Amsterdammer Donovan: ‘Boksen is een weerspiegeling van het leven, alles komt erin terug’

Donovan Vroom
Foto: Morris Boon

Hij rondde netjes zijn studie Communicatiewetenschappen af aan de VU, maar na zijn opleiding wilde Donovan Vroom (28) maar één ding: boksen. Inmiddels traint hij met de Nederlandse selectie. Zijn doel? De Olympische Spelen van 2024.

Bij Donovan staat alles in het teken van vechten. Is hij niet zelf aan het trainen, dan verzorgt hij bootcamps, boks- en kickbokstrainingen voor bedrijven. “Deze periode is voor iedereen lastig, maar sporten zie ik als dé oplossing om je goed te blijven voelen.”

Allround sportman

Veel en intensief sporten zat er altijd al in bij Donovan. Als kind deed hij aan judo, atletiek, zwemmen en voetbal. Boksen bleek zijn grote passie: “Ik begon op mijn zestiende. Om te trainen moest ik een uur fietsen en ik was dus altijd in beweging. Toen ik achttien was had ik mijn eerste wedstrijd. Die ervaring smaakte naar meer.”

Een weerspiegeling van het leven

Volgens Donovan komt er meer bij boksen kijken dan je zou denken. “Mensen die weinig van boksen weten gaan er vanuit dat het puur om vechten gaat, maar het is veel meer dan dat. Zo moet je óveral over nadenken. Eigenlijk zie ik boksen als een weerspiegeling van het leven. Alles komt erin terug: mentaliteit, creativiteit, doorzettingsvermogen… Je kan nog zo fit zijn, als je geen doorzettingsvermogen hebt kom je nergens.”

Tekst gaat verder onder de foto

Boksen achter de laptop

Met zijn bedrijf The Boxing Factory geeft Donovan trainingen aan bedrijven. Vóór corona kwam hij langs met een arsenaal aan boksspullen, nu geeft hij zijn trainingen vooral online. Nu de sportscholen nog dicht zijn, is de vraag naar personal training toegenomen. “Je merkt dat mensen fit willen blijven. Ik geef natuurlijk liever fysiek een training, maar via de laptop is het ook goed te doen. Inloggen vanuit huis en lekker aan de bak in je woonkamer of tuin.”

Karakter

Het herkennen van iemands karakter vindt Donovan een van de leuke aspecten van zijn werk als trainer. “Als ik lesgeef aan bedrijven zie ik snel met wat voor persoon ik te maken heb. Wat voor karakter je hebt komt terug in het boksen. Dat is bij mezelf net zo: ik ben een harde werker en dat zie je ook als ik in de ring sta. Ik ga door tot ik er bij neerval. Tijdens trainingen probeer ik iedereen zijn eigen grens op te laten zoeken.”

Tekst gaat verder onder de foto

Amateur of prof

Met zijn 91 kilo valt Donovan in de gewichtsklasse zwaargewicht. Hij bokst in de A-klasse, het hoogste amateurniveau. “Bij boksen is het verschil tussen amateur en prof anders dan bij voetbal. Je kiest zelf welke richting je opgaat. Als je de overstap maakt naar prof moet je genoeg partijen kunnen boksen. Dat is in Nederland lastig, omdat de sport hier niet heel groot is.” De keuze voor de amateurklasse was voor Donovan een hele bewuste: zijn grote droom is om over vier jaar op de Olympische Spelen te staan. En dat kan alleen als amateur.

De knop om

Zelfs bij fanatieke sporter Donovan zorgden de coronamaatregelen voor een dipje. “Tot november was ik echt superfit. Maar toen de sportscholen dichtgingen en wedstrijden werden gecanceld had ik ook even geen motivatie meer om te trainen. Zes weken geleden werd ik door de bondscoach gebeld dat ik weer een wedstrijd kon boksen. Toen heb ik de knop meteen omgezet. In tien dagen tijd viel ik dertien kilo af en eind maart stond ik dan eindelijk weer in de ring.”

Challenges

Om in deze tijd toch topfit te blijven en het plezier erin te houden verzinnen Donovan en zijn trainer verschillende onderlinge challenges. Donovan: “We doen de gekste dingen: van een stappenchallenge (wie zet de meeste stappen op één dag) tot 5000 calorieën per dag verbranden. In het najaar ging ik zelf aan de slag met een personal trainer omdat ik wilde kijken wat ik in zestien weken keihard trainen kon bereiken. Dat liep een beetje uit de hand: ik woog aan het eind 86 kilo en mijn vetpercentage was superlaag.”

Tekst gaat verder onder de foto

Wedstrijd op Ziggo

Aanstaande vrijdag zou Donovan een interlandwedstrijd hebben: Nederland – België. Helaas moest zijn tegenstander wegens een blessure afzeggen. Donovan: “Gelukkig hebben ze een vervangende tegenstander kunnen vinden: Peter Mullenberg, een bokser die op de Olympische Spelen is geweest. Een topbokster bijna driehonderd partijen heeft gebokst. Of ik kan winnen? Natuurlijk, anders zou ik niet met hem in de ring stappen!”

De samenvatting van Donovan’s match is vrijdag om 18.30 uur te zien op ZiggoSport.

Lees ook:

Embed niet geladen. Accepteer eventueel de cookies om deze te kunnen zien. Cookie-instellingen

Meer in deze categorie

Amsterdammers

Ga naar “Prijzenregen; dit zijn de Amsterdamse winnaars van een ‘Oscar van de horeca’”

Prijzenregen; dit zijn de Amsterdamse winnaars van een ‘Oscar van de horeca’

Ga naar “Dit zijn de kandidaten van Wie is de Mol 2023 en deze Amsterdammer doet mee”

Dit zijn de kandidaten van Wie is de Mol 2023 en deze Amsterdammer doet mee

Wie is de Mol 2023
Ga naar “De favorieten van Esther: ‘Bij dit cafe aan de gracht kom ik het liefst elk weekend’”

De favorieten van Esther: ‘Bij dit cafe aan de gracht kom ik het liefst elk weekend’

Esther

Aanbiedingen

Ga naar “Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99”

Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99

 • Geldig t/m 31 december 2022
Ga naar “op alles van Leifheit”

op alles van Leifheit

 • Geldig t/m 4 december 2022
Ga naar “Satisfyer. Keuze uit het hele assortiment van € 19,95 voor € 9,98”

Satisfyer. Keuze uit het hele assortiment van € 19,95 voor € 9,98

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 11 december 2022
Ga naar “Dare to Share bij De Beren Restaurants. van € 75 voor € 37,50”

Dare to Share bij De Beren Restaurants. van € 75 voor € 37,50

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 4 december 2022
Ga naar “Lamswollen sloffen vanaf € 22,99”

Lamswollen sloffen vanaf € 22,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 11 december 2022

Vacatures

Ga naar “Magazijnmedewerker”

Magazijnmedewerker

 • UBN Uitzendbureau
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Medewerker Betalingsverwerking”

Medewerker Betalingsverwerking

 • Olympia
 • Fulltime/Parttime

Agenda

Ga naar “Popronde Amsterdam”

Popronde Amsterdam

 • 3 december 2022
Popronde AmsterdamPopronde Amsterdam