Zo kreeg de Amsterdamse student Carli bijna alle lijsttrekkers aan tafel: ‘We wachtten Wopke Hoekstra op in de sneeuw’

Carli Kooijman
Foto: Carli Kooijman

Het is verkiezingstijd! Een tijd waarin we de tv niet aan kunnen zetten zonder een lijsttrekker van een politieke partij aan de talkshowtafel te zien. Dat de lijsttrekkers ook tijd vrijmaken voor studenten, bewijst
Amsterdammer Carli Kooijman. Samen met een groep medestudenten weet ze bijna iedere lijsttrekker te strikken voor een interview.

Carli (20) studeert Politics, Psychology, Law & Economics en is een van de interviewers van Room For Discussion, hét interviewplatform van de Universiteit van Amsterdam. Speciaal voor de verkiezingen richtte Carli de Studentenstemwijzer op. Een interviewreeks voor, door en over studenten. Daar willen wij natuurlijk meer over weten.

Grootste plannen

Carli is al sinds haar eerste studiejaar lid van Room for Discussion. Vóór de coronacrisis interviewde ze met het platform regelmatig bekende politici, economen en CEO’s. Carli en haar medestudenten wilden de verkiezingen groots aanpakken, met interviews met alle lijsttrekkers. Carli: “Normaal gesproken doen we er een paar, maar dit keer wilden we ze het liefst allemaal spreken. Sinds corona onder ons is merken we dat het met veel studenten niet goed gaat. Studenten ervaren stress en maken zich meer dan ooit zorgen om de toekomst. Daarom is het nu extra belangrijk om als studenten met politici in gesprek te gaan.”

Locatie

Omdat de UVA nog steeds dicht is door corona, is het momenteel niet mogelijk om de politici op de universiteit te interviewen. Omdat Carli en haar collega’s de politici wel graag live wilden interviewen, moest er naar een nieuwe locatie gezocht worden. Dat was niet bepaald makkelijk: “Ik denk dat we in totaal wel vijfentwintig verschillende locaties gevraagd hebben”, vertel Carli. “Veel van die locaties haakten af omdat er vanuit ons platform geen budget is. Uiteindelijk vonden we toch een mooie locatie bij Pakhuis de Zwijger. Zij waren meteen enthousiast over dit project en wilden daarom graag meewerken. De meeste interviews die op ons Instagramaccount staan, zijn daar opgenomen. Voor ons is het natuurlijk super dat dit zo kan.”

Tekst gaat verder onder de foto

Interview Sigrid Kaag
Foto: Carli Kooijman

Trailer

Waar in het begin de meeste politici terughoudend waren met interviews, slaagden Carli en haar collega’s er toch in om bijna alle politieke kopstukken aan tafel te krijgen. Carli: “Het ging allemaal niet vanzelf. De eerste partij die toezegde was Forum voor Democratie. Op dat moment dachten we: nu volgt de rest vanzelf. Maar toen kwam die crisis bij Forum, waardoor het nog best wel een gedoe werd.” Na Forum volgden al snel D66, PvdA en de Partij van de Dieren. Om ook de andere partijen aan tafel te krijgen, ontstond het idee om een trailer te maken.

We hebben Wopke Hoekstra opgewacht in de sneeuw

Carli: “In die trailer lieten we zien wie er al te gast waren geweest, en wie nog op de agenda stonden. Dat had effect: al snel volgden de andere partijen. 50Plus en Volt kwamen zelfs op eigen initiatief naar ons toe om mee te doen. Dat was mooi om te zien.” CDA-lijsttrekker Wopke Hoekstra werd helaas niet binnengehaald. Carli: “We hebben hem na een tv-optreden bij het programma M bij de studio opgewacht, in de sneeuw nog wel. Toch is het niet gelukt, het paste niet in zijn drukke schema.”

Kritisch en luchtig

Carli heeft zelf al verschillende politici mogen bevragen. Zo interviewde ze onder andere Thierry Baudet, Sylvana Simons, Lilian Marijnissen en Annabel Nanninga. De politici worden met verschillende vragen over allerlei onderwerpen aan de tand gevoeld. Carli: “Het doel is om studenten te informeren. Daarom proberen we zowel kritisch als luchtig de lijsttrekkers te bevragen, over thema’s die studenten momenteel bezighouden.” Ook krijgt iedere lijsttrekker een aantal dilemma’s voorgeschoteld. Zo moest Thierry Baudet (FvD) kiezen tussen nooit meer piano spelen of Theo Hiddema nooit meer zien. Esther Ouwehand (Partij van de Dieren) kreeg de vraag: elke maaltijd van de dag vlees eten of overal naartoe vliegen.

Tekst gaat verder onder de foto

Interview Thierry Baudet
Foto: Carli Kooijman

Viral

Volgens Carli worden de gevoelige thema’s zeker niet geschuwd: “We vinden het natuurlijk leuk om dilemma’s te vragen, of te horen hoe een lijsttrekker als student was, maar we durven iemand als Thierry Baudet ook te vragen naar de racistische appjes. Daar willen we natuurlijk ook alles over weten.” Het fragment van Baudet werd op Twitter gedeeld en is inmiddels meer dan 86.000 keer bekeken. In dit fragment zegt Carli tegen Baudet: “Meestal als je een grap moet uitleggen, is hij niet grappig.”

Tekst gaat verder onder het fragment

Studententhema’s

Tijdens de interviews komen thema’s aan bod die studenten belangrijk vinden, zoals klimaat, economie, het leenstelsel en baankansen. Carli: “Veel studenten hebben het gevoel dat ze worden vergeten in het huidige coronabeleid. Sommigen zijn echt teleurgesteld in de politiek, en willen hun stem dus graag laten horen.” Wat de populairste politieke partijen zijn onder studenten, vindt Carli lastig om in te schatten: “Ik hoor echt veel verschillende geluiden. In mijn omgeving wordt nieuwkomer Volt vaak genoemd. En er zijn ook weer studenten die het geweldig vinden dat we Baudet interviewen. Weer anderen gaan voor Sylvana Simons of Esther Ouwehand.” Eén ding is zeker volgens Carli: wat betreft de studenten kan het op 17 maart nog alle kanten op.

De volledige interviews zijn te beluisteren en te bekijken via Spotify en YouTube.

Lees ook:

Meer in deze categorie

Amsterdammer van de Week

Ga naar “Gespot! Simone: ‘De allerleukste jassen koop je hier, ik heb er meer dan 20!’”

Gespot! Simone: ‘De allerleukste jassen koop je hier, ik heb er meer dan 20!’

Gespot! Simone
Ga naar “10 x Amsterdamse horecatips voor nieuwe studenten door TikTokker Raphaël Govers”

10 x Amsterdamse horecatips voor nieuwe studenten door TikTokker Raphaël Govers

Studenten Amsterdam tips
Ga naar “Amsterdammer Kateryna vangt haar 6-jarige zusje uit Kiev op: ‘We werden wakker van de bommen’”

Amsterdammer Kateryna vangt haar 6-jarige zusje uit Kiev op: ‘We werden wakker van de bommen’

Kateryna Barabash

Aanbiedingen

Ga naar “Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99”

Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99

 • Geldig t/m 31 december 2022
Ga naar “Ariel wasmiddel van € 8,49 voor € 2,99”

Ariel wasmiddel van € 8,49 voor € 2,99

 • Geldig t/m 27 september 2022
Ga naar “Huispak met legging M t/m XXL € 19,99”

Huispak met legging M t/m XXL € 19,99

 • Geldig t/m 9 oktober 2022
Ga naar “Zaanse mayonaise van € 1,18 voor € 0,69”

Zaanse mayonaise van € 1,18 voor € 0,69

 • Geldig t/m 27 september 2022
Ga naar “Fleece-hoodie van € 8,95 voor € 8,95”

Fleece-hoodie van € 8,95 voor € 8,95

 • Geldig t/m 27 september 2022

Vacatures

Ga naar “sporthalbeheerder/facilitair medewerker, Gemeente Amsterdam”

sporthalbeheerder/facilitair medewerker, Gemeente Amsterdam

 • Randstad
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Coördinator Straatnaamgeving”

Coördinator Straatnaamgeving

 • Olympia
 • Parttime

Agenda

Ga naar “Wijnproeven in de Korf / de Bijenkorf”

Wijnproeven in de Korf / de Bijenkorf

 • de Bijenkorf Amsterdam
 • Van 8 sep t/m 13 okt

Topper

Ga naar “Super Sint Maarten Parade”

Super Sint Maarten Parade

 • 11 november 2022
lichtjesparade sint maarten amsterdam oost
Ga naar “SBK: podium voor nieuw kunsttalent”

SBK: podium voor nieuw kunsttalent

 • SBK Amsterdam KNSM
 • Van 29 sep t/m 16 okt

Topper

Ga naar “Amsterdam Dance Event”

Amsterdam Dance Event

 • Van 19 okt t/m 23 okt
Amsterdam Dance Event ADEAmsterdam Dance Event ADE
Ga naar “Museumnacht Amsterdam”

Museumnacht Amsterdam

 • 5 november 2022
Museumnacht AmsterdamMuseumnacht Amsterdam