Binnenkijken in Liselot’s pipowagen: ‘Mijn leven is een spoor van broodkruimels naar dit moment!’

Liselot en Remco
Foto: Aline Bouma

Wonen waar je wilt. Nooit een ander huis, maar wel op een andere plek. Van de ene stad naar de andere stad, maar tóch dezelfde keuken. Zo’n vrij, avontuurlijk een flexibel bestaan is toch fantastisch? Liselot en Remco vinden in ieder geval van wel. In 2019 verkochten zij hun huis in Hilversum en kozen zij ervoor om te gaan wonen in een tiny house. En niet zomaar een klein huisje: een heuse pipowagen!

“Ik heb altijd van pipowagens gehouden”, vertelt Liselot terwijl ze aan haar eettafel gaat zitten. “Het begon toen ik op de parade ging werken. Ik was 16 en werd verliefd. Daar staan die oude zigeunerwagens. Echt prachtig. Ik dacht altijd: ‘het lijkt me superleuk, maar ik ga het toch nooit doen’.”

Tekst gaat verder onder de foto

Liselot en Remco pipowagen
Foto: Aline Bouma

We doen het gewoon!

Dat veranderde toen ze hun huis in Hilversum verkochten. “We moesten daar weg en konden het huis goed verkopen. Maar ja, iets moois terugkopen gaat dan niet echt. Een rijtjeshuis past gewoon niet meer bij ons. We wilden iets leuks, een avontuur. Maar ook iets voor onszelf. We hebben gekeken naar een stuk grond waarop we een huis konden bouwen. Dat was ook lastig. Daarna kwam het idee voor een tiny house. Dat werd de pipowagen.”

Tekst gaat verder onder de fotogalerij

“Ik heb lang getwijfeld. Op een gegeven moment zij Remco: ‘we doen het gewoon!’ Ik heb op Google Maps letterlijk ‘Pipowagens’ ingetypt en daar kwam Pipowagens op maat boven. Het bleek een ondernemer waar ik gelijk een klik mee had. Zij werken met lokale houthandelaren en hebben het geraamte volledig opgebouwd. Tegelijkertijd kon ik zelf binnen aan de slag.”

Gymzaalkeuken

Als interieur ontwerpster heeft Liselot een hele eigen aanpak. “Ik ga altijd op zoek naar natuurlijke materialen, tweedehands spullen of duurzame alternatieven. Voor mijn pipowagen geldt dat ook. Kijk bijvoorbeeld naar mijn keuken. Die is helemaal gemaakt van de vloer van een oude gymzaal. Tof he? De rest is allemaal resthout of bakken en plankjes die ik heb gevonden. Je moet soms wel een beetje geluk hebben, maar het is wel heel mooi.”

Tekst gaat verder onder de fotogalerij

Interieur ontwerp met zelfmaaks

Als Liselot door de pipowagen wandelt wijst ze van alles aan dat ze zelf heeft gemaakt. “De bank heb ik helemaal zelf gemaakt, zelfs de kussens heb ik bekleed. De gordijnen zijn van onbewerkt katoen dat ik van de lapjesmarkt heb. Die hebben me bij elkaar 20 euro gekost. De vloer dat zijn de multiplex platen die de wagenbouwer erin heeft gelegd. Ik heb ze geschuurd en gelakt. En Remco heeft de kraan en de douche zelf in elkaar gezet, met onderdelen uit ons oude huis.”

“Ik ben nog meer gaan beseffen hoe fijn ik het vind om met duurzame materialen te werken. Het is gewoon een huis waar je eindeloos aan kunt knutselen, juist met dit soort spullen”, legt ze uit. “Als kind maakte ik altijd huisjes van karton. Daar ging ik dan de hele week in zitten. Eigenlijk is het heel logisch dat ik nu in een tiny house woon. Mijn hele leven zijn broodkruimels naar dit moment.”

Tekst gaat verder onder de fotogalerij

Astrid Lindgren tafel

Het enthousiasme over haar pipowagen en het vuur in haar ogen als ze praat over haar werk is aanstekelijk, maar de echte energie komt vrij als het gesprek verder gaat over haar eettafel. “Je gelooft me vast niet, maar je kan hier dus makkelijk met zes mensen aan zitten. Misschien zelfs acht. Of tien!”, roept ze, wijzend naar het uitschuifbare tafelblad. “En de poten zijn toevallig precies dezelfde kleur als onze kozijnen.”

“Het was een aardige zoektocht. Hij moest mooi zijn en tweedehands. Hij moest klein zijn maar er moesten wel dingen op passen. We spelen er nu lekker spelletjes op. Dan kunnen er nog twee wijnglazen bij én een bak chips!”, zegt Liselot lachend. “En hij komt ook nog eens uit Zweden, de geboortestreek van Astrid Lindgren. Zij was voor haar tijd een hele vrijgevochten vrouw. Ze schreef de mooiste, tijdloze en sterke verhalen. Pippi Langkous is stoer, kan alles én is een meisje. Ze is voor mij echt een inspiratie. Ik herken mezelf in hoe ze leefde en in haar personages. Daarom is deze tafel mijn lievelings.”

Tekst gaat verder onder de fotogalerij

Een tiny (impact)house

“Een tiny house scheelt natuurlijk ook heel erg qua de energie die je verbruikt”, legt Liselot uit. “We kunnen maar een beperkte hoeveelheid stroom gebruiken. We wilden eigenlijk volledig op zonne-energie, maar dat was door de snelheid waarmee we moesten beslissen niet haalbaar. Een magnetron is geen optie en we kunnen ook niet tegelijk de verwarming en de boiler aanzetten, dus soms moeten we kiezen. Dat zorgt er automatisch voor dat we een hele kleine impact hebben. We zijn nu heel druk bezig om wel over te stappen op zonnepanelen.”

Vooral heel erg fijn

Hoewel Remco en Liselot nog steeds dromen van een eigen stuk grond waarop ze een ecologisch huis kunnen bouwen, genieten ze nu samen met dochter Kato enorm van hun bijzondere huis op wielen. “We zijn superveel buiten, daar houden wij heel veel van. Dat vindt Kato ook superleuk! Ze heeft ook gewoon een eigen kamertje én een hut. Misschien vinden we ooit nog wel eens een bouwval waar we helemaal los kunnen gaan en die we ook helemaal van onszelf kunnen maken. We zijn hier nu heel erg gelukkig met z’n drietjes. Klein, maar superfijn.”

Lees meer:

Meer in deze categorie

Binnenkijken bij

Ga naar “Binnenkijken bij Esther: ‘Mijn stijl is een mix van Scandinavisch en vintage’”

Binnenkijken bij Esther: ‘Mijn stijl is een mix van Scandinavisch en vintage’

Foto: Denise Tichelaar
Ga naar “Binnenkijken bij Hennie in Vathorst: ‘Ons huis met een hond, vissen, vlinders, vogels en gifkikkers’”

Binnenkijken bij Hennie in Vathorst: ‘Ons huis met een hond, vissen, vlinders, vogels en gifkikkers’

Foto: Denise Tichelaar
Ga naar “Oproep! Mogen we ook eens bij jou binnenkijken?”

Oproep! Mogen we ook eens bij jou binnenkijken?

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Pvc Click Flex Strook Pella Eiken € 34,00”

Pvc Click Flex Strook Pella Eiken € 34,00

 • Kwantum
 • Geldig t/m 30 juni 2023
Ga naar “L’oréal Paris Revitalift Clinical van € 39,99 voor € 19,99”

L’oréal Paris Revitalift Clinical van € 39,99 voor € 19,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 26 maart 2023
Ga naar “Keuze uit vele multipakken van Andrélon, Axe, Dove, Dove Men+Care, Prodent, Robijn en Zwitsal. van € 19,96 voor € 9,98”

Keuze uit vele multipakken van Andrélon, Axe, Dove, Dove Men+Care, Prodent, Robijn en Zwitsal. van € 19,96 voor € 9,98

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 26 maart 2023
Ga naar “Sensodyne van € 20,97 voor € 12”

Sensodyne van € 20,97 voor € 12

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 26 maart 2023
Ga naar “Werckmann schuurschijf € 2,99”

Werckmann schuurschijf € 2,99

 • Action
 • Geldig t/m 21 maart 2023

Agenda

Ga naar “Alpe du Fles”

Alpe du Fles

 • Stadscafé Amersfoort
 • 2 april 2023
Ga naar “Amersfoort City Trail”

Amersfoort City Trail

 • 2 april 2023
Ga naar “Marathon Amersfoort”

Marathon Amersfoort

 • 11 juni 2023
Ga naar “Obstaclerun”

Obstaclerun

 • 2 juli 2023
Ga naar “033 SKATE”

033 SKATE

 • 26 mei 2023