Daan van der Lecq (26) is misschien wel de bekendste ‘online chefkok’ onder de 30. Onder de naam Chef van der Lecq verovert hij social media als een ware cheffluencer. Zijn gerechten zien er niet alleen lekker uit, ze hebben ook één ding gemeen: ze zijn heel makkelijk te maken. Zo kun je met zijn hulp de blits maken in de keuken. “Uit eten ga ik bijna niet. Als ik lekker wil eten maak ik het liever zelf.”
Advertentie wordt geladen…
Chef van der Lecq (zeg maar Daan hoor), woont sinds 2014 in Amsterdam. “Ik ben nu aan het verhuizen, want ik ga samenwonen met mijn vriendin”, vertelt hij vrolijk. Hij blijft wel in de stad wonen. De stad waar hij overigens weinig uit eten gaat, ondanks het feit dat hij door het leven gaat als online kok en zijn eigen cateringbedrijf heeft. “Als ik lekker wil eten maak ik het liever zelf”, lacht hij.
Liever comfortfood
“Van het geld dat ik uitgeef aan een medium restaurant, maak ik thuis een fancy diner. Als ik wel uit eten ga, is dat in de kroeg of een bruin café; ik ga namelijk voor de sfeer, niet voor het eten. Daar is het gezellig, simpel en eenvoudig. Je weet wat je krijgt. Het zit ook niet in mijn opvoeding: ik ben opgegroeid met een bord comfortfood in de avond. Dat vind ik veel lekkerder dan een postzegel op een heel groot bord in een fancy restaurant.”
Niet gecharmeerd van sterrenrestaurants dus. Toch noemt Daan zichzelf Chef van der Lecq; wat anders doet vermoeden. Hij maakt online video’s van gerechten waarmee je indruk maakt in de keuken en die eenvoudig te maken zijn voor het grote publiek. “Mensen denken al snel dat een mooi gerecht in elkaar draaien heel lastig is”, legt hij uit. “Als je zelf de inspiratie niet hebt, kun je mij gebruiken. Ik heb die inspiratie wel; mijn hele social media staat ermee vol. Naast social media heb ik een eigen cateringbedrijf, geef ik workshops en verzorg ik private dining. En ik heb een lijn met keukenartikelen, Toys 2 Cook.”
Geen sterrenkoks in de familie
De bezige bij in de keuken heeft geen professionele achtergrond in de keuken en ook zijn ouders waren geen sterrenkoks. Althans; niet op papier. “Ik heb vroeger thuis wel heel lekker gegeten”, zegt hij lachend. “Mijn moeder kan lekker koken, haar moeder ook. Maar ik noem dat ‘rommelige gerechten met heel veel flavour. Ze koken, maar werken niet met recepten.
Als je mijn oma crêpes laat maken, gooit ze op acht verschillende momenten extra boter of een scheutje melk in het beslag. Daarna wordt het op een bord gemikt en heb je een heerlijk bord met comfort food. Eten maken op gevoel dus. Een klein beetje daarvan heb ik wel meegepikt. Ik heb thuis nooit de standaard ‘aardappelen, groente, vlees’ gegeten, heb zoveel inspiratie voor recepten opgepikt en ben daar zelf mee aan de haal gegaan. Blijkbaar heb ik er gevoel voor, want ik heb het mezelf aangeleerd.”
Advertentie wordt geladen…
Koken zonder diploma
Een opleiding tot kok heeft Daan niet (“een paar praktijklessen op de hotelschool”), dus kunnen we stellen dat hij een klein natuurtalent is. Daarom lijkt de bekende garde onder de ‘echte’ chefkoks Daan ook niet als concurrentie te zien. Sterker nog: hij werkt in zijn filmpjes met diverse van hen samen. “Ik zou ook niet in een restaurantkeuken willen staan”, zegt hij hierover. “Dan sta je op het hoogste niveau steeds datzelfde biefstukje te draaien in plaats van dat je constant creatief aan de slag kunt gaan. Bij mijn werk heb je dat niet; ik kan élke dag iets anders verzinnen.”
Hoe hij dat doet, die gerechten verzinnen? “Gewoon door in de supermarkt gerechten bij elkaar te bedenken en het te doén”, legt Daan uit. “Ik verzin de gerechten allemaal zelf. Als ik in de supermarkt sta, bepaal ik op dat moment wat ik ga koken. Ik kijk naar de ingrediënten, doe een rekensommetje en ga ervoor. Mijn specialiteit is toch comfortfood, mijn favoriete keuken Aziatisch. Dat is toch vaak echt een smaakexplosie. Ik maak het graag zelf, maar nooit zo goed als dat je het eet in Aziatische landen. Helaas!”
Tekst gaat verder onder de afbeelding>
Pasta populair
Als populaire online kok zijn er heel wat dingen waar Daan rekening mee moet houden. Zo moeten zijn gerechten niet alleen simpel zijn; ze moeten ook simpele ingrediënten hebben. “In Amsterdam vind je nog wel veel diversiteit, maar ook in een supermarkt in een dorp in de Achterhoek moet je de gerechten kunnen vinden”, aldus de kok. “Gebruik van ingewikkelde kruiden probeer ik minimaal te houden. Dat zegt wel wat over de eetcultuur van ons land. Net als het feit dat mijn populairste filmpjes toch áltijd de pastafilmpjes zijn. Traditionele gerechten met een twist maak ik bijna niet; dat is wachten op commentaar. En eigenlijk wil ik al mijn volgers gewoon zo tevreden mogelijk houden.”
Geheim van de beste Turkse pizza
Daan is op dit moment vooral bezig met video’s waarin hij met de kok van lokale tentjes zijn favoriete gerechten maakt. “Zo heb ik laatst een video gemaakt met de kok van Snackbar De Buurman in de Staatsliedenbuurt; die maakt echt de lekkerste friet en falafel. Of ik probeer het geheim van de allerbeste Turkse pizza’s van Amsterdam te ontfutselen bij Effendy, zodat mijn volgers het na zouden kunnen proberen te maken. Die zijn nog gezond ook trouwens; heel dun, met alles erop wat je niét gewend bent. Peterselie, rode ui, tomaat, citroen en hete peper: jummie! Die samenwerkingen is iets wat ik vaker ga doen de komende tijd. Uiteindelijk wil ik een hele grote groep Nederlanders aanspreken met Chef van der Lecq. Zodat iedereen straks elke avond met één groot bord comfortfood aan tafel zit. ”
We zochten nog veel meer voor je uit…
Ambrien krijt catcalls op straat in Amsterdam: ‘Hé meisje wat een geile tieten heb jij, is géén compliment’
De Amsterdamse Ambrien Moenieralam (21) begon vijf jaar geleden het Instagramaccount CatCallsofams. Ze schrijft intimiderende teksten op straat in Amsterdam…