Joost is privé-chef aan huis: ‘Ik besefte dat dit hét moment was om hiermee te beginnen’

Foto: Joost van den Branden

Koken is zijn lust en zijn leven. Na jarenlang hard werken in verschillende restaurants en het winnen van Hermans Pop-up Restaurant besloot chef-kok Joost van den Branden (37) het roer om te gooien: tegenwoordig kookt hij de sterren van de hemel bij zijn gasten thuis.

Het idee om voor zichzelf te beginnen borrelde al langer bij Joost. Een luxe diner bij mensen thuis op hoog niveau, dat was het idee. Et voilá: Alba Private Dining was geboren.

Passie voor koken

We gaan even terug in de tijd. Die passie voor koken, waar komt die vandaan? Joost: “Toen ik een jaartje of zeven was wist ik dat ik later kok wilde worden. Het leek me gewoon een heel mooi vak. Op televisie keek ik niet naar tekenfilms, maar naar Cas Spijkers en andere kookprogramma’s.”

Opleiding en carrière

Na de middelbare school was een inschrijving voor de basisopleiding tot kok een logische keuze voor Joost. “Die opleiding bevestigde hoeveel plezier ik uit het koken haalde en hoe graag ik met eten bezig was. Hierna volgde ik de opleiding tot zelfstandig werkende kok en specialiseerde ik mij in de koude keuken, warme keuken en patisserie. Ik verdiepte me daarnaast in wijn en deed ervaring op in verschillende restaurants.” Ondertussen kwam Joost steeds vaker in Amsterdam, waar zijn vriendin Kiki de Hoge Hotelschool volgde. Hij besloot naar de hoofdstad te verhuizen en ging aan de slag bij Restaurant Willems, waar hij uiteindelijk chef-kok werd.

Herman’s Pop-up Restaurant

Voor het culinaire stel kwam op een gegeven moment een unieke kans voorbij. Herman den Blijker ging met zijn tv-programma Herman’s Pop-up Restaurant op zoek naar de beste chef en maître. Joost: “Eigenlijk ben ik niet zo van dit soort programma’s, maar Kiki wist me over te halen om een filmpje in te sturen.” Met succes: Joost en Kiki mochten niet alleen meedoen, maar wonnen de strijd van de andere koppels. Joost: “Het was een indrukwekkende ervaring. We gingen op reis naar het Middellandse Zeegebied met een tv-crew van zo’n dertig man, om daar te strijden voor ons eigen pop-up restaurant van Herman en Blijker.”

Tekst gaat verder onder de video

Start van het avontuur

In zijn tijd bij Restaurant Willems spookte het idee om voor zichzelf te beginnen steeds vaker door zijn hoofd. Joost: “Ik kreeg regelmatig de vraag van mensen om thuis een diner of lunch te verzorgen. En dat was nog vóór corona, kun je nagaan. Toen we aan het tv-programma mee hadden gedaan werd ik steeds vaker gevraagd.” Na het televisie-avontuur werkte Joost kort in het restaurant van een kennis en hielp hij als chef nog een ander restaurant opzetten. Toch miste hij daar de passie voor ‘het echte koken’. “Het moderne koken gecombineerd met klassiek koken en Frans-klassieke gerechten met een eigen twist, dat is wat ik wilde. En toen besefte ik: dit is hét moment om voor mezelf te beginnen.”

Tekst gaat verder onder de foto

Joost met Herman den Blijker – Foto: Joost van den Branden

Luxe diners

Joost hakte de knoop door en begon begin dit jaar met zijn onderneming, waarna al snel de eerste aanvragen kwamen. Zijn corebusiness? Het verzorgen van privé-diners: etentjes bij mensen thuis op een hoog culinair niveau, met meerdere gangen en goede wijnen. Joost: “Ik richt me op het midden- en hoogsegment. Ik heb natuurlijk gekeken naar concurrenten en wilde in een niche gaan zitten: koken op niveau met goede, kwalitatieve producten.” Dit verklaart meteen de naam die Joost voor zijn bedrijf koos: Alba Private Dining. “Alba (Noord-Italië) is de hoofdstad van de witte truffel. De witte truffel is een duur en luxe product, en dat is ook wat ik met mijn bedrijf wil uitstralen.”

De lekkerste taco van Mexico

Joost zijn specialiteit? Dat is een hele bijzondere taco. Joost: “Ik doe veel inspiratie op in het buitenland. Vorig jaar ben ik in Mexico geweest en daar heb ik de lekkerste taco van Mexico gegeten. Een taco met garnalen, avocado, rode ui, koriander en Goudse kaas. Daar heb ik mijn eigen variant op gemaakt door de taco te ‘ontleden’ en de ingrediënten weer op een andere manier te gebruiken. De taco heb ik vernoemd naar het eilandje in Mexico: Holbox. Deze lekkernij is een mooi voorbeeld van hoe ik werk: een eigen versie maken van een product, waarbij ik de vertaling maak naar mijn eigen visie op koken.”

Tekst gaat verder onder de foto

Holbox – Foto: Joost van den Branden

Dromen

Joost heeft één grote droom: van zijn bedrijf een groot succes maken. “De vrijheid die je hebt als ondernemer word ik heel gelukkig van. Met mijn passie bezig zijn en daarin doorgroeien. Daarnaast wil ik veel leuke dingen doen en mezelf blijven ontwikkelen. Ik zou het geweldig vinden om een goed lopend bedrijf te runnen. Wie weet kan ik dan ooit mijn eigen huis kopen in Amsterdam!”

Wil jij een privé-diner aan huis van Alba Private Dining? Kijk dan op www.alba-privatedining.nl.

Lees ook:

Embed niet geladen. Accepteer eventueel de cookies om deze te kunnen zien. Cookie-instellingen

Meer in deze categorie

Ondernemer uitgelicht

Ga naar “Mandy werd misbruikt door haar opa en helpt nu andere slachtoffers: ‘Er zijn vaak weinig signalen te herkennen’”

Mandy werd misbruikt door haar opa en helpt nu andere slachtoffers: ‘Er zijn vaak weinig signalen te herkennen’

Aangeboden door Stichting Wij zijn M

Ga naar “Insidertip: hier in de Haarlemmerstraat eet je heerlijk belegde focaccia”

Insidertip: hier in de Haarlemmerstraat eet je heerlijk belegde focaccia

Fratellini AMsterdam
Ga naar “Markus verkoopt pure wijnen zonder toevoegingen: ‘Die zijn veel intenser van smaak’”

Markus verkoopt pure wijnen zonder toevoegingen: ‘Die zijn veel intenser van smaak’

Aangeboden door Qredits

Aanbiedingen

Ga naar “Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99”

Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99

 • Geldig t/m 31 december 2022
Ga naar “op alles van Leifheit”

op alles van Leifheit

 • Geldig t/m 4 december 2022
Ga naar “Satisfyer. Keuze uit het hele assortiment van € 19,95 voor € 9,98”

Satisfyer. Keuze uit het hele assortiment van € 19,95 voor € 9,98

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 11 december 2022
Ga naar “Dare to Share bij De Beren Restaurants. van € 75 voor € 37,50”

Dare to Share bij De Beren Restaurants. van € 75 voor € 37,50

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 4 december 2022
Ga naar “Lamswollen sloffen vanaf € 22,99”

Lamswollen sloffen vanaf € 22,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 11 december 2022

Vacatures

Ga naar “Magazijnmedewerker”

Magazijnmedewerker

 • UBN Uitzendbureau
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Medewerker Betalingsverwerking”

Medewerker Betalingsverwerking

 • Olympia
 • Fulltime/Parttime

Agenda

Ga naar “Popronde Amsterdam”

Popronde Amsterdam

 • 3 december 2022
Popronde AmsterdamPopronde Amsterdam