Amsterdammer Kateryna vangt haar 6-jarige zusje uit Kiev op: ‘We werden wakker van de bommen’

Kateryna Barabash
Foto: Kateryna Barabash

Oekraïners vieren woensdag 24 augustus Onafhankelijkheidsdag. 31 jaar geleden maakte Oekraïne zich los van de Sovjet-Unie. Deze bijzondere dag lijkt alles behalve feestelijk te verlopen want het eind van de oorlog die in februari van dit jaar begon, lijkt nog niet in zicht. Begin dit jaar sprak indebuurt met Kateryna Barabash (21) die haar zusje van 6 opving met een oorlogstrauma.

De nacht voordat de eerste raketten in Kiev landden, stond Kateryna er nog te dansen in een bar. Ze was omringd door haar familie en vrienden, die ze sinds haar verhuizing naar Amsterdam niet vaak meer ziet. De hele terugreis naar haar appartement in Oost zat Kateryna na te genieten. Niet wetende dat haar 6-jarige zusje enkele dagen later met een oorlogstrauma op haar stoep zou staan.

Kateryna is een spraakwaterval als we haar aan de telefoon hebben. Een combinatie van woede en ongeloof klinkt door haar stem heen. Haar verhaal begint bij een voicebericht dat ze van haar moeder kreeg op 24 februari, de dag nadat Kateryna terugkwam in Amsterdam: “O Katya, we zijn net wakker geworden van de bommen. Het hele huis trilde. De oorlog is begonnen.”

Stilletjes wegrijden

Machteloos zat Kateryna op de bank, zappend van journaal naar journaal en met haar telefoon aan haar hand gekluisterd. Een paar duizend kilometer verderop bereidde haar moeder zich voor om Kiev uit te vluchten. Kateryna: “In pure paniek liet mijn moeder mijn zusje alleen achter in hun appartement, om zelf snel met de auto heen en weer te gaan naar de benzinepomp. Eenmaal daar, bleek de rij om te tanken zo’n 3 kilometer lang te zijn. Ze zocht snel naar een andere benzinepomp, maar kon nergens terecht. Opeens waren er al twee uren voorbij. Ze reed zo snel mogelijk terug naar mijn zus. Die trof ze doodsbang aan. Samen met onze 19-jarige huiskat.”

Niemand wist waar mijn moeder en zusje waren.

Ondertussen zag Kateryna op het nieuws de ene na de andere explosie in haar geboortestad. Een appartementencomplex vlakbij dat van haar moeder en zusje was geraakt. Ze spookte rond door haar eigen appartement, wachtend op een belletje. Toen ze haar moeder eindelijk aan de telefoon kreeg hoorde ze een luchtalarm. Daarna verbrak de verbinding. Kateryna: “Ik was misselijk van de stress. Wat gebeurde er? Ik had geen idee. Uiteindelijk kreeg ik een oom aan de telefoon; hij woont ver buiten Kiev en zei dat hij een auto aan het regelen was voor mijn moeder en zusje, zodat ze naar Moldova konden rijden. Maar niemand wist waar ze waren.”

Tekst gaat verder onder foto>

Kateryna met haar moeder en zusje.

Kateryna besloot een oproep te plaatsen op Telegram. In elke groep die ze kon vinden plaatste ze een foto van haar moeder en zusje. Kateryna: “Twee uur later werden ze gevonden. Ze zaten in een schuilkelder onder hun eigen appartementencomplex. Een hele middag en nacht. Als de persoon van Telegram hen niet had gevonden, zaten ze er nu waarschijnlijk nog steeds.” Kateryna ademt diep in en vertelt verder: “Behalve een tas met eten, lieten ze alles achter. Zelfs de kat moest blijven. Want zij had geen reispapieren.”

‘I’m killing Russians’

Terwijl Kateryna’s moeder en zusje Kiev uit rijden, liggen de dode lichamen verspreid op straat. Een stroom van tanks passeert hen. Stilletjes zitten ze naast elkaar in de auto. Vijftien uur deden ze over een reis die gewoonlijk drie uur duurt. “Daar hebben ze nog geluk mee gehad”, vertelt Kateryna. “Nu doen mensen meer dan vier dagen over de rit van Kiev naar de grens met Moldavië. En de meesten hebben niet eens een auto, maar komen lopend. In de vrieskou.”

Ze heeft een Kalasjnikov kunnen bemachtigen.

Zo’n reis kan Kateryna’s vader in Kiev niet aan: hij is nog herstellende van een hartaanval. Ook Kateryna’s oudere zus blijft voorlopig in Kiev. Kateryna: “Ik ben niet heel close met mijn vader en oudste zus, maar ik spreek ze wel af en toe. Toen ik m’n zus van 36 voor het laatst vroeg hoe het met haar ging, zei ze: I’m killing Russians. Ze heeft namelijk een Kalasjnikov kunnen bemachtigen.”

Even geen oorlog

Kateryna’s moeder en kleine zusje zijn bij haar ingetrokken. Ze zijn heel blij dat ze veilig in Amsterdam zijn aangekomen, maar liggen allebei wakker van alles wat ze in Kiev hebben gezien en meegemaakt. Vooral haar baby sister, zoals Kateryna haar zusje liefkozend noemt, is erg bang. Als Kateryna ’s avonds het licht uitdoet, raakt ze al in paniek en roept ze: “Is de elektriciteit uitgevallen? Worden we nu gebombardeerd?”

Ik zou willen dat ze even vergeet wat ze heeft gezien.

Omdat Kateryna’s moeder overdag aan het werk is, neemt Kateryna de zorg van haar zusje op zich. Samen zijn ze al bij verschillende scholen langsgegaan. Kateryna: “Ik wil dat het leven voor haar weer wat normaler gaat voelen. Dus ik heb al gauw naar scholen gezocht, en zoek nu iets leuks wat ze daarnaast kan doen. Met andere kinderen uit Oekraïne. Al is het iets kleins, zoals naar een park gaan. Zodat ze heel even kan vergeten wat ze allemaal heeft gezien.”

Kateryna is druk op zoek naar naschoolse activiteiten voor kinderen die zijn gevlucht uit Oekraïne, maar heeft nog niks kunnen vinden. Heb je een tip voor Kateryna en haar zusje? Stuur dan een e-mail naar [email protected].

Meer verhalen van Amsterdammers…

Meer in deze categorie

Amsterdammer van de Week

Ga naar “Dit zijn de kandidaten van Wie is de Mol 2023 en deze Amsterdammer doet mee”

Dit zijn de kandidaten van Wie is de Mol 2023 en deze Amsterdammer doet mee

Wie is de Mol 2023
Ga naar “De favorieten van Merlijn: ‘Bij deze bakker haal je de allerbeste kaasvlinders’”

De favorieten van Merlijn: ‘Bij deze bakker haal je de allerbeste kaasvlinders’

Carsmash
Ga naar “Inez en Jacques wonen al 40 jaar in de Nieuwmarktbuurt: ‘We hebben veel bekende buren gehad’”

Inez en Jacques wonen al 40 jaar in de Nieuwmarktbuurt: ‘We hebben veel bekende buren gehad’

Binnenkijken

Aanbiedingen

Ga naar “Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99”

Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99

 • Geldig t/m 31 december 2022
Ga naar “op alles van Leifheit”

op alles van Leifheit

 • Geldig t/m 4 december 2022
Ga naar “Jurk voor € 8,95”

Jurk voor € 8,95

 • Action
 • Geldig t/m 29 november 2022
Ga naar “Marmerlook bijzettafels voor € 14,95”

Marmerlook bijzettafels voor € 14,95

 • Action
 • Geldig t/m 29 november 2022
Ga naar “Nintendo Switch game voor € 7,95”

Nintendo Switch game voor € 7,95

 • Action
 • Geldig t/m 29 november 2022

Vacatures

Ga naar “Magazijnmedewerker”

Magazijnmedewerker

 • UBN Uitzendbureau
 • Fulltime/Parttime

Agenda

Ga naar “Popronde Amsterdam”

Popronde Amsterdam

 • 3 december 2022
Popronde AmsterdamPopronde Amsterdam