Gebrouwen door Vrouwen is een echt Amsterdams bier: ‘Er bestond geen bier met gember, nu wel!’

Gebrouwen door Vrouwen
Beeld: indebuurt

In 2013 begonnen als hobby in een piepklein keukentje en inmiddels uitgegroeid tot een begrip in en om Amsterdam: Gebrouwen door Vrouwen is een écht Mokums bier met twee vrouwen aan het roer. 5 augustus is de internationale dag van het bier, een mooie gelegenheid om de dames eens het hemd van het lijf te vragen. Proost!

In de Gebrouwen door Vrouwen Bar in Amsterdam-West zitten Do en Tessel de Heij vrolijk te wachten. De twee zussen hebben de bar nu drie jaar en het is omgedoopt tot clubhuis van het biermerk. “Vroeger zaten we op een saai industrieterreintje ergens”, zegt Do. “Dat was heel ongezellig dus toen we deze locatie vonden voor de bar, ging er een extra droom in vervulling. We zijn hier nu graag en veel.”

Dat is begrijpelijk want de bar voelt aan als een fijne plek. Gezellige uitstraling, leuk terras, topplek in West aan de J.P. Heijestraat en een bar met tapinstallatie waar je u tegen zegt.

Tekst gaat verder onder de afbeelding>

Per ongeluk gestart

Op de vraag hoe het allemaal begonnen is moet Do een beetje lachen. “In mijn piepkleine keukentje in Amsterdam-Oost! Ik kan het me nu bijna niet meer voorstellen maar wat hebben we daar staan hannesen zeg. Ik werkte in de IT-wereld en een collega brouwde weleens thuis bier. Op vrijdag nam hij dan soms een flesje van zijn bier mee naar kantoor en dat vond ik zo lekker. Hij heeft me toen de fijne kneepjes van het vak geleerd.”

Engelengeduld

“Daarna heb ik voor 200 euro aan spullen gekocht in een soort Breaking Bad-winkel met allerlei technische apparatuur en grote flessen. Met mijn vader heb ik toen mijn eigen bier gebrouwen. Je moet na het hele proces van brouwen vijf tot zes weken wachten tot het klaar is en je eindelijk kan proeven of je bier überhaupt gelukt is. Het eerste biertje lukte wonderbaarlijk goed, maar daarna is het heel vaak misgegaan. Daar hebben we juist heel veel van geleerd. Hoe vaker het misging hoe beter we het de keer daarna onder controle hadden.”

Eigen smaak

Dan heb je bier gebrouwen volgens een recept en dat bier smaakt gewoon naar al het normale bier dat je kent. Hoe ga je dan zelf je eigen recept maken? Do veert op van haar kruk aan de bar want hier komt de Gebrouwen Door Vrouwen-mentaliteit om de hoek kijken. “We wilden iets unieks maken en zijn gewoon gaan stoeien met ingrediënten en smaken. Er bestond bijvoorbeeld nog geen bier waar gember in zat. Dat trok ons want we wilden iets bijzonders maken. Uiteindelijk hadden we een aantal vaste biertjes die we steeds opnieuw maakten. Daar komen nu steeds varianten bij.”

Tekst gaat verder onder de afbeeldingen>

Op de tap

“Op een dag kregen we het verzoek van een kroegeigenaar of we bier voor op de tap konden maken. Hij had een flesje van ons thuisbrouwsel gekregen via via en was daar zo enthousiast over, dit wilde hij in zijn kroeg op de tap. Dat is echt een groot compliment. Maar het bracht wel logistieke hobbels met zich mee. Een fust vullen lukt niet vanuit je keukentje thuis, daar moet je eigenlijk veel meer ruimte voor hebben en een echte brouwerij zijn. Toen bleek dat loonbrouwen bestaat. Grote brouwerijen verhuren hun ketels aan kleine bedrijven zoals wij. Toen kwamen we bij de Noordhollandse Bierbrouwerij terecht in Uitgeest. Daar hebben we 500 liter in een keer gemaakt en voilà, we zaten op de tap!”

Gebrouwen Door Vrouwen

Die naam, die is tof en geeft natuurlijk precies aan wat het is, maar het blijft altijd een mooi verhaal hoe zo’n proces verlopen is. Do vertelt: “De naam is eigenlijk als grapje ontstaan. Elke keer als iets misging zeiden we ‘ha, het is natuurlijk weer gebrouwen door vrouwen…’ Uiteindelijk is die naam gewoon blijven plakken. We hebben wel getwijfeld omdat het vrij lang is en mensen van marketing het een slecht idee vonden. Op flesjes zou het slecht te zien zijn en zelfs worden afgekort. Maar, eigenwijs als we zijn hebben we het twijfelen stopgezet door allebei onze handtekening te zetten op een papiertje met de definitieve naam erop. Dat moest ervoor zorgen dat geen van ons beiden ooit nog kon terugkomen op de naam. Je moet op een gegeven moment ook gewoon een knoop doorhakken.”

Tekst gaat verder onder de afbeelding>

Viltjesreclame

“Met een naam, 500 liter bier, een tap en flesjes konden we eindelijk een (klein) feestje geven. Dat vierden we ergens in een bar en voor dat feest hadden we bierviltjes gemaakt. Op die viltjes stond: Gebrouwen door Vrouwen: wil je ook ons bier proeven, mail dan naar… Een aantal vriendinnen gingen na het feest de stad nog in en deelden de viltjes uit. De volgende dag hadden we ineens allemaal aanvragen in onze mailbox. Dat was echt bijzonder.”

Door heel het land

Inmiddels is het succes van Gebrouwen door Vrouwen verspreidt over zo’n beetje het hele land. De meiden liggen met hun biertjes in de grote supermarkten en ook in veel kroegen kun je het kopen, op tap of op fles. Er is een heel team rondom de dames ontstaan met allemaal leuke meiden die hard werken om Gebrouwen door Vrouwen een succes te maken. Al is het dat natuurlijk gewoon al lang. Ga vooral eens langs in de bar in Oud-West. Soms zetten de dames een avond alleen maar mannen achter de bar, die avond heet dan heel logisch: getapt door mannen. En eens per maand is er een pubquiz. Bezoek de website voor alle data en info en neem zeker eens een biertje mee uit het bierschap in de supermarkt.

Gebrouwen door Vrouwen Bar

4,8
(19)

Jan Pieter Heijestraat 119D-h, 1054MD Amsterdam

Nu geopend

Meer informatie

We zochten nog veel meer voor je uit…

Gebrouwen door Vrouwen Bar

4,8
(19)

Jan Pieter Heijestraat 119D-h, 1054MD Amsterdam

Nu geopend

Meer informatie

Gebrouwen door Vrouwen Bar

4,8
(19)

Jan Pieter Heijestraat 119D-h, 1054MD Amsterdam

Nu geopend

Meer informatie

Meer in deze categorie

Bedrijvigheid

Ga naar “Daarom kiezen Amsterdamse ondernemers voor Too Good To Go: ‘Je verkrijgt het niet over je hart om iets weg te gooien’”

Daarom kiezen Amsterdamse ondernemers voor Too Good To Go: ‘Je verkrijgt het niet over je hart om iets weg te gooien’

Aangeboden door Too Good To Go

Ga naar “Werken dicht bij huis! 5 x vacatures in Amsterdam”

Werken dicht bij huis! 5 x vacatures in Amsterdam

vacatures Amsterdam
Ga naar “Martijn helpt dankzij zijn angststoornis anderen: ‘Ik geniet weer van het leven’”

Martijn helpt dankzij zijn angststoornis anderen: ‘Ik geniet weer van het leven’

Aangeboden door HVO-Querido

Martijn Fuldner | Foto via HVO-Querido

Aanbiedingen

Ga naar “Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99”

Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99

 • Geldig t/m 31 december 2022
Ga naar “Huispak met legging M t/m XXL € 19,99”

Huispak met legging M t/m XXL € 19,99

 • Geldig t/m 9 oktober 2022
Ga naar “Huispak M t/m XXL € 19,99”

Huispak M t/m XXL € 19,99

 • Geldig t/m 9 oktober 2022
Ga naar “Alle Kruidvat vitaminen, mineralen en supplementen van € 4,98 voor € 3,74”

Alle Kruidvat vitaminen, mineralen en supplementen van € 4,98 voor € 3,74

 • Geldig t/m 9 oktober 2022
Ga naar “Zwitsal billendoekjes 12-pak van € 100,44 voor € 33,48”

Zwitsal billendoekjes 12-pak van € 100,44 voor € 33,48

 • Geldig t/m 9 oktober 2022

Vacatures

Ga naar “Bezorger Witgoed”

Bezorger Witgoed

 • Olympia
 • Fulltime

Agenda

Ga naar “SBK: podium voor nieuw kunsttalent”

SBK: podium voor nieuw kunsttalent

 • SBK Amsterdam KNSM
 • Van 29 sep t/m 16 okt

Topper

Ga naar “Super Sint Maarten Parade”

Super Sint Maarten Parade

 • 11 november 2022
lichtjesparade sint maarten amsterdam oost
Ga naar “Amsterdam Dance Event”

Amsterdam Dance Event

 • Van 19 okt t/m 23 okt
Amsterdam Dance Event ADEAmsterdam Dance Event ADE
Ga naar “Museumnacht Amsterdam”

Museumnacht Amsterdam

 • 5 november 2022
Museumnacht AmsterdamMuseumnacht Amsterdam
Ga naar “Amsterdam Marathon”

Amsterdam Marathon

 • 16 oktober 2022
Amsterdam MarathonAmsterdam Marathon