Amersfoort

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Nico woont in een superduurzaam huis in Schothorst: ‘Het is een beetje een sport geworden’

Door Melt Pels 28 oktober 2020

Met de autoluwe binnenstad, subsidies voor zonnepanelen en steeds meer huishoudens die van het aardgas afstappen is Amersfoort goed op weg om de klimaatdoelen van 2030 te behalen. Dat komt mede door Amersfoorters zoals Nico Bovee, die er bijna een sport van maken om zo ecologisch mogelijk te wonen.

Het begon zo’n vier jaar geleden met het gasloos maken van zijn huis. “Het was een hype om van het gas af te stappen. Mijn broers waren me voor en konden me een handje helpen. Je kan wel zeggen dat het in de familie zit”, vertelt Nico.

Isoleren, isoleren, isoleren

“Wat je niet stookt verbruik je ook niet”, vertelt Nico. “Daarom ben ik begonnen met het isoleren. Het huis had al dubbel glas, dus dat zat wel goed. Het eerste wat ik aanpakte was de ondervloer. Daarna heb ik zelf de kruipruimte geïsoleerd.” Volgens Nico is dat een klusje dat je prima zelf kunt doen. “Ik heb een bladblazer gepakt en daarmee het isolatiemateriaal opgezogen en in de kruipruimte geblazen. Binnen een uur was ik klaar.”

Het isolatiemateriaal wat Nico gebruikt heet Tempex. Dit lijkt op de kleine bolletjes waarvan piepschuim is gemaakt. Ze nemen vocht op, waardoor de kruipruimte droog wordt. “Het is dubbel duurzaam omdat het een gerecycled product is. Ze liggen nu onder de vloer, behalve op de plekken waar we nog bij moeten kunnen zoals de pijpleidingen.”

Foto: Marell Makelaars
Foto: Marell Makelaars
Foto: Marell Makelaars
Foto: Marell Makelaars

Hoekwoning

Omdat het huis van Nico een hoekhuis is, heeft hij ook de muur moeten isoleren. “De hele zijgevel is met dezelfde bolletjes vol geblazen. Dat heb ik wel laten doen door een bedrijf, want die hebben daar speciale apparatuur voor. Binnen anderhalf uur was de hele muur gevuld.”

Zonnepanelen

Naast een goede isolatie, heeft Nico ook geïnvesteerd in de opwekking van energie. “Tussen mijn garage en mijn huis zit een kleine doorgang. Daar heb ik een overkoepeling op gemaakt waar nu zonnepanelen op liggen. Dat zijn twee vliegen in één klap, want ik heb nu een overdekt stukje tuin én zonnepanelen op het zuiden.” Ook op de garage liggen energieopwekkers. “Daar liggen zonnebuis collectoren. Die kunnen plat op een dak en werken ongeveer hetzelfde als zonnepanelen. Je ziet ze bijna niet en daarom heb ik hier ook voor gekozen.” Dankzij de zonnepanelen en zonnebuis collectoren wekt Nico meer stroom op dan hij verbruikt.

Foto: Marell Makelaars
Foto: Marell Makelaars
Foto: Marell Makelaars
Foto: Marell Makelaars

Warmtepomp

In het huis van Nico staan niet één, maar drie warmte pompen. “Er zijn er twee voor warm water om mee te douchen en één voor de verwarming van het huis.” De warmtepomp die Nico gebruikt, maakt gebruik van de restwarmte in het huis. “Het werkt als een omgekeerde koelkast. De warmtepomp pakt de lucht en haalt de warmte daaruit. De koele lucht gebruik je in de zomer om je huis af te koelen en in de winter blaas ik die gewoon naar buiten.” Met de warmte die de pomp verzamelt, wordt water in een boiler opgewarmd. “Het is eigenlijk een ecologische airco. Ik heb altijd 180 liter warm water in huis. Dat is genoeg voor een gezin van vier personen.”

Foto: Marell Makelaars
Foto: Marell Makelaars

Verwarming

Een van de warmtepompen wordt uitsluitend gebruikt voor de verwarming. “De warmtepomp is in plaats van een centrale verwarming. In mijn huis is het zowel zomers als winters tussen de 18 en 21 graden. Omdat mijn huis goed geïsoleerd is is dat ook geen probleem.”

Schothorst

Nico is best trots op zijn huis. “Er komen ook regelmatig mensen langs om te kijken hoe ik dit heb waar gemaakt. Veel mensen durven de stap nog niet te maken omdat ze bang zijn voor hoge kosten. Het helpt als je handig bent en zelf een beetje weet hoe je moet klussen. Het is ook erg leuk om te doen. En als Schothorst van het gas af gaat, is dit huis al voorbereid.”

De volgende stap

Je zou denken dat Nico zijn huis dusdanig goed geïsoleerd heeft, dat hij nu wel klaar is. “Maar het is een sport geworden. Ik wil ooit nog een grote tank in de tuin om zo’n tweeduizend liter hemelwater op te vangen. We leven in een land waar het veel regent. Het zou fantastisch zijn om al dat water te kunnen gebruiken in je huis.” Hiermee doelt Nico op het doortrekken van de toiletten en het water geven aan de planten in de tuin. “Dat scheelt enorm in het watergebruik.”

Wil jij nou ook wonen in een volledig geïsoleerd huis? Het huis van Nico staat sinds kort te koop!

Lees ook:

Kwispelende allemansvriend Django is op zoek naar een nieuw thuis!

Elke viervoeter is op zoek naar liefde en aandacht. En laten we eerlijk zijn: dat geldt ook voor ons...

Het ‘Carla-mysterie’ van Amersfoort: help ons!

Indebuurt lost elke week een nieuw Amersfoorts mysterie op. Sommige mysteries zijn wat lastiger te k...
Laakse Kroon

Grijp je kans! Nieuwe appartementen met vrij uitzicht aan de rand van Amersfoort

Het is zover: de nieuwbouwappartementen van Laakse Kroon in Vathorst staan in de verkoop. De woninge...

Wat vind jij: moet de stadsring een stadsgracht worden?

Geen auto's meer over de stadsring, sterker nog... Geen stadsring maar een stadsgracht! De Singels i...

adv.