Mark opent oliebollenbar van zijn oma Coby (96): ‘Door deze oliebollen kunnen oudjes rock-‘n-rollen’

Foto | Rutger Geleijnse

Gek is Mark Simoons (32) op zijn oma Coby van 96 jaar. Oók is hij gek op de oliebollen die ze jarenlang volgens vast recept maakte. Nu combineert hij deze liefdes met een heuse oliebollenbar van oma Coby. “Met de opbrengst bouwen we een mooi feestje voor eenzame ouderen.”

Tekst: Janneke Pol

“Oma Coby bakte altijd oliebollen voor de hele wijk. Dit deed ze op basis van een vast recept uit een van de oudste kookboeken van de Margriet”, herinnert Mark zich. “Ze zijn ouderwets lekker, er zit tijd en liefde in.”

Kaarten voor Coby

Diezelfde oliebollen brengen hem nu op het idee om iets te doen voor ouderen in een sociaal isolement. “Midden in de coronatijd werd mijn oma 95 jaar. Helaas konden we het door de lockdowns niet samen vieren.” Dit terwijl oma Coby zelf altijd erg attent is met feestjes. “Ze maakt altijd erg mooie 3D-kaarten, die krijg je bij feestelijke momenten zoals een verjaardag of bijvoorbeeld het behalen van een diploma. Dat nou uitgerekend haar verjaardag niet kon worden gevierd, vond ik heel erg.”

En dus bedacht Mark een idee om haar toch te overstelpen met felicitaties. “Ik vroeg mijn volgers op Instagram om allemaal een kaart te sturen naar oma, zodat zij nu eens degene was die ze ontving. Het werden er meer dan tweehonderd, dat had ik ook niet verwacht.”

Oma Coby’s oliebollenbar

Mark zag wat het met zijn oma deed. “Tot op de dag van vandaag heeft het impact op haar, die extra aandacht.” Hij bedacht dat meerdere ouderen wel wat extra aandacht kunnen gebruiken. “Ik hoorde jongeren klagen over het feit dat ze tijdens de lockdowns niet naar de kroeg kunnen en zich daardoor opgesloten voelden.” Het zette Mark aan het denken. “Weet je wie er altijd opgesloten zitten? Ouderen. Zij zijn vaak niet meer zo mobiel dat ze zomaar de deur uit kunnen of er zijn zoveel kennissen en familie ontvallen dat ze nergens naartoe kunnen. Zij belanden in een sociaal isolement.”

“Ik besloot dat we met de oliebollen van oma Coby (ook wel: Cobybollen) andere ouderen kunnen helpen. Het doel is om vijfduizend oliebollen te verkopen, met de opbrengst kunnen we vijfhonderd ouderen een onvergetelijk feestje bezorgen.”

Lees verder onder de foto’s>

Gouwe ouwe

Via de Stichting De Tijdmachine wordt er van de opbrengst een ‘Gouwe Ouwe’ georganiseerd. “Dat zijn feestjes die volledig teruggaan in de tijd. Ze bouwen kantines van bejaardentehuizen om tot een vertrouwde kroeg uit de jaren ’60 en ’70. De aankleding, de muziek en de hapjes. Alles doet de oudere herinneren aan de tijd van toen”, legt Mark uit.

De perfecte ‘Cobybol’

Wel legde hij zijn plan eerst even voor aan Coby zelf. “Zij vindt het heel spannend, want de oliebollen moeten wel precies goed zijn. Geen kant en klare pakjes van tegenwoordig, maar er moet echte bakkersgist in het beslag. Verder moet het beslag en het vet precies de juiste temperatuur hebben.”

Tien oliebollen, één feestende oudere

De oliebollen worden verkocht in Amsterdam, Aalsmeer, Rotterdam en Deventer. In Amsterdam kun je terecht bij de Vondeltuin. “Vanuit het kantoor van Stichting De Tijdmachine. Op de website kun je aanvinken hoeveel oliebollen je wil bestellen. De minimale hoeveelheid is tien stuks, omdat we daarvan precies één oudere blij kunnen maken. Je kunt hier ook aanvinken in welk tijdsvak je ze komt afhalen op maandag 17 december van 10.00 uur tot 14.00 uur. Eén ‘Cobybol’ kost twee euro.”

De feestjes worden uiteindelijk ergens in 2023 georganiseerd voor verzorgingshuizen, vanzelfsprekend komt oma Coby zelf ook mee feesten.

We zochten nog veel meer voor je uit…

Meer in deze categorie

Ondernemer uitgelicht

Ga naar “Kleding kopen van je favo influencer: bij Mireille en Elise Bak kan het! ‘Monica Geuze brengt haar kleding hier ook heen’”

Kleding kopen van je favo influencer: bij Mireille en Elise Bak kan het! ‘Monica Geuze brengt haar kleding hier ook heen’

Umé tTudio Amsterdam
Ga naar “Bij woningontruimer Valentijn Vroom zit handelen in het bloed: ‘Mijn opa en oma heetten Vroom en Dreesmann’”

Bij woningontruimer Valentijn Vroom zit handelen in het bloed: ‘Mijn opa en oma heetten Vroom en Dreesmann’

spullenbaas valentijn vroom kleinzoon v&d
Ga naar “Leonie heeft haar eigen café in Amsterdam: ‘Nassau is een echt buurtcafé voor jong en oud’”

Leonie heeft haar eigen café in Amsterdam: ‘Nassau is een echt buurtcafé voor jong en oud’

Aanbiedingen

Ga naar “Pvc Click Flex Strook Pella Eiken € 34,00”

Pvc Click Flex Strook Pella Eiken € 34,00

 • Kwantum
 • Geldig t/m 30 juni 2023
Ga naar “Silvo kruiden of specerijen van € 2,96 voor € 1,19”

Silvo kruiden of specerijen van € 2,96 voor € 1,19

 • Dirk
 • Geldig t/m 13 juni 2023
Ga naar “AH Paksoi € 0,99”

AH Paksoi € 0,99

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 11 juni 2023
Ga naar “Alle Robijn van € 8,98 voor € 4,49”

Alle Robijn van € 8,98 voor € 4,49

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 11 juni 2023
Ga naar “Havaianas € 14,99”

Havaianas € 14,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 11 juni 2023

Vacatures

Ga naar “Van ontwerp tot renovatie: word Keukenvernieuwer!”

Van ontwerp tot renovatie: word Keukenvernieuwer!

 • Keukenvernieuwers Amsterdam
 • Fulltime/Parttime
Samen met Patrick maak je een plan voor jouw vernieuwde keuken | Foto: Keukenvernieuwers AmsterdamSamen met Patrick maak je een plan voor jouw vernieuwde keuken | Foto: Keukenvernieuwers Amsterdam

Topper

Agenda

Ga naar “Keti-Koti 2023”

Keti-Koti 2023

 • 1 juli 2023
keti-kotiketi-koti
Ga naar “Hartjesdag 2023”

Hartjesdag 2023

 • 21 augustus 2023
hartjesdaghartjesdag
Ga naar “Festival Trek”

Festival Trek

 • Van 30 jun t/m 2 jul
Ga naar “Museumnacht Amsterdam 2023”

Museumnacht Amsterdam 2023

 • 4 november 2023
Museumnacht Amsterdam