Amersfoort

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Van brievenbus tot boekenplank: dit is de reis die een boek bij Bibliotheek Eemhuis doormaakt

Door Melt Pels 3 augustus 2020

Als je je boeken inlevert bij de bibliotheek op het Eemplein, worden ze automatisch gesorteerd op verdieping en thema. Wij vroegen ons af hoe dat in z’n werk ging, daarom gingen we langs. We kregen een haarfijne uitleg van Irma Gorter, teamleider bij bibliotheek Eemhuis

De Amersfoortse bibliotheek is hypermodern en maakt gebruik van een nagenoeg automatisch sorteersysteem. Nu tijdens het coronavirus werkt dit nét even anders, maar normaal gesproken worden boeken direct gesorteerd in de juiste bakken.

Brievenbus

Wie weleens boeken bij de bibliotheek leent, weet dat je ze bij terugkomst binnen in de brievenbus mag doen. Als je door het glas kijkt, zie je hoe de machine je boeken sorteert in het juiste vak. Dat gaat nu nét even anders. Je levert je boeken nu in door ze in een blauwe bak te leggen. Deze bakken worden 48 uur apart gehouden, voor ze door een medewerker op de sorteermachine worden gelegd.

Scanner

Zodra de machine het boek scant, zorgt hij ook dat deze op je bibliotheekpasje is aangegeven als ingeleverd. In elk boek zit een witte sticker met een microchip erin. Deze kan door de machine worden gelezen, waardoor de machine het boek herkent. De machine weet precies waar welk boek hoort te staan en stuurt je boek naar de juiste bak.

Dit is de sorteermachine boven. Foto: Melt Pels

Met de lift

Moet je boek naar de bovenste verdieping? Dan gaat het boek in een lift naar boven. Boven worden de boeken opgevangen en naar de juiste bak toegestuurd. “Toen het gebouw werd gemaakt, was er nog geen lift. Wel hadden we een liftschacht omdat we wisten dat er een lift moest komen. Daarna is de lift gemaakt om op de schacht te passen”, vertelt Irma.

Op de boekenplank

Wanneer het boek in de bakken is beland, is er nog één stap te gaan voordat het weer op de boekenplank staat. Vanuit de bakken worden ze door een medewerker gecontroleerd. Die kijkt of de boeken nog wel schoon en heel zijn en zet ze op een kar. In de middag komen er medewerkers die deze boeken terugzetten op de boekenplank. Vieze en kapotte boeken worden uiteraard afgeschreven.

Lees ook:

Leuk volgens local Maicel: ‘Ik boek weleens een hotelkamer zodat ik even in bad kan’

De beste tips krijg je natuurlijk van échte locals, die dagelijks hun favoriete plekjes in Amersfoor...

Nieuw in Amersfoort: de gratis stekjesbibliotheek van Esther

Waarschijnlijk heb je al weleens gehoord van openbare boekenkasten, waar je je gelezen exemplaar omr...

Iedereen moet een mondkapje op in het Meander MC

Ga je op ziektebezoek bij vrienden of familie in het Meander MC? Dan moet je verplicht een mondkapje...

Meer over Bibliotheek Eemland ontdekken?

Bibliotheek Eemland bibliotheken

Gesloten09:00 - 21:00

Eemplein 71, Amersfoort

Bekijk meer:bibliotheken

adv.