Markus verkoopt pure wijnen zonder toevoegingen: ‘Die zijn veel intenser van smaak’

Aangeboden door Qredits

Markus Praat vindt niets zo mooi als de wereld van wijn, met name biologische- en natuurwijnen . Het bleef niet bij een hobby. Met hulp van Qredits opende hij zijn eerste wijnwinkel in Haarlem: A Sense of Place (kortweg ASOP Wines). Dit jaar kwam daar een tweede winkel in Amsterdam bij. “De combinatie van wijn, ondernemen en duurzaamheid spreekt me enorm aan.”

Markus ontdekte zijn passie voor wijn rond zijn vierentwintigste. Hij werkte een aantal jaren voor een grote wijnleverancier, maar kon er zijn passie niet echt kwijt. “Toen ben ik in kunst- en computerdesign aan de slag gegaan. Drie jaar geleden kreeg ik echter de kans om tijdelijk een wijnwinkel in New York over te nemen. Daar heb ik direct ‘ja’ op gezegd. Na die periode wist ik het zeker: ik wilde een eigen wijnwinkel openen.”

Wijn zonder toevoegingen

Markus wist ook zeker dat hij zich wilde richten op natuurwijn en biologische wijnen. Natuurwijn is een product zonder kunstmatige toevoegingen. “Ik wil graag duurzame wijn verkopen en dat kan op deze manier. Bovendien zijn natuurwijnen veel intenser van smaak: je proeft echt een verschil met supermarktwijn.” De markt voor natuurwijnen is volgens hem ook aan het exploderen. “Het grootste deel van onze klanten in Haarlem en Amsterdam is weliswaar expat, maar Nederlanders krijgen ook steeds meer waardering voor goede en pure wijnen.”

Wijnevenementen

Zijn winkel in Haarlem opende Markus mede dankzij een zakelijk krediet van Qredits. Toen hij dit jaar wilde uitbreiden naar Amsterdam klopte hij weer bij ze aan. De winkel in Amsterdam focust meer op proeverijen en is ook een evenementenlocatie. “Ik kan me niet voorstellen dat werken met wijn me ooit gaat vervelen. Als ik me verdiep in nieuwe wijnen voor een proeverij valt het me steeds op dat wijn niet te doorgronden is. Er is altijd wel iets nieuws te ontdekken en te leren. Dat vind ik ontzettend interessant.”

Samen wijnen

De grootste drijfveer voor Markus onderneming komt van zijn beste vriend. Die is tien jaar geleden naar Duitsland vertrokken om biologische wijnboer te worden. “We spreken elkaar elke dag en praten al tien jaar over vrijwel niets anders dan wijn. Daar leer ik heel veel van.” 

Markus hoopt dat biologische wijn de standaard wordt in Nederland, al zijn we daar volgens hem nog wel een paar stappen van verwijderd. “En dat terwijl topwijnen eigenlijk vaak al biologisch zijn. Tussen kwaliteitswijnen en onze wijn zit amper verschil. Veel kwaliteitswijnen zijn al biologisch en zonder toevoegingen. Het is de supermarktwijn die wat mij betreft een beetje onder de maat is. In de biologische wijnen en natuurwijnen is een veel breder smaakpallet beschikbaar.”

Stille partner

Qredits is ondertussen de stille vennoot waar Markus zoveel behoefte aan heeft. “Mijn bedrijfsadviseur Niels is zo betrokken bij het bedrijf als ik zelf wil. We hebben een heel prettige band, maar ik houd niet van bemoeienis. Daarvoor is Qredits perfect. Niels heeft me bijgestaan tijdens het opstarten van de zaak. 

Recent heb ik ook gebruik gemaakt van ondernemerscoaching via Qredits. Het ondernemen met twee zaken kost tijd en ik liep een beetje vast met het combineren van zaken als social media, marketing, personeel en inkoop. Mijn coach heeft zelf ook meerdere bedrijven en heeft me allerlei handige tips en trucs geleerd om daarmee om te gaan.”

Markus is heel blij met alle handvatten die Qredits biedt. “En ik vind het fijn dat ze vertrouwen hebben in wat ik doe en er zijn als ik ze nodig heb. Dat biedt een soort houvast.”

Biologische wijn als de standaard

Inmiddels heeft Markus twee wijnwinkels en een webshop. “Eigenlijk drie winkels, dus. De webshop wil ik nu verder uitbreiden. Daarnaast lijkt het me heel gaaf om meer te gaan doen met evenementen rondom wijn. Mijn ambitie is absoluut om te groeien en duurzame wijn de standaard te maken. Hoe ik daar vorm aan ga geven? Dat zal de toekomst leren.”

Meer in deze categorie

Ondernemer uitgelicht

Ga naar “Amsterdammer van de week: cheffluencer Daan kookt de sterren van de hemel op social media”

Amsterdammer van de week: cheffluencer Daan kookt de sterren van de hemel op social media

cheffluencer Daan
Ga naar “Amsterdammer Glenn is slaapcoach: ‘Je kunt écht leren om beter te slapen en dit is hoe’”

Amsterdammer Glenn is slaapcoach: ‘Je kunt écht leren om beter te slapen en dit is hoe’

Slaapcoach Glenn
Ga naar “Stressloos verhuizen met korting: Adrien vertelt hoe je dat regelt”

Stressloos verhuizen met korting: Adrien vertelt hoe je dat regelt

Aangeboden door Student Verhuis Service

Stressloos verhuizen met korting Student Verhuis Service Amsterdam

Aanbiedingen

Ga naar “Fleece panty € 9,99”

Fleece panty € 9,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 12 februari 2023
Ga naar “Alle Hak potten van € 9,98 voor € 4”

Alle Hak potten van € 9,98 voor € 4

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 5 februari 2023
Ga naar “Pvc Click Flex Strook Pella Eiken € 34,00”

Pvc Click Flex Strook Pella Eiken € 34,00

 • Kwantum
 • Geldig t/m 30 juni 2023
Ga naar “Skechers sneakers 36 t/m 46 € 39,99”

Skechers sneakers 36 t/m 46 € 39,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 12 februari 2023
Ga naar “Visstoof met prei tomaat € 1,19”

Visstoof met prei tomaat € 1,19

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 5 februari 2023

Vacatures

Ga naar “Trambestuurder GVB Amsterdam”

Trambestuurder GVB Amsterdam

 • Olympia
 • Parttime

Agenda

Ga naar “Lieve Stad Festival 2023”

Lieve Stad Festival 2023

 • Internationaal Theater Amsterdam
 • Van 17 mrt t/m 26 mrt

Topper

Ga naar “Familievoorstelling Mankind (6+) in Amsterdam”

Familievoorstelling Mankind (6+) in Amsterdam

 • De Stilte
 • 5 februari 2023

Topper

Ga naar “Koningsdag in Amsterdam”

Koningsdag in Amsterdam

 • 27 april 2023
Koningsdag AmsterdamKoningsdag Amsterdam
Ga naar “4 mei 2023 Nationale Dodenherdenking op de Dam”

4 mei 2023 Nationale Dodenherdenking op de Dam

 • 4 mei 2023
Nationale Dodenherdenking op de DamNationale Dodenherdenking op de Dam
Ga naar “Jeu de Boules speeddate op Valentijnsdag”

Jeu de Boules speeddate op Valentijnsdag

 • 14 februari 2023
Mooie Boules Speeddate ValentijnsdagMooie Boules Speeddate Valentijnsdag