Iris staat in de finale van Miss World Nederland: ‘Mijn hond is onderdeel van de verkiezing’

Iris van der Mars Miss World Nederland
Beeld: indebuurt

Woensdag 28 september 2022 is het zover: de Miss World Nederland verkiezing. Iris van der Mars (28) doet mee en woont in Amsterdam. Daar moeten we de sjerp dus even van het lijf gaan vragen. En hoe zit het met die bikinironde? “Die is al een hele tijd geleden afgeschaft!”

Op een regenachtige dag komen we aan bij het appartement van Iris dat pal aan het Vondelpark ligt. ‘Met uitzicht op het Vondelpark’ is hier bijna een understament, het huis lijkt wel ín het park te staan. Iris verwelkomt ons in een schitterende jurk en met lange oorbellen: “Ik heb wel even mijn best voor jullie gedaan, ja”, zegt ze lachend.

Tekst gaat verder onder de afbeelding>

Iris Miss World Nederland
Beeld: Iris van der Mars

Van vleeskeuring naar maatschappijreuring

Haar vriend Ozan en adoptiehond Bella begroeten ons enthousiast. “Bella is een straathondje uit Portugal en is met de bus naar Nederland gekomen”, vertelt Iris. “Zij is ook onderdeel van mijn manier om mee te doen aan de verkiezing van Miss World Nederland.” Dat lees je goed, hondje Bella heeft ook een rol in deze wedstrijd. De verkiezing is namelijk niet meer de vleeskeuring die je misschien verwacht van een missverkiezing.

We zijn een platform voor jonge, krachtige vrouwen die hun mondje ook kunnen roeren zonder badpakken en lingerie

Organisatie Miss World Nederland

Zo werd de bikinironde al in 2018 helemaal afgeschaft. De organisatie zei daar toen het volgende over: “We promoten geen badmode. We zijn een platform voor jonge, krachtige vrouwen die hun mondje ook kunnen roeren zonder badpakken en lingerie”, zegt Katia Maes. “Ze tonen uiteenlopend talent, dat kan zingen of ballet zijn. En ze zijn ook heel maatschappelijk bezig. Een badpak voegt daar niets aan toe, hooguit is het voor buitenstaanders leuk om naar te kijken.”

Van vleeskeuring naar maatschappijreuring zou je kunnen zeggen want wat je bijdraagt aan de maatschappij, is dus een steeds groter onderdeel geworden binnen deze verkiezing.

Tekst gaat verder onder de afbeeldingen>

Het Beauty with a Purpose onderdeel moet ervoor zorgen dat finalisten iets bijdragen aan de maatschappij in plaats van alleen maar mooi zijn en lachen. Voor haar project koos Iris ervoor om geld op te halen voor dierenasiels. “Binnen Europa worden nog veel te veel honden verwaarloosd, op straat gezet en in de steek gelaten. Ik wil dit soort dierenleed voorkomen en verhelpen. Er is geld nodig om asielen te steunen met ziektepreventie, castratieprojecten en voorlichting. Alleen op die manier kan het straathondenprobleem uiteindelijk worden opgelost.”

Social media

Een ander doel en onderdeel van haar Beauty With a Purpose project is om bewustwording te creëren bij jongeren op het gebied van social media en het ‘perfecte plaatje’. “Ik wil jongeren meegeven wat voor invloed social media kan hebben en dat het ‘perfecte plaatje’ niet bestaat.” Om jongeren daar bewust van te maken, startte Iris een eigen platform op Instagram waar ze inspiratie en foto’s van zichzelf deelt: IMbyIrisvanderMars. Vaak een foto mét en eentje zonder make-up.

Tekst gaat verder onder de afbeelding>

Maar heb jij niet makkelijk praten?

Op de kritische vraag of Iris niet heel makkelijk praten heeft wat betreft het ‘perfecte plaatje’, ze staat niet voor niets in de finale van Miss World Nederland, vertelt Iris dat ze ook zeker onzekerheden heeft: “Ik werd vroeger gepest om mijn stem en kreeg vaak te horen dat mijn neus lelijk was. Verder heb ik ook gewoon striae op mijn benen zoals heel veel mensen. Natuurlijk snap ik dat mensen zullen denken dat ik het allemaal goed voor elkaar heb en nooit onzeker ben omdat ik in de finale sta, maar dat is echt niet zo.” Iris vindt het juist daarom belangrijk om dit onderwerp aan te kaarten. “Iedereen heeft onzekerheden, ook al zien anderen ze misschien niet.”

Tekst gaat verder onder de afbeeldingen>

Iris Miss World Nederland?

Twaalf deelnemers strijden woensdag 28 september 2022 om de titel Miss World Nederland. In verschillende rondes laten de missen zien wat ze in huis hebben. Als Iris wint, zal ze meedoen aan de Miss World verkiezing (wereldwijd). Waar en wanneer die zal plaatsvinden is nog niet bekend. Vooralsnog wensen we Iris heel veel succes en houden we haar in de gaten! De finale is helaas niet op televisie te bewonderen. We houden de uitslag voor je in de gaten.

We zochten nog veel meer voor je uit…

Embed niet geladen. Accepteer eventueel de cookies om deze te kunnen zien. Cookie-instellingen

Meer in deze categorie

Amsterdammers

Ga naar “Het Amsterdamse woord van de dag door Nelletje: bokkentuigie”

Het Amsterdamse woord van de dag door Nelletje: bokkentuigie

Bokkentuigie
Ga naar “Prijzenregen; dit zijn de Amsterdamse winnaars van een ‘Oscar van de horeca’”

Prijzenregen; dit zijn de Amsterdamse winnaars van een ‘Oscar van de horeca’

Ga naar “Dit zijn de kandidaten van Wie is de Mol 2023 en deze Amsterdammer doet mee”

Dit zijn de kandidaten van Wie is de Mol 2023 en deze Amsterdammer doet mee

Wie is de Mol 2023

Aanbiedingen

Ga naar “Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99”

Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99

 • Geldig t/m 31 december 2022
Ga naar “Lamswollen sloffen vanaf € 22,99”

Lamswollen sloffen vanaf € 22,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 11 december 2022
Ga naar “Satisfyer. Keuze uit het hele assortiment van € 19,95 voor € 9,98”

Satisfyer. Keuze uit het hele assortiment van € 19,95 voor € 9,98

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 11 december 2022
Ga naar “Flanellen pyjama** van € 14,99 voor € 11,99”

Flanellen pyjama** van € 14,99 voor € 11,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 11 december 2022
Ga naar “True Spirit trui** € 9,99”

True Spirit trui** € 9,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 11 december 2022

Vacatures

Ga naar “Magazijnmedewerker”

Magazijnmedewerker

 • UBN Uitzendbureau
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Medewerker Betalingsverwerking”

Medewerker Betalingsverwerking

 • Olympia
 • Fulltime/Parttime