Amersfoort

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Binnenkijken bij Lilian met uitzicht op de Krommestraat: ‘dit is écht een gezellige straat’

Door Charella Hulsbosch 21 augustus 2017

Een flink stel planten is het enige dat Lilian Prins scheidt van het winkelend publiek in het leukste straatje van Amersfoort. Toch zou ze voor geen goud ergens anders willen wonen. “Hiervoor woonde ik één straat verder, toen ik ging verhuizen liep ik met al mijn spullen over straat van mijn vorige huis naar hier.”

Lilian Prins is haarstylist (ook voor mannen), Make-up artist en hard op weg om een HBO International Lifestyle Studies af te ronden. Ze is veel verhuisd in haar leven, maar uit de binnenstad van Amersfoort gaat ze voorlopig niet weg. “Ik kwam terug van twee weken vakantie en iedereen begroet je gelijk weer. Dit is echt een hele gezellige straat”, zegt ze.

Wonen in de binnenstad

Het appartement boven de Krommestraat heeft dan ook alle charmes van een optrekje in de binnenstad: een bedstee, de douche in de keuken én de nachtmerrie van kleine mensen: de inbouwkast tot aan het plafond.

‘Ik zoek dingen die het gevoel van reizen vasthouden’

Lilian gaat dan wel niet meer verhuizen, reizen doet ze nog wel. De woonkamer doet vermoeden dat ze van al die spannende trips souvenirs heeft meegenomen, maar schijn bedriegt. “De stier komt gewoon van marktplaats”, zegt Lilian. “Maar ik zoek wel vaak dingen uit die helpen het gevoel van reizen vast te houden.”

Lilian Prins Krommestraat
Dit varken is een van de dingen die gelijk opvalt als je bij Lilian binnenstapt. Foto: Charella Hulsbosch

Maar hoe zit dat met het varken? Het nors kijkende beeldje zou zomaar eens uit een ver exotisch land kunnen komen. “Gewoon uit een Amersfoorts kunstatelier. Het is een spaarvarken, dus ik ben er langzaam geld in gaan gooien. Maar hij kan niet open en hij was wel zo prijzig dat ik hem niet kapot ga slaan.” Mogelijk het duurste spaarvarken van Amersfoort en over het uiterlijk is niet iedereen te spreken. “Ik vind hem fantastisch”, besluit ze lachend.

‘Zo’n tropische boom vind je hier niet’

Mocht het varken ooit vermist raken, dan doet het Lilian niet zoveel als wanneer iemand aan de haal gaat met haar geliefde tropische boom. “Deze boom is heilig”, vertelt ze. “Toen ik zestien was heeft mijn beste vriend deze helemaal uit België gehaald, als je zo jong bent is dat nog ver weg. Zo’n tropische boom vind je hier in Nederland niet.” De bloemen van de boom ruiken heerlijk volgens Lilian. Het enige probleem is dat hij vastberaden is om lekker door te groeien. “Hij moet niet te groot worden, anders krijg ik hem het huis niet meer uit.”

Lilian Prins Krommestraat
De tropische boom van Lilian, hier in het midden, groeit hard door. Foto: Charella Hulsbosch

De planten vormen samen een soort van natuurlijk gordijn. “Ik hou van de binnenstad maar ook van de natuur. Behalve van de beestjes. Maar de planten heb ik expres daar gezet. Op dat punt kunnen mensen nog wel naar binnen kijken en zo hoef ik het gordijn niet steeds dicht te doen.”

Foto: Charella Hulsbosch
Foto: Charella Hulsbosch
Foto: Charella Hulsbosch
Foto: Charella Hulsbosch
Foto: Charella Hulsbosch
Foto: Charella Hulsbosch
Foto: Charella Hulsbosch
Foto: Charella Hulsbosch

 

 

 

adv.