijden veranderen en de urgentie om dingen anders aan te pakken wordt groter. Ik werkte samen met mensen die met energietransitie werken, maar er is ook zoiets als voedseltransitie. Als fotograaf en verhalenverteller kun je zo’n transitie helpen vormgeven, maar wij wilden het zelf gaan doen en de kennis doorgeven.”

Een bom op de Noordermarkt

En zo kwam het dat Nancy en Michel samen begonnen aan een BBL-opleiding richting Stadslandbouw. Nancy: “Het idee was er al om op het braakliggende terrein tegenover onze huizen een eigen moestuin te beginnen. Maar eerst moesten we stage lopen en de studie afronden.” Michel vertelt verder: “Dat was nog wel een klusje, want we moesten ook weer examen doen in vakken als rekenen en Nederlands.”

Gelukkig voor de twee praktijkliefhebbers zaten er ook veel stagedagen in het programma. Nancy: “We hebben stage gelopen bij de Fruittuin van West. Daarna zijn we allebei bij verschillende bedrijven buiten Amsterdam gaan stagelopen.” Michel: Amsterdam is nogal een bubbel merkten we. In Amsterdam zijn veel mensen die biologisch en ecologisch voedsel belangrijk vinden, maar die geen idee van hebben hoe je iets uit de grond krijgt.” Nancy: “Wij zeggen wel eens voor de grap: als er een bom op de Noordermarkt valt dan is Amsterdam z’n ecologische bubbel kwijt!”

Soep uit Noord

Inmiddels zijn ze de tijdelijke beheerders van het braakliggende terrein en is er een heuse Moestuinschool. Michel: “Alles wat we geleerd hebben tijdens de opleiding, passen we nu toe in de praktijk. We hebben het stuk land kunnen krijgen. Maar voor hoe lang we het hebben weten we niet. We doen daarom eigenlijk het onmogelijke, want hier ligt pure zandgrond en dat moesten we in korte tijd om moeten bouwen naar een tuin.”

Wat onmogelijk leek lukte toch. De twee verbouwden groenten op het land en maakten er soep van die ze verkochten in de wijk. “Het project heette Soep uit Noord”, vertelt Nancy. “Sommigen vonden de soep te duur, maar als je het vergelijkt met het werk wat erin zit, was de prijs nog veel te laag.”

De Moestuinschool

“Aan Soep uit Noord werkten veel vrijwilligers mee”, vertelt Michel. Zij wilden allemaal weten hoe je de groenten laat groeien. Dat heeft het zaadje geplant om de Moestuinschool Amsterdam te beginnen.” Nancy: “Veel mensen rommelen maar wat aan. Ze zetten dingen te dicht op elkaar en hebben niet door hoeveel werk het is. Je moet bijvoorbeeld iedere dag even bij de plantjes kijken om te zien of het goed gaat. Op de Moestuinschool willen mensen onderwijzen, maar ook bewustzijn bijbrengen. Als je eenmaal zelf ecologisch voedsel gaat verbouwen, weet je hoeveel werk erin zit en hoe lang het duurt.”

Tekst gaat verder onder de foto’s

Op dit moment telt de Moestuinschool Amsterdam 36 cursisten. Zij volgen in de ochtend theorielessen via Zoom en passen die ’s middags direct toe in de praktijk. Nancy: “Wij geven hier nogal dictatoriaal les. We laten zien hoe wij het doen en dan kunnen de cursisten hun eigen draai eraan geven. We hopen daarmee een soort ripple-effect te creëren in Amsterdam. De een wil het goed leren en de ander wil meer met de kennis doen in de eigen wijk. Zo bouwen we aan een netwerk van mensen die de kennis die ze hier opdoen weer overdragen aan andere inwoners van Amsterdam.”

Mensen als middel om de groente te kweken

Michel: “Laatst regende het heel erg hard. Wij dachten allebei: ‘er gaat niemand naar die praktijkles komen!’ Maar iedereen stond er gewoon op tijd, met z’n schoenen in de modder en helemaal doorweekt. We hebben echt heel veel plezier met z’n allen, maar het sociale aspect heeft niet de hoofdfocus. Dat onderscheidt ons ook van andere moestuinprojecten in Amsterdam. Heel plat gezegd zijn mensen bij ons een middel om de groente te kweken. Maar iedereen die meedoet vindt het heerlijk om veel te leren en buiten te zijn. Het is hartstikke gezond, de groenten smaken echt heel lekker en het is pas maart, maar we zijn allemaal alweer bruin!”

Tekst gaat verder onder de foto’s

De Moestuinschool schooljaar 2022

De huidige groep cursisten is nog wel even bezig voor ze alle ins en outs over ecologisch tuinieren onder de knie hebben. Heb jij helemaal zin om mee te doen met het nieuwe schooljaar en wil je het Handboek ecologisch tuinieren eindelijk in praktijk brengen? Je kunt je nu inschrijven voor het schooljaar van 2022. Het start in januari en er is al een wachtlijst. Dus: wacht niet te lang en geef je op, grote kans dat je dan alsnog mee kunt doen. Informatie over het studieprogramma en tarieven vind je op de website van de Moestuinschool Amsterdam.

De Moestuinschool Amsterdam

Amsterdam

Nu geopend

Meer informatie

Dit vind je misschien ook leuk:

De Moestuinschool Amsterdam

Amsterdam

Nu geopend

Meer informatie

De Moestuinschool Amsterdam

Amsterdam

Nu geopend

Meer informatie

Meer in deze categorie

Amsterdam Noord

Ga naar “Handig lijstje: deze wegwerkzaamheden binnen de ring staan nog op de planning voor 2021”

Handig lijstje: deze wegwerkzaamheden binnen de ring staan nog op de planning voor 2021

Ga naar “Binnenkijken bij Alfan: ‘Al die oude filmposters passen nu bij onze inrichting’”

Binnenkijken bij Alfan: ‘Al die oude filmposters passen nu bij onze inrichting’

Binnenkijken bij Alfan
Ga naar “Lachen! 9 x de grappigste straatnamen van Amsterdam”

Lachen! 9 x de grappigste straatnamen van Amsterdam

In onze gids

Ga naar “Hangar”

Hangar

 • Aambeeldstraat 36
 • Restaurants en horeca
 • 10:00 - 22:00

Nu geopend

Ga naar “Vuurtoreneiland”

Vuurtoreneiland

 • Restaurants en horeca
 • Gesloten
Ga naar “Kanteen25”

Kanteen25

 • Kattenburgerstraat 5 Marineterrein, Gebouw 025
 • Restaurants en horeca
 • Gesloten
Kanteen25

Nu gesloten

Aanbiedingen

Ga naar “Eten met flinke korting bij Pasta e Basta”

Eten met flinke korting bij Pasta e Basta

 • Geldig t/m 30 november 2021
Ga naar “Voordelig naar Snowworld”

Voordelig naar Snowworld

 • Geldig t/m 31 maart 2022
Ga naar “Woood Sara fauteuil Velvet € 149,00”

Woood Sara fauteuil Velvet € 149,00

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 24 oktober 2021
Ga naar “Medion mini-vaatwasser MD 37217 € 199,00”

Medion mini-vaatwasser MD 37217 € 199,00

 • Aldi
 • Geldig t/m 24 oktober 2021
Ga naar “Opblaasbare badkuip € 49,99”

Opblaasbare badkuip € 49,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 24 oktober 2021

Vacatures

Ga naar “Publieksmedewerker Van Gogh Museum”

Publieksmedewerker Van Gogh Museum

 • Uitzendburo de Werkstudent
 • Parttime
Ga naar “Jongerenwerker Amsterdam Zuid”

Jongerenwerker Amsterdam Zuid

 • Stichting Combiwel Buurtwerk
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Docent Nederlands, ROC van Amsterdam”

Docent Nederlands, ROC van Amsterdam

 • Randstad
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Logistiek Medewerker”

Logistiek Medewerker

 • UBN Uitzendbureau
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “ANIOS Amsterdam met huisvesting”

ANIOS Amsterdam met huisvesting

 • Maandag
 • Fulltime/Parttime

Agenda

Ga naar “Cinekid festival”

Cinekid festival

 • 13 oktober 2021
Ga naar “De Gouden Koets/ The Golden Coach”

De Gouden Koets/ The Golden Coach

 • 18 juni 2021
Ga naar “Comedy Train in Toomler”

Comedy Train in Toomler

 • 12 oktober 2021
Toomler Amsterdam
Ga naar “Museumnacht Amsterdam”

Museumnacht Amsterdam

 • 6 november 2021
Museumnacht Amsterdam
Ga naar “Queen’s Head Bingo”

Queen’s Head Bingo

 • 12 oktober 2021