Amersfoort

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Terugblik: dit was het állereerste huis waar we mochten binnenkijken

Door Annemarie Degens 9 september 2019

Confession time: een van onze favoriete rubrieken om te maken is toch wel de Binnenkijken bij. Ieder huis heeft zijn eigen verhaal, en door de jaren heen zijn er al heel wat Amersfoorters geweest die de voordeur voor ons open hebben gezet om een kijkje te komen nemen in hun paleisje. Het bracht ons op het idee om eens terug te gaan naar het begin, naar de állereerste Binnenkijken bij. We gaan terug naar 10 april 2017, toen oud-collega Roeliene Bos een kijkje nam bij Jesse Bouwer in het schoonste studentenhuis van Amersfoort.

De fietsen in de tuin verraden dat het om een studentenhuis gaat, maar dat is dan ook het enige. Jesse Bouwer (22) woont samen met zijn vier vrouwelijke huisgenootjes in een jaren ’30 pand aan de Arnhemsestraat, net buiten het centrum van Amersfoort. Studentikoos kunnen we het niet noemen, wel schoon en gezellig. 

“We zijn geen typisch studentenhuis”, vertelt Jesse in zijn ruime en net opgeruimde kamer. “We drinken graag een wijntje bij elkaar op de bank en onze deuren staan geregeld open, maar we zuipen niet een paar keer per week in de kroeg. Onze studie nemen we allemaal heel serieus.” Twee jaar geleden woonde Jesse nog in Amsterdam, maar dat appartement moest hij na verloop van tijd uit. De geboren Amersfoorter keerde weer terug naar zijn roots.

Samen met huisgenootje Joyce is hij de eerste bewoner van het pas gerenoveerde pand. “Eerst woonde hier de moeder van onze huisbaas, maar die werd zo dement dat het gevaarlijk werd. Toen heeft hij de hele woning omgebouwd tot studentenhuis.” En hoe. De woning heeft drie keukens, drie wasmachines, drie vaatwassers en anderhalve badkamer. “Maar de badkamer op de begane grond is wel klein hoor, als je op de wc zit heb je niet zoveel beenruimte”, vertelt Jesse lachend. Het kleine kamertje is sowieso een grappig gezicht. Het heeft meer weg van een inbouwkast, vanwege de traptreden boven je hoofd.

De eerste verdieping

Een verdieping hoger bevindt zich de kamer van Melanie, een rustige kamer waar rood- en grijstinten de boventoon voeren. Jesse vindt het een van de leukste kamers van het huis: “Ik heb al een aantal huisgenootjes deze kamer zien betrekken en verlaten, maar Melanie heeft de kamer echt het beste ingericht. Ik vind die rode kleurtjes zo leuk.” Melanie zelf vindt hem nog een beetje kaal. “Ik mis wat aan de muur.”

De zolder

Joyce bewoont in haar eentje de bovenste en grootste verdieping van het huis. Ze heeft haar eigen wasmachine en keuken. En ook niet onbelangrijk: sfeervolle elementen zoals een puntdak en houten balken. “Dit is wel echt typisch Joyce”, zegt Jesse, verwijzend naar vier paarse stoelen. “Die heeft ze spotgoedkoop op de kop weten te tikken. En van de buurman heeft ze een hoop oude lp’s gekregen, heel tof.” Over de buurman gesproken, niet veel mensen snappen de band tussen de 54-jarige man en de jonge studenten, verklaart Jesse. “We zitten geregeld met zijn allen in de voortuin met een vuurkorfje en een drankje. Hij is gewoon ontzettend gezellig, hij hoort er echt een beetje bij.”

Heb jij ook een huis dat heel Amersfoort mag zien? Stuur dan een berichtje naar [email protected]!

Na Jesse volgden er nog vele ‘Binnenkijkers’. Dit zijn de meest recente!

Binnenkijken bij Hilbert en Ryenke: ‘We wonen in de leukste straat van Amersfoort’

'Als jullie een huis willen kijken in een van de leukste straten van Amersfoort, maar sowieso de leu...

Binnenkijken bij Larissa en Daniël in het pand van de Amersfoortse Verzekeringen

Binnenkijken bij Jessyca en Edwin: ‘Onze tuin is soms net een camping’

 

adv.