Alexander zamelt medicijnen in voor Oekraïne: ‘Mijn moeder in Kiev is te ziek om een schuilkelder in te gaan’

alexander zhembrovskyy
Foto: Alexander Zhembrovskyy

De Oekraïense Alexander Zhembrovskyy (39), voormalig eerste solist van het Nationale Ballet, heeft geen moment stilgezeten sinds de Russen zijn geboorteland binnenvielen. Diezelfde dag nog besloot hij verschillende inzamelingsacties op te zetten. Zijn hele familie zit namelijk in Kiev. Alexander: “Mijn ouders kunnen niet vluchten. Dit is het enige wat ik kan doen om hen te helpen, al is het indirect.”

Samen met een paar vrienden zamelt Alexander medicijnen in en met zijn eigen dansstudio’s in de Pijp en Oud-West haalt hij geld op voor Oekraïne. De opbrengst van de danslessen die sinds 28 februari zijn geboekt én de vele losse donaties leverden al bijna 8.000 euro op. Alexander: “Ik krijg bij iedere donatie tranen in mijn ogen. Een van mijn leerlingen heeft zelfs haar hele salaris in één keer overgemaakt.”

Verlaten huizen

Hoe graag Alexander zijn eigen steunactie ook zou willen doorzetten, heel lang houdt de dansschool het niet meer vol. “Door corona zijn we een jaar lang dicht geweest. De rekeningen stapelen zich op en ik ben voor veel dansleraren en managers financieel verantwoordelijk. Dus ik doneer alleen deze week alle opbrengst aan Oekraïne. Na zondag 6 maart moet ik de actie stopzetten, anders ga ik nog failliet. En daar heeft niemand wat aan.”

Onze families zijn gevlucht zonder ook maar een tandenborstel op zak.

Wel blijven Alexander en zijn vrienden medicijnen en inmiddels ook andere spullen inzamelen zolang dat nodig is. “Onze families zijn hun huizen uit gevlucht zonder ook maar een tandenborstel mee te kunnen nemen. Dus we nemen alles aan wat de mensen in Oekraïne kunnen gebruiken, zoals toiletartikelen, kleding en dekens, maar we vragen vooral om medicijnen. Daaraan is in Kiev namelijk een enorm tekort en dat is zorgelijk. Mijn moeder heeft bijvoorbeeld long covid én hartproblemen: het gaat fysiek heel slecht met haar. Ik heb twee dagen lang geprobeerd om haar te helpen vanuit Amsterdam, maar volgens mijn vader is er bijna niks meer beschikbaar in de apotheken.”

Verscheurde familie

Vluchten is geen optie voor de ouders van Alexander. “Ik denk niet dat mijn moeder zo’n reis zou overleven. Zelfs voor jongere mensen is het een heftige tocht. Bij het centraal station in Kiev staan mensenmassa’s; het duurt tijden voordat je een trein in kunt stappen. Eenmaal in de trein vergaan mensen van de hitte. Er is geen frisse lucht en de kans is groot dat je de volle 24 uur naar Warschau moet staan. En dan moet je nog aan het vervolg van je reis beginnen. Ook een autoreis is niet te doen. Bij de grens moeten auto’s wel twee of drie dagen wachten. In de extreme kou. Mijn schoonzus heeft die reis net gemaakt. Ze vertelde dat er een oudere vrouw onwel werd en ze te hulp schoot, want ze is arts. Maar de vrouw overleed in haar armen.”

Het appartementencomplex van mijn ouders is verlaten.

“Dus mijn ouders blijven in hun eigen appartement in Kiev”, vertelt Alexander verder. “Het is een comfortabel appartement, maar daar heb je niks aan als er bommen vallen. Ze kunnen ook geen schuilkelder in, omdat mijn moeder zo ziek is. Ik heb haar gevraagd om tenminste haar bed op de gang te zetten en plakband op de ramen te plakken. Maar het appartementencomplex waarin mijn ouders wonen is bijna geheel verlaten: er is niet eens iemand die hen zou kunnen helpen met het verplaatsen van het bed.”

Mini-opvang

In Alexanders eigen appartement in Amsterdam wordt het binnenkort erg druk. “Mijn schoonzussen en hun kinderen hebben de reis naar Nederland bijna afgelegd en blijven voorlopig allemaal bij mij slapen. Hun mannen en vaders, mijn broers, zijn nog in Kiev. Een van mijn broers is officier en de ander sluit zich nu ook aan bij het leger. Ik ben heel erg trots op mijn mensen. Gister sprak ik nog met mijn broer en zei hij: ‘We denken er geen moment aan om op te geven. Iedereen vecht tot het einde.’ Het is ongelofelijk hoe saamhorig de Oekraïners zijn.”

Vrijheid en waardigheid

Aanstaande zaterdag vertrekt de eerstvolgende bus die Alexander en zijn vrienden hebben volgeladen richting Polen en Oekraïne. Hulporganisaties in Oekraïne brengen de medicijnen en andere spullen naar de brandhaarden. Alexanders stem breekt als hij zegt: “De hoeveelheid steun die we krijgen van mensen in Nederland is overweldigend. Wat een fantastisch land. Het laat zien waar de Oekraïners voor vechten: om deel uit te maken van Europa. We delen dezelfde waarden van vrijheid en waardigheid.”

Tekst gaat verder onder foto>

Zo kan je helpen

Wil je zelf een steentje bijdragen? Via de website van Alexanders dansschool kan je een les boeken, zelf een bedrag overmaken naar Alexander of een directe donatie aan de Oekraïense overheid doen. Alexander doneert alle opbrengst vervolgens aan de Oekraïense overheid.

Een andere mogelijkheid is om medicijnen of andere spullen af te leveren. De inzamelpunten vind je op de volgende adressen:

 • Student Hotel
  Wibautstraat 129
  1091 GL Amsterdam
  Contactpersoon: Valeria (0687216180)
 • IJplein 240
  1021 LR Amsterdam
  Contactpersoon: John (0614606009)

Verder is het handig om de stories op Alexanders Instagramaccount in de gaten te houden. Daarin deelt hij het laatste nieuws over zijn hulpacties.

We zochten nog veel meer voor je uit…

Meer in deze categorie

Amsterdammer van de Week

Ga naar “Amsterdammer van de week: cheffluencer Daan kookt de sterren van de hemel op social media”

Amsterdammer van de week: cheffluencer Daan kookt de sterren van de hemel op social media

cheffluencer Daan
Ga naar “De favoriete Amsterdamse plekken van Martijn: ‘Hier haal ik graag een flesje zelfgestookte jenever’”

De favoriete Amsterdamse plekken van Martijn: ‘Hier haal ik graag een flesje zelfgestookte jenever’

Martijn
Ga naar “Gespot! Estelle: ‘Dit is de beste sieradenboetiek van Amsterdam, ik haal er alles!’”

Gespot! Estelle: ‘Dit is de beste sieradenboetiek van Amsterdam, ik haal er alles!’

Gespot! Estelle

Aanbiedingen

Ga naar “Pvc Click Flex Strook Pella Eiken € 34,00”

Pvc Click Flex Strook Pella Eiken € 34,00

 • Kwantum
 • Geldig t/m 30 juni 2023
Ga naar “Fleece panty € 9,99”

Fleece panty € 9,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 12 februari 2023
Ga naar “Alle Hak potten van € 9,98 voor € 4”

Alle Hak potten van € 9,98 voor € 4

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 5 februari 2023
Ga naar “Visstoof met prei tomaat € 1,19”

Visstoof met prei tomaat € 1,19

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 5 februari 2023
Ga naar “Skechers sneakers 36 t/m 46 € 39,99”

Skechers sneakers 36 t/m 46 € 39,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 12 februari 2023

Vacatures

Ga naar “Trambestuurder GVB Amsterdam”

Trambestuurder GVB Amsterdam

 • Olympia
 • Parttime

Agenda

Ga naar “Familievoorstelling Mankind (6+) in Amsterdam”

Familievoorstelling Mankind (6+) in Amsterdam

 • De Stilte
 • 5 februari 2023

Topper

Ga naar “Lieve Stad Festival 2023”

Lieve Stad Festival 2023

 • Internationaal Theater Amsterdam
 • Van 17 mrt t/m 26 mrt

Topper

Ga naar “Koningsdag in Amsterdam”

Koningsdag in Amsterdam

 • 27 april 2023
Koningsdag AmsterdamKoningsdag Amsterdam
Ga naar “Binnenhofstraatfair in Noord”

Binnenhofstraatfair in Noord

 • 16 april 2023
BinnenhofstraatfairBinnenhofstraatfair
Ga naar “Klassiek op het Amstelveld 2023”

Klassiek op het Amstelveld 2023

 • Van 15 sep t/m 17 sep
Klassiek in het AmstelparkKlassiek in het Amstelpark