5 x dit soort fietsers kom je tegen in Amsterdam

We worden in Nederland bij wijze van spreken al met een fiets in de wieg geboren. Op de fiets kom je overal, je staat niet in de file en regent het? Dan weren we onszelf met een kek regenpak. Toeristen weten soms niet wat ze zien als een moeder zich met al haar kinderen, hond en boodschappen op een fiets een weg door de stad heen baant. Maar wat voor fietsers kom je nou allemaal tegen in de stad?

De bakfietser

Vaak zijn het moeders met heel veel kinderen, boodschappen en misschien zelfs wat verdwaalde huisdieren maar zeker niet altijd. De bakfiets wordt in Amsterdam veelvuldig gebruikt om hele inboedels van A naar B te slepen of, zoals op de foto hieronder, het tuincentrum leeg te trekken. Een bakfiets is gewoon een ontzettend handig vervoersmiddel al denken andere weggebruikers daar vaak anders over. Ze nemen veel ruimte in, zijn log en lomp in omvang en met een beetje pech is de bestuurder ook nog eens niet zo behendig als die zou willen. Je kunt erover klagen maar de bakfiets gaat niet uit het Amsterdamse straatbeeld verdwijnen, dat is een ding dat zeker is.

De elektrische fietser

De tijd dat alleen je moeder een elektrische fiets had om daarmee eens lekker in het weekend 40 km te gaan fietsen is verleden tijd. Het met een motor aangedreven stalen ros wint aan populariteit in de stad, ook onder jongeren. De fietsen zien er al lang niet meer zo suf uit en het is toch verdomd handig om net wat langer in bed te kunnen blijven liggen voor je door weer en wind naar school of werk moet. Sinds de scooters in Amsterdam allemaal van het fietspad geweerd worden en je verplicht een helm moet dragen, hebben een hoop mensen dat racemonster bij het grofvuil gezet. Een elektrische fiets is vaak net zo snel want je kunt veel behendiger overal langs, nat werd je toch al en je haar blijft beter zitten zonder helm.

Beeld: Pexels

De toerist

LEVENSGEVAARLIJK. Mensen die nog nooit op een fiets hebben gezeten en dan uitgerekend de hoofdstad kiezen om dat eens lekker uit te gaan zitten proberen. Je ziet ze al van ver want ze zitten met acht man op een zelfde kleur fiets en met het zadel zo laag dat ze bijna met hun billen de grond raken. Er komt vaak veel gegil bij kijken en de voorste stopt altijd tijdens spitsuur midden op een druk fietspad om toch even snel die ene gevel te fotograferen. Zeiden we al dat het levensgevaarlijk was?

Fiets aan paal
Beeld: Pexels

De wielrenner

Wielrenners. Die mensen moeten er ook zijn. En als je in de stad woont zul je toch eerst door de stad moeten fietsen wil je een beetje een leuk stuk weiland tegenkomen om vaart te kunnen maken. Heel onhandig met al die trambanen waar je band 4 keer inpast. Wielrenners zijn vaak al wat heetgebakerde persoonlijkheden en tel je daar de stress van de stad bij op dan is het eigenlijk een cocktail voor akkefietj(s)es. Lekker dat fietsje op het dak van je auto binden of mee de metro in, en pas erop gaan zitten als je in het Amsterdamse bos bent, Henk. Is echt voor iedereen beter, ook voor jouw bloeddruk.

Beeld: Pexels

De blauwe banden brigade

Ofwel: de huurfiets van Swapfiets. Het zijn vaak studenten die niet heel zuinig zijn op hun stalen ros en dat hoeft ook niet want is er iets stuk? Dan staat er binnen no-time een nieuw exemplaar voor je klaar. Alles hebben we tegenwoordig in bruikleen om maar zo min mogelijk verantwoording te hoeven dragen voor de tastbare spullen in ons leven. Waar is de tijd gebleven dat we zelf onze fietsband plakte? Dat je vader of moeder je met een emmer water op een drukke stoep ging uitleggen hoe je het gat in de band kon vinden? Om de keer erop gewoon weer jammerend bij je ouders aan te komen met een lekke band, en zij hem gewoon weer repareerde. Ok ok, millenials (en jonger)…we begrijpen jullie toch best wel.

Beeld: Pexels

Mooi straatbeeld

Fietsen zorgen wel voor een prachtig straatbeeld, Amsterdamser wordt het niet.

fiets aan de gracht
Foto: Suzanne Mensen

Lees ook…

Meer in deze categorie

Amsterdammers

Ga naar “Amsterdammer van de week: cheffluencer Daan kookt de sterren van de hemel op social media”

Amsterdammer van de week: cheffluencer Daan kookt de sterren van de hemel op social media

cheffluencer Daan
Ga naar “Nieuw seizoen De Bachelorette: deze Amsterdammers doen mee”

Nieuw seizoen De Bachelorette: deze Amsterdammers doen mee

Ga naar “Gespot! Pernille: ‘De leukste sneakers koop ik aan de Elandsgracht’”

Gespot! Pernille: ‘De leukste sneakers koop ik aan de Elandsgracht’

Gespot! Pernille

Aanbiedingen

Ga naar “Elektrische verwarmingsartikelen vanaf € 19,99”

Elektrische verwarmingsartikelen vanaf € 19,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 29 januari 2023
Ga naar “Falcon thermo** € 9,99”

Falcon thermo** € 9,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 29 januari 2023
Ga naar “CALVE PINDAKAAS van € 5,78 voor € 3,99”

CALVE PINDAKAAS van € 5,78 voor € 3,99

 • DekaMarkt
 • Geldig t/m 28 januari 2023
Ga naar “Pvc Click Flex Strook Pella Eiken € 34,00”

Pvc Click Flex Strook Pella Eiken € 34,00

 • Kwantum
 • Geldig t/m 30 juni 2023
Ga naar “Ugg Mini Classic € 119,99”

Ugg Mini Classic € 119,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 29 januari 2023

Agenda

Ga naar “Familievoorstelling Mankind (6+) in Amsterdam”

Familievoorstelling Mankind (6+) in Amsterdam

 • De Stilte
 • 5 februari 2023

Topper

Ga naar “Koningsdag in Amsterdam”

Koningsdag in Amsterdam

 • 27 april 2023
Koningsdag AmsterdamKoningsdag Amsterdam
Ga naar “Familieconcert in het Groote Museum in ARTIS”

Familieconcert in het Groote Museum in ARTIS

 • ARTIS
 • 29 januari 2023
ARTIS Groote Museum
Ga naar “4 mei 2023 Nationale Dodenherdenking op de Dam”

4 mei 2023 Nationale Dodenherdenking op de Dam

 • 4 mei 2023
Nationale Dodenherdenking op de DamNationale Dodenherdenking op de Dam
Ga naar “Jeu de Boules speeddate op Valentijnsdag”

Jeu de Boules speeddate op Valentijnsdag

 • 14 februari 2023
Mooie Boules Speeddate ValentijnsdagMooie Boules Speeddate Valentijnsdag