Amersfoort

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Binnenkijken bij Sian: ‘Dit huis heeft ons altijd omarmd’

Door Annemarie Degens 3 februari 2020

Eigenlijk was het de bedoeling om een stukje verderop in de wijk te gaan wonen. Maar toen Sian en haar man op de plattegronden van de nieuwbouwwoningen waar ze voor ingeschreven stonden ook hun huidige huis zagen, was het stel meteen verkocht. “We zeiden direct tegen elkaar: dáár willen we wonen!”

En zo geschiedde. Inmiddels wonen Sian, haar man en kinderen alweer 27 jaar in hun woning in de Amersfoortse wijk Zielhorst. Een huis waar ze al vanaf het begin een beetje verliefd op zijn. “De architectuur van het huis vind ik heel bijzonder, met dat scheve. Ook zijn deze huizen traditioneel gebouwd. Dat was altijd al een grote wens. We wilden geen prefab-woning. Dat hadden we al gehad en daar hebben we ook de nadelen van ondervonden. Dit is traditionele bouw: met niet alleen een spouwmuur, maar ook een gescheiden fundering. Dat sprak ons heel erg aan.”

Scheve architectuur

De scheve architectuur komt op verschillende plekken in het huis terug. Zoals in de ramen, maar ook de vorm van de badkamers en slaapkamers. “Het is een bijzonder ontwerp van architectenbureau Alberts en Van Huut uit Amsterdam. Hoe langer je kijkt, op hoe meer plekken het scheve opvalt. Bij het metselwerk hebben ze lichte en donkere specie gebruikt om het nog eens extra te accentueren.”

Dat het zich op de hoek van de straat en aan een klein hofje bevindt, noemt Sian als andere voordelen aan haar huis. “Deze plek is lekker rustig. Hoewel de weg dichtbij is, heb je toch geen last van de drukte van het verkeer. Doordat we op de hoek zitten en de tuin rondom loopt, heb je altijd een plekje in de zon om te zitten. Je staat op met de ochtendzon in de badkamer en de keuken. Vanaf een uur of tien heb je zon aan de zijkant van het huis en achter kun je in het avondzonnetje dineren.”

De serre is net een vakantiehuisje

Aan de achterzijde is het huis uitgebouwd met een lichte serre, de plek waar Sian graag leest of schildert. “De serre hebben wij aan het huis laten bouwen, en ook hierbij hebben we rekening gehouden met de scheve architectuur. Het originele ontwerp was te recht. Het is een soort extra woonkamer, je zit er heerlijk. In de winter is het wat koud en moet je er flink stoken, dus dat doen we niet altijd. Maar in het weekend zetten we er de kachel aan en zitten we heerlijk in het zonnetje met een kop koffie, een boek en lunch. Het is net een vakantiehuisje.”

Liefde voor paarden

Wie rondkijkt in het huis van Sian en haar familie ontdekt op verschillende plekken voorwerpen die met paarden te maken hebben: beeldjes, schilderijen, andere snuisterijen… Het meest opvallende is wel het paardenbehang in een van de slaapkamers dat een complete muur én deur bekleedt. “Ik had als jong meisje al iets met paarden. Toen ik mijn man leerde kennen en over mijn liefde voor paardrijden vertelde, reageerde hij laconiek: ‘paardrijden, dat is sport voor het paard en niet voor jou’. Tot hij een keer meeging en het beter begreep. Toen is zijn liefde voor paarden ook ontstaan.”

Hoewel Sian en haar familie al die jaren met veel plezier in hun huis in Zielhorst gewoond hebben, staat het huis nu toch te koop. Sian en haar man hebben namelijk een nieuw huis gekocht, vlakbij het bos. “Dat was altijd al een grote droom van me: een wit huisje in de natuur. Maar missen ga ik het hier wel, hoor! Het is een heel fijne plek om te wonen. Je bent vlak bij de winkels, dicht bij de sportscholen en we hebben een heel fijne buurt met leuke buren. Het gaat heel anders worden. Maar aan de rand van het bos wonen, is een grote droom van me, en die wordt nu werkelijkheid.”

Verder binnenkijken bij Sian

Binnenkijken bij… jou?

Mogen we ook bij jou komen binnenkijken? Leuk! Stuur ons een berichtje, dan maken we een afspraak.

Vorige keer keken we binnen bij Romy in Vathorst

Binnenkijken bij Romy: ‘Vanuit ons huis kun je zo het water op’

Vanuit het centrum van Amsterdam kwamen Romy en haar partner Gerard iets langer dan twee jaar gelede...

adv.