Kijken bij de kersttuin van Willem: ‘Vanaf de Praxis zie je de kerstman al op het dak.’

kersttuin Willem
Foto: Sara Assarrar

Ho, ho, ho. Het is bijna Kerst en wij mochten een kijkje nemen in een van de mooiste kersttuinen van Nederland: namelijk die van Willem in het Soesterkwartier. Nieuwsgierig geworden? Neem ook een kijkje!

Kerst duurt voor de meeste mensen twee dagen, maar bij de woning van Willem is het drie maanden per jaar volop Kerst. Vooral de achtertuin is een waar walhalla voor kerstliefhebbers. Het staat er vol met sneeuwpoppen, kerstbomen, herten en fonkelende lichtjes. “Ik ben gek op kerstversiering”, zegt Willem.

Dit interview is geschreven voor de lockdown. Houd je aan de maatregelen. Een bezoekje brengen aan de tuin kan, je kunt de tuin momenteel alleen niet in. Kijk op de Facebookpagina voor de laatste updates.

In de tuin van Willem zijn nog veel meer kerstversieringen te spotten; pinguïns en ijsberen die rode mutsen dragen; kerstballen in het oranje, groen, zilver en rood; grote ledstrips die van kleur veranderen en een klein kerstdorpje met een trein.

Het favoriete ornament van de verzamelaar is een antieke slee in het midden van de tuin. De slee, waar een kerstman in zit, wordt getrokken door een rendier. “Het is iets wat bijna niemand heeft, dat maakt het uniek.” 

De kerstbal met het RTL5 logo

Het begon met een paar lichtgevende sneeuwpoppen, in de loop der jaren werd de collectie van Willem steeds uitgebreider. Zijn versieringen schaft hij online aan of bij winkels, zoals de Intratuin. Nieuw dit jaar zijn onder andere de grote gouden bollen en het hert met een goudgele kleur. Ook in de schuur staan een aantal nieuwe dingen die nog uitgepakt moeten worden. “Het is nooit af, er komt altijd weer wat bij.” 

Een speciale versiering is de ronde kerstbal met het nummer 5. Willem kreeg deze van het programma Koffietijd/5 uur live toen hij eerste was geworden in hun wedstrijd voor de mooiste kersttuin van Nederland.

Kerstman te zien vanaf de praxis

Ergens in oktober haalt Willem de kerstversiering naar buiten en begint hij – in zijn vrije avonden en weekenden – met de opbouw. Zijn vrouw helpt hem bij het inrichten. “Ik ben geneigd om het te statisch neer te zetten, zij kan het heel gezellig maken.”

Ook op het dak pakt hij stevig uit met de versiersels, vooral de opblaasbare Kerstman is een echte blikvanger. “Je ziet hem al staan vanaf de parkeerplaats van de praxis.”

In de loop van de jaren bedacht Willem handige manieren om zijn ornamenten van stroom te voorzien. Zo worden de stekkerdozen niet nat, omdat ze op bakstenen staan en worden afgeschermd met een plastic bak. Verder valt de energierekening hem best wel mee. “Alles is led en aangesloten op één stopcontact.”

Het begon als een grap

Jaarlijks komen er duizenden mensen een bezoekje aan zijn kersttuin brengen. Dan zit Willem ontspannen op een krukje bij de achterdeur en maakt hij met iedereen graag even een praatje. De mooiste reacties die hij krijgt, zijn van kinderen. “Ze zeggen helemaal niets, maar lopen verwonderd rond en met hun mond open.” Vooral het bezoek van drie Belgen uit Antwerpen is hem bijgebleven. “Ze reden door heel Nederland speciaal om dit soort plekjes te bekijken.”

Sinds de tuin op Google Maps als officieel amusementscentrum geregistreerd staat, wordt die nog makkelijker gevonden. “De aanmelding begon eigenlijk als een grap, ik wist niet dat ze het echt zouden accepteren. Nu zet ik er jaarlijks een nieuwe foto op.” 

Hoe woon jij?

Lijkt het jou ook leuk om ons jouw huis of tuin te laten zien? Natuurlijk komen we langs! Stuur bij interesse een mailtje naar [email protected] en wie weet staan wij dan binnenkort bij jou op de stoep.

Meer in deze categorie

Binnenkijken bij

Ga naar “Oproep! Mogen we ook eens bij jou binnenkijken?”

Oproep! Mogen we ook eens bij jou binnenkijken?

Ga naar “Binnenkijken bij Het Gasthuys: “In dit gebouw was het allereerste ziekenhuis van Amersfoort””

Binnenkijken bij Het Gasthuys: “In dit gebouw was het allereerste ziekenhuis van Amersfoort”

Foto: Denise Tichelaar
Ga naar “Binnenkijken bij Tanja: ‘Mijn favoriete kleur komt overal in huis terug’”

Binnenkijken bij Tanja: ‘Mijn favoriete kleur komt overal in huis terug’

Foto: Denise Tichelaar

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Fleece panty € 9,99”

Fleece panty € 9,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 12 februari 2023
Ga naar “Skechers sneakers 36 t/m 46 € 39,99”

Skechers sneakers 36 t/m 46 € 39,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 12 februari 2023
Ga naar “Pvc Click Flex Strook Pella Eiken € 34,00”

Pvc Click Flex Strook Pella Eiken € 34,00

 • Kwantum
 • Geldig t/m 30 juni 2023
Ga naar “CALVÉ PINDAKAAS van € 9,68 voor € 4,50”

CALVÉ PINDAKAAS van € 9,68 voor € 4,50

 • Jumbo
 • Geldig t/m 7 februari 2023
Ga naar “Pauline Wingelaar € 2,99”

Pauline Wingelaar € 2,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 12 februari 2023

Agenda

Ga naar “Nieuw! Schilderen met olieverf op waterbasis”

Nieuw! Schilderen met olieverf op waterbasis

 • Lida Meines Portretschilderijen en Schildercursussen
 • T/m 12 feb

Topper

Ga naar “Carnaval in Amersfoort”

Carnaval in Amersfoort

 • Van 18 feb t/m 21 feb
Ga naar “Gluren bij de Buren”

Gluren bij de Buren

 • 5 februari 2023