7 x Amsterdamse buren die iedereen herkent (misschien ben je er zelf ook wel eentje)

In Amsterdam wonen we allemaal redelijk dicht op elkaar. Vaak weet je wel wie je buren zijn. Soms noodgedwongen omdat je altijd over elkaar struikelt in het trappenhuis. Maar misschien door corona ook bewust omdat je hebt aangebeld bij die bejaarde buurvrouw voor een praatje.

De buurtwacht

Je kent ze wel: kanten gordijnen voor het raam, eventueel een glas-in-lood-paneel van een paardentafereel op de vensterbank en een Perzisch tapijtje op de salontafel. Meestal woont er een omaatje die niet zoveel om handen heeft en graag door de straat loert. In de Jordaan zijn ze met veel en dat is maar goed ook. Het kan vervelend zijn, maar ze houden naast jou ook anderen in de gaten. Zie het als een soort buurtwacht. Zet je fiets hier vooral voor de deur, hij zal niet zomaar gestolen worden. Misschien trouwens wel weggeknipt door de gemeente als de bewoner in kwestie weer eens geklaagd heeft over ál die rommel voor de deur.

De klikspaan

Voor elk wissewasje belt hij de gemeente. De straatcontainer is zijn doorn in het oog en buiten ophaaldagen sleept hij alle neergezette spullen vrolijk weer terug naar waar ze vandaan komen: de klikspaan. Staat je fiets in het portiek? Dan hangt er binnen no time een passief agressief briefje op en o, wee als je een plantje in het trappenhuis voor je deur wil zetten: ‘HET IS HIER GEEN HORTUS!’

De feestganger

Elke avond is het feest in de binnentuin. Eens per jaar een briefje in de bus dat een verjaardag wordt gevierd is hier al lang niet meer aan de orde: de feestganger heeft daar geen boodschap aan. Je ziet ze op donderdagmiddag alweer met kratten bier slepen door de straat. Deze feestgangers feesten vaak door tot 5 uur in de ochtend.

Ze hebben geen idee dat het lijkt alsof ze naast hun buren in de slaapkamer staan te lallen en houden zo de hele Rivierenbuurt wakker. Een feestje moet absoluut kunnen maar niet élke avond en niet áltijd met zoveel lawaai. Toch zitten er vaak ook hele vriendelijke feestgangers tussen. Als je niet meteen de politie belt maar zelf even langsgaat staan ze wel open voor een babbeltje. Misschien mag je zelfs een biertje meedrinken.

De klager

Deze hangt vaak samen met de feestganger. Want waar gefeest wordt, wordt geklaagd. De wijkagent loopt de deur plat bij deze Amsterdammer want hij staat bij de klager op speeddial. De klager klaagt ook graag over de buren die boven hem wonen. Ze lopen te hard, stampen teveel en de afzuigkap maakt veel te veel herrie.

Hijzelf heeft zijn hele sociale huurwoning in de Baarsjes van boven tot onder dichtgetimmerd en de tv op standje bejaardentehuis: heel maar echt heel hard. Als hij weer aan de deur staat om te zeggen dat je echt veel te hard ademt, kun je niets anders doen dan het maar gewoon over je heen laten komen. Hij woont daar waarschijnlijk al veertig jaar voor 240 euro per maand. Jij daarentegen betaalt 1500 voor hetzelfde. Hij gaat daar nooit meer weg.

De filantropische instelling

Deze buur staat altijd voor iedereen klaar. Past op ieders kinderen, staat vooraan in de rij om de gezelligste buurt-BBQ van Amsterdam-Oost te organiseren en komt regelmatig met een restje boerenkool met worst of een gezellig pannetje draadjesvlees bij je aan de deur. Het is zo’n lieve buur dat je al zeker vijf jaar niet durft te zeggen dat je eigenlijk vegetariër bent…

De ochtendwipper

Zaterdag, zondag maar ook gewoon op maandag of woensdag: de ochtendwipper kent geen grenzen en denkt al helemaal niet aan de buren. Luidkeels kreunend word je gewekt op je stiekeme uitslaapochtend (je werkt al een jaar thuis en je neemt het ervan, sorry baas!). Maar zo denkt de ochtendwipper er ook over. Het bonken van het bed tegen de muur waar jij met je hoofd tegenaan ligt is een hele nieuwe wekkersensatie. Er zit niets anders op dan je WiFi-naam aan te passen…

De volkszanger in spe

Hij draait graag plaatjes van André Hazes, René Froger of Johnny Jordaan. Maar als hij het daarbij zou laten, was er niets aan het spreekwoordelijke handje. Heerlijk zo’n Hollandse meezinger op zijn tijd. Maar deze buur zingt zelf graag een moppie mee. Met een beetje pech heeft hij zelfs een karaokeset aangeschaft om helemaal professioneel voor de dag te komen. Misschien de volgende keer even dit over de schutting roepen: ‘Buurman, wie zingt dit nummer?’ Als hij dan antwoord geeft zeg jij: ‘lekker hem laten zingen dan!’ (flauw). Ineens medelijden met iedereen in de Jordaan die Glennis Grace haar eerste stappen in het schreeuwcircuit hoorden zetten.

Ook leuk om te lezen…

Win!

Win kaartjes voor de dierentuin!

Winnen maar: gratis een dagje naar de dierentuin

winnen dierentuin

Meer in deze categorie

Amsterdammers

Ga naar “Binnenkijken bij Merel in de Jordaan: ‘De oom en tante van René Froger komen nog af en toe kijken’”

Binnenkijken bij Merel in de Jordaan: ‘De oom en tante van René Froger komen nog af en toe kijken’

Merel van Oudsvorst
Ga naar “Gespot April: ‘Ik geef ongeveer 500 tot 800 euro per maand aan kleding uit’”

Gespot April: ‘Ik geef ongeveer 500 tot 800 euro per maand aan kleding uit’

gespot April
Ga naar “6 x dit moet je weten als je een Amsterdammer wil daten”

6 x dit moet je weten als je een Amsterdammer wil daten

Amsterdammer daten fiets

In onze gids

Ga naar “Calvé Knoflook”

Calvé Knoflook

 • Restaurants en horeca
 • Gesloten
Ga naar “Lipton”

Lipton

 • Restaurants en horeca
 • Gesloten

Nu gesloten

Aanbiedingen

Ga naar “5-daagse treinreis incl. hotelovernachtingen € 199,00”

5-daagse treinreis incl. hotelovernachtingen € 199,00

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 22 mei 2022
Ga naar “Solar tafelkaarsjes € 4,99”

Solar tafelkaarsjes € 4,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 22 mei 2022
Ga naar “Keuze uit het hele assortiment van de afgebeelde merken + gratis donald duck eredivisie editie”

Keuze uit het hele assortiment van de afgebeelde merken + gratis donald duck eredivisie editie

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 22 mei 2022
Ga naar “Diverse A-merk schoenen** € 24,99”

Diverse A-merk schoenen** € 24,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 22 mei 2022

Vacatures

Ga naar “Vulploegmedewerker”

Vulploegmedewerker

 • Amazing Oriental
 • Parttime

Topper

Ga naar “Amazing Taste Medewerker ”

Amazing Taste Medewerker 

 • Amazing Oriental
 • Fulltime/Parttime

Topper

Ga naar “Opleiding tot radiodiagnostisch laborant”

Opleiding tot radiodiagnostisch laborant

 • OLVG
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Taxichauffeur Amsterdam”

Taxichauffeur Amsterdam

 • Top Support Nederland BV
 • Fulltime/Parttime

Agenda

Ga naar “Homemade in Theater van Deyssel”

Homemade in Theater van Deyssel

 • Dood Paard
 • Van 21 mei t/m 22 mei

Topper

Ga naar “Dood Paard speelt Het mysterie in Frascati”

Dood Paard speelt Het mysterie in Frascati

 • Dood Paard
 • Van 26 mei t/m 28 mei

Topper

Ga naar “Rollende Keukens”

Rollende Keukens

 • Van 25 mei t/m 29 mei
rollende keukensrollende keukens