Binnenkijken bij Leonora in de Jordaan: ‘We hebben dit huis gekocht van de koning van Amsterdam’

Binnenkijken bij Leonora
Beeld: indebuurt

Van opgezette pauwen tot aan Gucci-behang en ‘gestolen’ bronzen leeuwen van het Paleis op de Dam. Het huis van Leonora Nieuwenhuizen heeft het allemaal. Waar de meeste mensen hun huis via Funda of een makelaar vinden, heeft Leonora haar huis op een bijzondere manier weten te bemachtigen. ”De ‘koning van Amsterdam belde’.

“De Jordaan is de leukste buurt van Amsterdam; het is een leuke mix van mensen en het is nog echt Amsterdam,” zegt Leonora die al vier jaar met veel plezier in deze buurt woont. Haar kinderen wonen om de hoek en in de Jordaan is altijd wel iets gezelligs te doen. “Op vrijdagavond naar café Sonneveld voor Amsterdamse avond en dan in het weekend lekker een salade halen bij Le Petit Deli.” Koffie scoort Leonora bij Agogo. “Dat wordt gerund door twee paradijsvogels uit Australië, het is er gezellig en ze hebben goede koffie.”

Tekst gaat verder onder de afbeelding>

Beeld: indebuurt

Huis gekocht van ‘de koning van Amsterdam’

Waar de meeste mensen hun huis via Funda of een makelaar vinden, heeft Leonora haar prachtige woning op een uitzonderlijke manier weten te bemachtigen. Het is een typisch geval van ‘wie niet waagt wie niet wint’.

“We komen uit Bergen maar hebben hiervoor op de Tweede Anjelier dwarsstraat gewoond. Op een zomerse avond liep ik samen met mijn hond langs de gracht. We wandelden langs onze huidige woning en daar zat een man op een bankje voor zijn huis. Ik zei tegen hem: ‘Jij bent de koning van Amsterdam want je woont op het mooiste plekje van Amsterdam!’ Het huis en die plek dat was zo uniek! Ik dacht hier moet ik wonen. Zonder dat ik de woning had gezien gaf ik hem mijn nummer en zei hem: ‘Mocht je het ooit verkopen: bel me’.”

En net zoals in de film werd Leonora zes dagen later gebeld door de vorige bewoner. “Ons gesprek was het laatste zetje wat ze nodig hadden om hun huis te verkopen.” Inmiddels zijn Leonora en haar man goede vrienden geworden met de vorige bewoners.

Tekst gaat verder onder de afbeeldingen>

Chinese poppen & Marokkaanse spiegels 

De creativiteit spat van de muren bij Leonora. Niet zo gek want vanaf jongs af is ze al creatief bezig geweest, zo heeft ze twintig jaar haar eigen kinderkledingmerk gehad. Haar stijl zou Leonora omschrijven als eclectisch en een beetje bohemian.

“Ik heb altijd veel gereisd voor mijn werk van India, Tibet, Bhutan, Bali tot aan China. Op reis zie ik de mooiste dingen. Ik lees veel tijdschriften en ik heb misschien wel een Pinterest verslaving. Je moet je omringen met mooie dingen, dan word je vanzelf blij.”

Omringen met mooie dingen dat doet Leonora zeker, van mozaïektegels uit Italië, Chinese poppen uit China, spiegels uit Marrakesh, Gucci-behang tot aan een opgezette pauw. “Die pauw komt gewoon uit een antiekwinkel in Amsterdam-Zuid.”

Tekst gaat verder onder de afbeeldingen>

Het is een kleurrijke verzameling in het grachtenpand, maar toch past alles bij elkaar. We zien vooral veel roze tinten. “Ja, mijn man is iets minder blij met dat roze, hij kiest liever voor grijs, maar ik heb een hekel aan grijs. Dat is toch gewoon heel saai? Ik snap niet waarom zoveel mensen een grijze bank kopen. Een huis heeft een beetje warmte en kleur nodig.” Of er nog iets is wat Leonora nooit zou doen? “Ik hang nooit een lamp boven de tafel, dat doet iedereen al. Ik kies altijd voor twee of drie lampen, veel gezelliger.”

Bronzen leeuwen van het Paleis op de Dam

Haar favoriete items of beter gezegd meest bijzondere item? “Dat is wel een grappig verhaal, maar dat zijn de bronzen leeuwen, die komen nog van het bordes op de Dam. In 1974 won Ajax de Europa Cup en werd de club voor het Paleis op de Dam gehuldigd. Supporters gingen op het balkon staan en die bronzen leeuwen werden eruit getrapt.

Mijn vader was bij de huldiging aanwezig en zag een supporter voorbij lopen met een paar bronzen leeuwen, voor 10 euro mocht hij ze meenemen. Ik heb ze een tijd terug gekregen van mijn vader, ik vind het wel mooi dat ze nu weer op 300 meter afstand van de Dam hangen.” 

Tekst gaat verder onder de afbeeldingen>

Verder is Leonora ook erg blij met het behang in de slaapkamer: “Dat is van Gucci, geweldig toch? Je kunt het gewoon online bestellen hoor, 330 euro per rol, een schilderij is duurder dacht ik zo.”

Haar favoriete plekje in huis is aan de ronde tafel met uitzicht over de gracht. En hoewel hun woning aan de Egelantiersgracht zelfs een tuin heeft, zitten ze daar niet vaak. “We vinden het veel gezelliger om buiten voor ons huis te zitten. We houden van gezelligheid en zo kunnen we lekker kletsen met mensen.”

We zochten nog veel meer voor je uit…

Meer in deze categorie

Binnenkijken bij

Ga naar “Iris en Martin wonen aan het Singel: ‘Alle meubels kosten nog geen 500 euro’”

Iris en Martin wonen aan het Singel: ‘Alle meubels kosten nog geen 500 euro’

Ga naar “Binnenkijken bij Nanda in de Jordaan: ‘De begane grond is helemaal oud-roze’”

Binnenkijken bij Nanda in de Jordaan: ‘De begane grond is helemaal oud-roze’

Nanda van Asperen
Ga naar “Binnenkijken bij Jan Dirk en Ina in de Staatsliedenbuurt: ‘We zitten hier een beetje vast en maken er het beste van’”

Binnenkijken bij Jan Dirk en Ina in de Staatsliedenbuurt: ‘We zitten hier een beetje vast en maken er het beste van’

Binnenkijken bij Jan Dirk en Ina

Aanbiedingen

Ga naar “Elektrische verwarmingsartikelen vanaf € 19,99”

Elektrische verwarmingsartikelen vanaf € 19,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 29 januari 2023
Ga naar “Falcon thermo** € 9,99”

Falcon thermo** € 9,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 29 januari 2023
Ga naar “Ugg Mini Classic € 119,99”

Ugg Mini Classic € 119,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 29 januari 2023
Ga naar “Pvc Click Flex Strook Pella Eiken € 34,00”

Pvc Click Flex Strook Pella Eiken € 34,00

 • Kwantum
 • Geldig t/m 30 juni 2023
Ga naar “Lamswollen pantoffels vanaf € 22,99”

Lamswollen pantoffels vanaf € 22,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 29 januari 2023

Agenda

Ga naar “Familievoorstelling Mankind (6+) in Amsterdam”

Familievoorstelling Mankind (6+) in Amsterdam

 • De Stilte
 • 5 februari 2023

Topper

Ga naar “Koningsdag in Amsterdam”

Koningsdag in Amsterdam

 • 27 april 2023
Koningsdag AmsterdamKoningsdag Amsterdam
Ga naar “Familieconcert in het Groote Museum in ARTIS”

Familieconcert in het Groote Museum in ARTIS

 • ARTIS
 • 29 januari 2023
ARTIS Groote Museum
Ga naar “4 mei 2023 Nationale Dodenherdenking op de Dam”

4 mei 2023 Nationale Dodenherdenking op de Dam

 • 4 mei 2023
Nationale Dodenherdenking op de DamNationale Dodenherdenking op de Dam
Ga naar “Jeu de Boules speeddate op Valentijnsdag”

Jeu de Boules speeddate op Valentijnsdag

 • 14 februari 2023
Mooie Boules Speeddate ValentijnsdagMooie Boules Speeddate Valentijnsdag