Van huisgenoten naar buren, maar altijd beste vrienden: ‘Ik kan nu eindelijk een kerstboom nemen!’

Noa Iris vriendschap
Beeld: indebuurt

Vrienden voor het leven: dat is een zin die totáál bij Noa en Iris (beiden 26 jaar) past. De twee studeerden jaren samen, woonden een tijd lang in één huis en zijn zelfs in hun ‘volwassen’ leven niet van elkaar te scheiden. Ze zijn nu namelijk buren! “Ik kan nu wel eindelijk een kerstboom nemen!”

Heb jij ook iemand in jouw omgeving die je extra dierbaar is? Dan is dit de uitgelezen kans om hem of haar in het zonnetje te zetten. Via https://www.greetz.nl/nl/ik-denk-aan-je-idb/ kun je van 29 september tot en met 9 oktober gratis een kaartje sturen. Gebruik hierbij de code DENKAANJE.

Wie aanschuift bij Iris en Noa aan tafel, krijgt direct een stortvloed aan gezelligheid over zich heen. We spreken de vriendinnen bij Noa thuis. De schoenen moeten uit – “Er is net verbouwd!” – maar er worden direct sloffen aangereikt, “Zodat je voeten wel lekker warm blijven.” Met de kleurrijke muren die je tegemoet stralen (knalgeel in het ene gedeelte van het huis, lavendelkleurig in het andere gedeelte) is één ding direct duidelijk: Noa is een kleurrijk persoon. “Dat vond ik ook direct zo leuk aan haar”, vertelt Iris als we het hebben over het ontstaan van hun vriendschap.

Tekst gaat verder onder de afbeelding>

Conservatorium

De twee ontmoetten elkaar bij de toelating voor het Conservatorium, waar ze uiteindelijk beiden belandden voor de opleiding Docent Muziek. Noa: “Ik dacht dat ik daar in mijn eentje zou zijn, maar een week van tevoren hoorde ik dat er nog iemand zou komen. ” Iris: “Er hing direct een goede vibe. Het eerste wat Noa zei was: “Ik ben echt doodzenuwachtig!” Maar we hadden direct een heel leuk, open gesprek. Niet koeltjes; ze was lekker zichzelf, grappig en sprankelend. Ik kon er niet omheen!”

De vriendschap groeide snel. Van goede klasgenoten werden de twee heel snel vriendinnen. “Noa had een fascinatie voor een bepaald kledingmerk met hele uitgesproken kleding”, vertelt Iris lachend. Toen de twee een jurk nodig hadden voor een zangtentamen, vroeg Noa Iris mee naar de winkel van dat merk. Iris: “Ik vond het helemaal niks. Alles wat ik aantrok, maakte me een oubollige vrouw van 50+. Alles was veel te groot voor mij, maar daar is onze vriendschap wel echt begonnen.”

Samen een huis zoeken

Noa: “Een vluchtelingenproject dat Iris vlak daarna organiseerde bracht ons nog dichter bij elkaar. Al snel deden we superveel samen; samen studeren in de tentamenweek, shoppen of lekker taart eten.” Hoewel het Conservatorium in Amsterdam is, woonden de twee toen nog niet in onze hoofdstad. Iris woonde in Leiden, Noa in Oudewater. Iris: “Voor mij was het een uur reizen, voor Noa wel twee uur. Toen we in de zomer een keer samen in ARTIS waren, hadden we zoiets van: kunnen we niet samen een huis zoeken?”

Iedereen raadde ons af om samen te gaan wonen

Noa: “Mijn vader zag nog enigszins een mogelijkheid om ergens iets te kopen in Noord. We hebben dus nog een hele intensieve huizenjacht gehad: kijken, ja zeggen en de teleurstelling weg eten met taartjes. Op een gegeven moment konden wij in dit huurhuis, waar eerst mijn nicht woonde. Dat samenwonen werd ons eigenlijk door iedereen afgeraden, maar we waren eigenwijs. Al hebben we er zelf ook heel veel over gepraat en goede afspraken over gemaakt.”

Samenwonen

3,5 jaar lang woonden de twee in de Amsterdamse woning waar Noa nu alleen woont. De sleutel voor het succes? “Je moet ook weten dat je soms even tegen elkaar kunt zeggen: nu even niet”, aldus Iris. “Je mag ook je eigen leven hebben, al was daar weinig van over met dezelfde opleiding, vrienden, hobby’s en uiteindelijk hetzelfde huis, haha!” 

Tekst gaat verder onder de afbeelding>

Inmiddels is de situatie veranderd: Iris is – met haar vriend – namelijk de bovenbuurvrouw van Noa geworden. Noa: “Ik denk dat het nu wel echt goed is dat we onze eigen plek hebben. Je komt op een leeftijd dat je denkt: nu wil ik mijn ruimte.” Iris: “Mijn vriend en ik zagen elkaar door onze verschillende werktijden niet zoveel. We konden het huis hierboven krijgen: nu zie ik hem veel meer en heb ik Noa als buurvrouw; misschien nog wel beter! We zien elkaar nu vaak in het weekend maar ook vaak genoeg door de week. Vaak buiten bij de picknicktafel, dan drink ik koffie en Noa Spa Rood. In die liefde voor koffie hebben we elkaar helaas nooit gevonden, haha!”

Verschillen

Noa grinnikt instemmend. “Klopt inderdaad. Want we zijn ook heus wel verschillend. Waar ik ook stiekem heel blij om ben, is dat we nooit meer hoeven te vechten om de verwarming. Ik heb het altijd warm en Iris heeft het altijd koud. We hadden een compromis: verwarming altijd op 19 graden, haha!”

“En dit jaar kan ik eindelijk een kerstboom in huis kan nemen”, vult Iris nog aan. “Noa haat Kerst en in onze miniwoonkamer was het te klein. Nu kan het eindelijk! Maar behalve dat – en het feit dat ik de kleding van dat ene uitgesproken merk nu wél heel leuk vind – is er verder inderdaad niets veranderd de afgelopen jaren.”

Noa: “Het is allemaal vanzelf gegaan. Hoe onze vriendjes reageren op onze vriendschap? De vriend van Iris kende ik ook al van de opleiding. Die wist meteen: hij zou mij erbij krijgen, dat was de fair deal, haha! Dat geldt trouwens ook voor mijn vriend hoor, waar ik alleen niet mee samenwoon. Maar die wist ook direct dat hij Iris er gratis bij kreeg!” 

Ooit uit elkaar?

Ooit verhuizen om iets te kopen in plaats van huren? “Als het écht een gouden deal is, dan zou ik het wel doen, maar wel met pijn in mijn hart”, aldus Iris. “Op dit moment is onze woonsituatie de ideale situatie. We wonen in een prachtige buurt en ik heb Noa naast mij wonen: beter kan toch niet?! Dat geven we beiden echt niet zomaar op.” “En mocht het ooit gebeuren is in elk geval één ding zeker”, besluit Noa; “Onze vriendschap zal nooit meer overgaan.”

We zochten nog veel meer voor je uit…

Meer in deze categorie

Amsterdammers

Ga naar “Instagramaccount Schoudertassie zet hippe Amsterdammers voor schut en het is hilarisch”

Instagramaccount Schoudertassie zet hippe Amsterdammers voor schut en het is hilarisch

Schoudertassie instagram
Ga naar “Het Amsterdamse woord van de dag door Nelletje: bokkentuigie”

Het Amsterdamse woord van de dag door Nelletje: bokkentuigie

Bokkentuigie
Ga naar “Prijzenregen; dit zijn de Amsterdamse winnaars van een ‘Oscar van de horeca’”

Prijzenregen; dit zijn de Amsterdamse winnaars van een ‘Oscar van de horeca’

Aanbiedingen

Ga naar “Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99”

Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99

 • Geldig t/m 31 december 2022
Ga naar “Lamswollen sloffen vanaf € 22,99”

Lamswollen sloffen vanaf € 22,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 11 december 2022
Ga naar “Satisfyer. Keuze uit het hele assortiment van € 19,95 voor € 9,98”

Satisfyer. Keuze uit het hele assortiment van € 19,95 voor € 9,98

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 11 december 2022
Ga naar “Flanellen pyjama** van € 14,99 voor € 11,99”

Flanellen pyjama** van € 14,99 voor € 11,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 11 december 2022
Ga naar “True Spirit trui** € 9,99”

True Spirit trui** € 9,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 11 december 2022

Vacatures

Ga naar “Magazijnmedewerker”

Magazijnmedewerker

 • UBN Uitzendbureau
 • Fulltime/Parttime

Agenda

Ga naar “De Tijd Loopt (4+ familievoorstelling)”

De Tijd Loopt (4+ familievoorstelling)

 • De Stilte
 • 27 december 2022

Topper