Marlies maakt zelf zeep op de Wallen: ‘Ik haal de ingrediënten voor de zeep bij mijn buren’

Ondernemer Nature Bar
Beeld: indebuurt

Marlies van Heusden (32) kwam per toeval terecht op de Wallen met haar zeepshop. Met respect voor haar voorgangers maakt ze er nu vanuit een voormalig peeskamer, natuurlijke zeep en shampoo met bijzondere ingrediënten als bier en koffie.

Zo’n drie jaar geleden reisde Marlies met haar rugzak door Mexico. Toen ze daar onder de muggenbulten kwam te zitten zocht ze naar de zalf die haar moeder altijd gebruikte voor zo’n beetje alles. Zalf met calendula, een geneeskrachtig kruid . Ze kwam terecht in een heel klein winkeltje met een nog kleiner Mexicaans vrouwtje. Zij maakte haar eigen zeep met onder andere calendula. De zeep deed wat het moest doen en binnen no-time waren de muggenbulten bij Marlies verdwenen.

Zelf aan de slag

Het winkeltje en de Mexicaanse vrouw bleven in het achterhoofd van Marlies rondspoken. ‘Hoe maak je toch zelf zeep?’, dacht ze. Tijdens de rest van haar reis probeerde ze uit te zoeken hoe dit proces precies in zijn werk gaat en of ze dit thuis ook zou kunnen.

Tekst gaat verder onder de afbeelding>

Eenmaal terug in Amsterdam begon Marlies thuis zeep te maken. Met potten, pannen en recepten via internet werd haar allereerste zeep een groot succes. “Het was een ware toevalstreffer”, vertelt Marlies lachend terwijl we in haar zeepshop aan tafel zitten. “Zeep maken is net als patisserie, alle ingrediënten komen heel nauw en het mislukt al snel. De negen batches die ik erna maakte mislukten allemaal! Maar na veel proberen en finetunen kwam daar de perfecte basis uit.

Als de basis goed is

Toen de basis eenmaal goed zat, kon Marlies zelf ingrediënten gaan toevoegen. Deze verschillende toevoegingen hebben allemaal een ander effect en dus kreeg Marlies steeds een andere zeep. Met andere geur of een andere werking. Zo is er een shampoobar (een stuk zeep waar je je haar mee kunt wassen) met bierbostel: een eiwitrijk product dat overblijft na het brouwen van bier. Wij hebben altijd gehoord dat bier goed is voor je haar: dat is dus ook écht zo!

Tekst gaat verder onder de afbeelding>

Er is ook een zeepbar (een stuk zeep om je lichaam mee te wassen) met koffie erin verwerkt. De koffie werkt als een natuurlijk scrubmiddel. Dus naast de basis van elke zeep, die uitsluitend uit natuurlijke materialen bestaat zoals olijfolie, sheabutter en kokosolie, voegt Marlies hier bijzondere ingrediënten aan toe.

Een eigen merk

Na een tijd veel zeep te hebben gemaakt voor vrienden en familie, werd het steeds drukker in de thuiskeuken van Marlies. Iedereen had wel een vriend of vriendin die een zeepje kon gebruiken of er werd aangeklopt voor een origineel verjaardagscadeau. Nature Bar was geboren. Na wat rompslomp met papierwerk, alles moet aan strenge eisen voldoen als je een product voor op het lichaam gaat verkopen, vond Marlies een ruimte op de Wallen en kon het échte werk beginnen.

Tekst gaat verder onder de afbeelding>

Bijzondere locatie

Hoe bijzonder is het dat je op de Wallen in een oude peeskamer zit? Vragen wij ons af. “Dat is zeker bijzonder, ik ben vooral dankbaar dat ik hier mijn shop mocht vestigen”, zegt Marlies. We zitten in een kleine ruimte die van vloer tot bijna plafond betegeld is. Een groot raam aan de voorkant en een wastafel in het midden van de ruimte. Er huist een boel historie in dit pand.

Tekst gaat verder onder de afbeelding>

Marlies kwam hier bij toeval terecht. “De peeskamers moesten dicht van de gemeente en er werden tijdelijke huurders gezocht om de omgeving levendig te houden tot het renoveren van de panden op de planning staat. Wanneer dat precies gaat gebeuren weet ik niet, dus ik heb ook geen idee hoe lang ik hier nog kan blijven maar voorlopig zit ik goed”, aldus Marlies.

Bier en koffie van de buren

“Het leuke aan mijn plek op de Wallen is dat ik veel contact heb met de mensen uit de buurt. Bewoners, maar ook ondernemers. Zo krijg ik het bierbostel van Brouwerij de Prael en koffiedik van de Koffieschenkerij. Dat is naast heel lief, ook ontzettend fijn omdat ik het liefst met lokale producten werk. En dat lukt op deze manier perfect!”

Toekomstdroom

Marlies vertelt ons dat de verkoop als een trein gaat. “Soms moeten klanten even wachten omdat ik de voorraad weer moet aanvullen en mijn zeep vier weken moet rijpen. Dat komt omdat ik bijna geen warmte gebruik bij het maken van de zeep. Dat doe ik zodat er zo min mogelijk kostbare mineralen verloren gaan uit de producten maar dat zorgt er wel voor dat ik niet binnen twee dagen een hele nieuwe voorraad zeep heb.”

Op de vraag wat haar toekomstdromen zijn is ze eigenlijk heel duidelijk: “Ik wil mijn merk wel iets uitbouwen door misschien een aantal mensen aan te nemen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Ze zouden me kunnen helpen inpakken bijvoorbeeld. Dat zorgt ervoor dat ikzelf weer wat meer kan produceren. Ik heb geen ambities om een grote zeepfabriek te beginnen, daar grappen mijn vrienden weleens over, dat ik dat zou moeten doen. Maar dat zie ik niet zitten. De charme zit juist in het kleinschalige. Met de hand gemaakte producten waar veel liefde inzit. Daarom wil ik mijn zeep ook niet te duur maken, ik wil graag dat het voor zoveel mogelijk mensen toegankelijk is.”

Ben je benieuwd geworden naar de winkel van Marlies? Je kunt hem bezoeken op de Wallen aan de Sint Annendwarsstraat 9 in Amsterdam. Of ga naar www.naturebar.nl

We zochten nog veel meer voor je uit…

Win!

Win kaartjes voor de dierentuin!

Winnen maar: gratis een dagje naar de dierentuin

winnen dierentuin

Meer in deze categorie

Ondernemer uitgelicht

Ga naar “Hotspot: alcoholvrije slijterij opent in Amsterdam”

Hotspot: alcoholvrije slijterij opent in Amsterdam

Alcoholvrije slijterij Amsterdam
Ga naar “Hotspot! Hier eet je het lekkerste toetje van heel Amsterdam!”

Hotspot! Hier eet je het lekkerste toetje van heel Amsterdam!

kaia
Ga naar “Ilse tovert vintage tijdschriften om tot unieke kunstwerken voor aan de muur”

Ilse tovert vintage tijdschriften om tot unieke kunstwerken voor aan de muur

Aanbiedingen

Ga naar “Johma Salades 1+1 gratis”

Johma Salades 1+1 gratis

 • Geldig t/m 28 juni 2022
Ga naar “Gall & Gall Premium (Klantenkaart) 1ST Non-food van € 10 voor € 10”

Gall & Gall Premium (Klantenkaart) 1ST Non-food van € 10 voor € 10

 • Geldig t/m 26 juni 2022
Ga naar “Bonduelle groente van € 1,83 voor € 0,59”

Bonduelle groente van € 1,83 voor € 0,59

 • Geldig t/m 28 juni 2022
Ga naar “Keuze uit het hele assortiment NIVEA. 1+1 gratis*”

Keuze uit het hele assortiment NIVEA. 1+1 gratis*

 • Geldig t/m 26 juni 2022
Ga naar “Dr. Oetker Bistro baguettes van € 1,69 voor € 0,99”

Dr. Oetker Bistro baguettes van € 1,69 voor € 0,99

 • Geldig t/m 28 juni 2022

Vacatures

Ga naar “Front Office Manager – Modern Hotel”

Front Office Manager – Modern Hotel

 • Independent Recruiters
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Junior HR Business Partner – Amsterdam”

Junior HR Business Partner – Amsterdam

 • High Quality Nails
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Secretaresse”

Secretaresse

 • Vrije Universiteit Amsterdam
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Zelfstandig Werkend Kok”

Zelfstandig Werkend Kok

 • InterContinental Amstel Amsterdam | Het Amstel Hotel
 • Fulltime
Ga naar “Junior Data Entry Officer”

Junior Data Entry Officer

 • Walters People
 • Fulltime/Parttime

Agenda

Ga naar “Super Sint Maarten Parade”

Super Sint Maarten Parade

 • 11 november 2022
lichtjesparade sint maarten amsterdam oost
Ga naar “Wallen Open Dagen 2022”

Wallen Open Dagen 2022

 • Van 25 jun t/m 26 jun
Wallen Open Dagen 2022Wallen Open Dagen 2022
Ga naar “Keti-Koti”

Keti-Koti

 • 1 juli 2022
keti-kotiketi-koti
Ga naar “The Pizza Show Hermitage”

The Pizza Show Hermitage

 • Van 24 jun t/m 25 jun
The Pizza Show HermitageThe Pizza Show Hermitage
Ga naar “Guilty Pleasure Festival”

Guilty Pleasure Festival

 • Van 9 jul t/m 10 jul
Guilty Pleasure FestivalGuilty Pleasure Festival