Amersfoort

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Binnenkijken bij Matilda: ‘Ik bracht een stukje Zweden naar Vathorst’

Door Annemarie Degens 17 juni 2019

Zeven jaar geleden verhuisde Matilda vanuit het Zweedse stadje Ystad naar Nederland. Voor haar studie, maar ook voor haar liefde Thijs. Na zes jaar in Amsterdam doorgebracht te hebben verhuisde het stel onlangs met hun zoontje Luuk naar de Amersfoortse wijk Vathorst. Een hele verandering, maar missen doet Matilda het zeker niet: “Amsterdam was een andere tijd, dit is de tijd voor familie en thuis.”

Zweden mist Matilda dan weer wel, met name haar familie. “Maar ik ga nog vaak op bezoek daar, en zij komen veel hier. Dat is ook het voordeel aan ons grote huis: we hebben alle ruimte voor logees. Met z’n drietjes is onze gezinswoning groot en we hebben meer ruimte dan we nodig hebben, maar we hebben het ook gekocht met het oog op de toekomst.”

‘Vrijwel alles is tweedehands, opgeknapt op zelfgemaakt’

Maar Zweden zal altijd een beetje in huis zijn, want Matilda heeft een Zweedse touch toegevoegd aan de inrichting van hun huis. “We hebben alles heel licht gehouden, wat typisch Zweeds is. Een witte, cleane basis, waarmee je heel makkelijk kunt variëren. Ik vind dat fijn, zo kan ik steeds wat kleine details aanpassen en meteen een heel andere uitstraling creëren. Daarnaast richt ik me heel erg op duurzaam en bewust leven, ook in mijn inrichting. Dat vind ik belangrijk. Daarom zijn vrijwel al onze meubels tweedehands en opgeknapt, of zelfgemaakt. De bank is tweedehands, de kast, het kleed… En de grote eettafel met het marmeren tafelblad hebben we zelf gemaakt. Vaak krijg ik iets in mijn hoofd wat ik wil hebben, maar kan ik het niet vinden in de winkels. Dan maak ik het gewoon zelf.”

Poppenwinkel

Ook de grote, opvallende kast met veel lades die een wand in de keuken inneemt is tweedehands. Matilda en Thijs kochten ‘m in Soest, waar de kast onderdeel uitmaakte van het interieur van een poppenwinkel. “Ik vond ‘m op Marktplaats, waar ik heel veel meubels vandaan haal. Ik vind het leuk om Marktplaats af te struinen op zoek naar tweedehands pareltjes. Hij was op maat gemaakt voor de poppenwinkel, en toen deze ging sluiten kwam hij bij een tweedehands winkel terecht. Er zaten zelfs nog allemaal papiertjes met labels van de poppen in.”

Keukentje

Ook opvallend: de keuken heeft niet één, maar twee fornuizen. Een voor de volwassenen, en eentje voor Luuk. “We kwamen er al snel achter dat hij constant overal bij wil zijn en bij betrokken wil zijn, ook als we aan het koken zijn. Door hem zijn eigen speelgoed keukentje te geven doet hij mee! Misschien staat het niet zo stijlvol of gestileerd, maar dat maakt me niets uit als ik zie hoe blij Luuk ervan wordt. Het gaat ook om de mooie momenten.”

Hemma

Dat het interieur van Matilda zo Instagramwaardig is, is geen toeval: ze heeft haar eigen bedrijf in interieurstyling, Hemma Interiors. “Het is iets waar ik altijd al mee bezig geweest ben. Toen ik acht was ik al bezig mijn kamer anders in te richten en mijn meubels anders neer te zetten. Toch heb ik daarna de ‘normale’ volwassen stappen gemaakt: de universiteit afgemaakt, gaan werken in de IT. Maar een jaar geleden heb ik de stap gemaakt mijn eigen bedrijf in interieurstyling te starten. Heel spannend, maar ook zo leuk. Ik heb mijn bedrijf Hemma Interiors genoemd. Hemma is het Zweedse woord voor ‘je thuis voelen’, een gevoel dat ik wil bereiken met mijn interieurstyling.”

Vorige week keken we binnen bij Janne, ook in Vathorst!

Binnenkijken bij Janne: ‘Dit is ons eerste grote-mensen-huis’

Inmiddels wonen Janne en haar vriend Sjors twee jaar in hun nieuwbouw huis in Vathorst. Hun eerste k...

adv.