Dansdocent Damar kreeg MS: ‘Met mijn stichting laat ik nu zien dat iederéén kan dansen’

Aangeboden door ReDiscoverMe

Damar van ReDiscoverMe
Damar | fotografie: Arno Massee

Horen dat je een ziekte hebt, is heftig. Misschien wel helemaal als jouw hele leven in het teken van bewegen staat. Danseres en dansdocent Damar Lamers wist haar ervaring echter om te zetten tot iets prachtigs: een stichting die in het teken staat van dans voor iedereen. Binnenkort staan de dansers van deze groep zelfs op het podium!

“Ik ben opgeleid als Docent Dans en ben altijd bezig geweest met dansen. Acht jaar geleden kreeg ik de diagnose MS (Multiple Sclerosis). Toen ik het hoorde, belandde ik in een rollercoaster“, legt Damar uit. “Ik dacht: ik ben al vijftien jaar met dansen bezig, en nu vertelt een arts mij dat de kans groot is dat ik in een rolstoel beland. Dat matchte niet, dacht ik. Vervolgens merkte ik dat die gedachte helemaal niet klopt, alleen moest ik opnieuw ontdekken hoe mijn lijf nu werkt. Ik ontdekte dat dans zó’n helende kracht heeft, waardoor ik kan loslaten hoe het was en kan kijken naar wat mogelijk is. Ik voel een grote urgentie om dat geluk door te geven aan anderen. Daarom richtte ik stichting ReDiscoverMe op. Bij ons kan iedereen komen dansen, ook al heb je een diagnose zoals MS of Parkinson gekregen.”

Dans als uitlaatklep

Margriet de Jong is zo iemand die enorm van dansen houdt, maar waarbij Parkinson werd geconstateerd. “Ik besefte na de diagnose niet direct wat voor consequenties dat zou kunnen hebben. Zou ik over een paar jaar nog wel kunnen lopen? We zijn nu elf jaar verder, en ik loop niet alleen, sterker nog: ik dans! Ik ben één keer naar de les van ReDiscoverMe op de Academie voor Theater en Dans gegaan, en besefte gelijk: dit is wat ik wil. Het is zo bijzonder om samen met een groep te ontdekken en improviseren. Het helpt me fysiek, maar dans is voor mij ook echt een uitlaatklep. Het biedt me vrijheid en laat me vergeten dat ik deze ziekte heb. Er is enorm veel aandacht, liefde en respect. Iedereen mag meedoen, zonder oordeel.”

Lees verder onder de foto’s >

Dansen ligt mij veel beter dan een praatgroep.

Misschien denk je: dansen? Dat kan ik vast niet, want ik kan geen pasjes onthouden of mijn been tot mijn hoofd strekken. “Maar iedereen kan dansen!”, benadrukt Damar. “Het is een heel speels middel waardoor je vergeet wat je niet kan en ontdekt wat je wél kan. Iedereen heeft zijn eigen uitdagingen. Bij onze lessen hoef je niet veel na te doen, het draait juist om je eigen uitdrukking en initiatief. Zelf iets neerzetten werkt heel helend.” Dat klinkt natuurlijk best spannend. “Maar je wordt zo open ontvangen, het is echt een community, dus tijdens een eerste les valt die spanning gelijk weg”, vertelt Margriet. “Je kan je ei kwijt bij mensen die ‘hetzelfde hebben’, maar het dansen staat centraal.” “De ziekte mag er zijn en er is veel begrip, maar bewegen ligt mij bijvoorbeeld veel beter dan een praatgroep met lotgenoten”, vult Damar aan.

Het podium op

Al lange tijd werkt Damar samen met Maxi Hill met een aantal dansers van ReDiscoverMe aan een voorstelling, ‘Ik en de Ander’, en op 5 december mogen ze eindelijk het podium op. Damar is ook artistiek leider van de Opleiding Docent Dans aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Veel van deze dansstudenten lopen stage bij ReDiscoverMe. Ze geven les bij de RDM Classes én dansen mee in de voorstelling. “Er staan veertien dansers van 18 tot 68 jaar op het podium, waarvan de helft ‘iets heeft’ en de andere helft niet. Een soort maatschappij in het klein, dus. Iedereen leert ook van elkaar, haalt er iets uit en doorbreekt zijn of haar vooroordelen. De dansers merken dat ze elkaar letterlijk en figuurlijk kunnen dragen.”

Iedereen is welkom

“Door corona hebben we er lang op moeten wachten, maar ik kan niet wachten om op het podium te staan”, besluit Margriet. “Ik doe mee aan de voorstelling omdat ik wil laten zien dat jij dat ook kan. Iedereen is welkom om te komen dansen.”

Op de website vind je het lesaanbod. Kom jij ook een keer een Movement Class doen? Je bent van harte welkom.

Let op: de voorstelling is uitverkocht. Wil je stichting ReDiscoverMe op een andere manier steunen? Er is een crowdfunding opgezet die hard nodig is. Hier kun je een donatie doen. Deze donatie wordt door het Prins Bernhard Cultuurfonds nu ook nog eens verdubbeld!

Meer in deze categorie

Amsterdammers

Ga naar “Dit zijn de kandidaten van Wie is de Mol 2023 en deze Amsterdammer doet mee”

Dit zijn de kandidaten van Wie is de Mol 2023 en deze Amsterdammer doet mee

Wie is de Mol 2023
Ga naar “De favorieten van Esther: ‘Bij dit cafe aan de gracht kom ik het liefst elk weekend’”

De favorieten van Esther: ‘Bij dit cafe aan de gracht kom ik het liefst elk weekend’

Esther
Ga naar “Kijktip! Bilal Wahib doet mee aan tv-programma De gevaarlijkste wegen”

Kijktip! Bilal Wahib doet mee aan tv-programma De gevaarlijkste wegen

de gevaarlijkste wegen

Aanbiedingen

Ga naar “Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99”

Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99

 • Geldig t/m 31 december 2022
Ga naar “op alles van Leifheit”

op alles van Leifheit

 • Geldig t/m 4 december 2022
Ga naar “Satisfyer. Keuze uit het hele assortiment van € 19,95 voor € 9,98”

Satisfyer. Keuze uit het hele assortiment van € 19,95 voor € 9,98

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 11 december 2022
Ga naar “Lamswollen sloffen vanaf € 22,99”

Lamswollen sloffen vanaf € 22,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 11 december 2022
Ga naar “dames doorknoopjurk Caitlin met glitters rood voor € 32,50”

dames doorknoopjurk Caitlin met glitters rood voor € 32,50

 • HEMA
 • Geldig t/m 4 december 2022

Vacatures

Ga naar “Magazijnmedewerker”

Magazijnmedewerker

 • UBN Uitzendbureau
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Medewerker Betalingsverwerking”

Medewerker Betalingsverwerking

 • Olympia
 • Fulltime/Parttime

Agenda

Ga naar “Popronde Amsterdam”

Popronde Amsterdam

 • 3 december 2022
Popronde AmsterdamPopronde Amsterdam