De Urban Jungle: ‘Veeeel planten in huis, ik kan het alle Amsterdammers aanraden’

Charlotte met planten
Foto: indebuurt

Pilea Peperomioides en Strelitzia Nicolai. Wie? Veel Amsterdammers weten meteen waar dit over gaat, namelijk de Pannenkoek- en Paradijsvogelplant. Het houden van planten is razend populair, zeker in coronatijd. Stekjes ruilen, foto’s delen in appgroepen en complete Instagramaccounts voor planten. Hoe die plantengekte eruit ziet? Nou, kijk (en lees) maar:

Drukte bij Wildernis

Bij plantenwinkel Wildernis aan de Bilderdijkstraat is het tijdens corona een drukte van jewelste. Soms staan er wel vijftien mensen buiten in de rij te wachten. Eenmaal in de winkel waan je je in een groene oase: honderden planten staan uitgestald op de planken en ook het plafond hangt helemaal vol. Klanten lopen bedrijvig heen en weer om de perfecte plant uit te zoeken.

Foto: indebuurt

Meer groen in huis

Een van de medewerkers achter de toonbank is Isabelle. Zij merkt als geen ander hoe populair het houden van planten de laatste tijd is geworden. “We zijn steeds meer bezig met de natuur en vinden het leuk om te weten hoe het werkt. Dat willen we ook in huis. Wist je dat het is bewezen dat veel groen in je omgeving een positieve invloed heeft op je gemoedstoestand?” Volgens Isabelle heeft de komst van corona zeker effect gehad. “Nu we meer tijd thuis doorbrengen, besteden we nog meer aandacht aan een leuke inrichting van woonkamer en thuiskantoor. Met onder andere meer groen dus.”

Tekst gaat verder onder de foto>

Wildernis Amsterdam
Plantenwinkel Wildernis – Foto: Indebuurt

Planten brengen een huis tot leven en maken het bovendien gezelliger. Daar hebben we in deze tijd extra behoefte aan

Ook Jacqueline Sahureka van de Bloembox op de Kinkerstraat ziet de plantengekte in Amsterdam de laatste tijd sterk toenemen. ‘Kamerplanten zijn echt een rage geworden. Ze brengen een huis tot leven en maken het bovendien gezelliger. Daar hebben we in deze tijd extra behoefte aan.’ Jacqueline vult aan dat Amsterdammers altijd goed de laatste trends bijhouden, en dat het haar niets verbaast dat de woonkamers in onze stad al net zo begroeid beginnen te raken als die van de talrijke Plantfluencers op social media.

Amsterdamse plantenliefhebbers

Bij Frans, 35 jaar en woonachtig in Bos en Lommer, begon de liefde voor planten toen hij besloot om zijn huis een make-over te geven. “Ik vond het tijd om de boel wat op te vrolijken, en kocht daarom een paar nieuwe planten. Ik merkte dat ik het leuk vond om ze te zien groeien, ze te verzorgen en er mijn dagelijkse rondje langs te maken. Ik begon steeds meer te lezen en leren over mijn nieuwe bezigheid. Toen werd het verslavend.”

Tekst gaat verder onder de foto

Frans te midden van zijn planten – Foto: indebuurt

App-groepen, beurzen en Instagramaccounts

Inmiddels heeft Frans meer dan twintig planten in huis. Ook hij ziet in zijn omgeving dat het steeds populairder wordt. ‘Ik merk het aan de verschillende WhatsApp-groepen waar ik in zit. Men deelt foto’s van nieuwe planten en stekjes of vraagt om advies. Ik ken zelfs mensen die naar plantenbeurzen gaan of speciale Instagramaccounts aanmaken. Het leeft enorm.”

Ik had altijd wel een paar planten, maar sinds corona zijn de aantallen behoorlijk gestegen

Ook Hanna (30) en Charlotte (28) zijn helemaal in de ban van planten. Ze wonen met nog een derde huisgenoot in Amsterdam-Zuid. Samen hebben ze maar liefst 61 planten in huis staan. Volgens Hanna zijn er de afgelopen tijd veel planten bij gekomen. “Je bent natuurlijk veel meer thuis, dus je probeert je omgeving een beetje op te leuken. Ik had altijd wel een paar planten, maar sinds corona zijn de aantallen behoorlijk gestegen.” Charlotte: “Ik heb begin dit jaar zelfs een plantenboek gekregen van Hanna: het stekjesboek van Mama Botanica. Sindsdien staan alle vensterbanken vol met stekjes.”

Vlog

Hanna: “Ja Charlotte is wel heel extreem hoor. Ik heb eens een vlogje van haar gemaakt toen ze onze Bananenplant aan het verpotten was: Verpotten met Charlotte! Als je kijkt naar de zorgzaamheid op dat filmpje, zou je denken dat ze met echte baby’s bezig is.” Charlotte: “Ik vind het nu eenmaal superleuk. Vooral het feit dat je ergens moeite in steekt en er ook iets voor terugkrijgt. Het heeft ook iets rustgevends.” Hanna sluit zich hier helemaal bij aan. “Je staat weer een beetje in contact met de natuur. Ik kan het alle Amsterdammers aanraden.”


Ben jij ook een plantengek en woon je in een urban jungle in Amsterdam? Dat willen we zien! Laat het ons weten!

We zochten nog veel meer voor je uit…

Meer in deze categorie

Amsterdammers

Ga naar “Prijzenregen; dit zijn de Amsterdamse winnaars van een ‘Oscar van de horeca’”

Prijzenregen; dit zijn de Amsterdamse winnaars van een ‘Oscar van de horeca’

Ga naar “Dit zijn de kandidaten van Wie is de Mol 2023 en deze Amsterdammer doet mee”

Dit zijn de kandidaten van Wie is de Mol 2023 en deze Amsterdammer doet mee

Wie is de Mol 2023
Ga naar “De favorieten van Esther: ‘Bij dit cafe aan de gracht kom ik het liefst elk weekend’”

De favorieten van Esther: ‘Bij dit cafe aan de gracht kom ik het liefst elk weekend’

Esther

Aanbiedingen

Ga naar “Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99”

Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99

 • Geldig t/m 31 december 2022
Ga naar “op alles van Leifheit”

op alles van Leifheit

 • Geldig t/m 4 december 2022
Ga naar “Satisfyer. Keuze uit het hele assortiment van € 19,95 voor € 9,98”

Satisfyer. Keuze uit het hele assortiment van € 19,95 voor € 9,98

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 11 december 2022
Ga naar “Dare to Share bij De Beren Restaurants. van € 75 voor € 37,50”

Dare to Share bij De Beren Restaurants. van € 75 voor € 37,50

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 4 december 2022
Ga naar “Lamswollen sloffen vanaf € 22,99”

Lamswollen sloffen vanaf € 22,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 11 december 2022

Vacatures

Ga naar “Magazijnmedewerker”

Magazijnmedewerker

 • UBN Uitzendbureau
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Medewerker Betalingsverwerking”

Medewerker Betalingsverwerking

 • Olympia
 • Fulltime/Parttime

Agenda

Ga naar “Popronde Amsterdam”

Popronde Amsterdam

 • 3 december 2022
Popronde AmsterdamPopronde Amsterdam