Amersfoort

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Binnenkijken bij ijssalon San Marco: ‘De passie voor het ijsmaken is er na 36 jaar nog steeds’

Door Juliette Schmitt 27 april 2020

Sinds 1984 zit de ijssalon van Gian Maria Da Fies in de Langestraat in Amersfoort. De nodige verbouwingen heeft het monumentale Amersfoortse pand in 36 jaar tijd al doorgemaakt. Toch stuitte Gian tijdens een recente verbouwing op iets heel bijzonders in een van de muren. “Ik weet wel zeker dat er nog meer eeuwenoude dingen verborgen liggen in dit pand”, vertelt de Amersfoortse ijsmaker.

“Weet je nog hoe het er hier eerst uitzag?”, vraagt Gian. Hij staat naast de muur waar de middeleeuwse nisjes tevoorschijn zijn gekomen. “Met die twee oranje zuilen waarin je kon zitten en een ijsje kon eten. Ik wilde de zaak al een tijdje verbouwen en dit was een goed moment. Het was zo druk geweest in het eerste mooie weekend, met flinke wachtrijen voor de deur. Ik vond het onverantwoord met het coronavirus en heb de deuren even dichtgedaan.” En zo ontstond er tijd om de ijssalon eens flink op te knappen.

Tekst gaat verder onder de foto’s 

Iets heel ouds

“Ik was bezig om het stucwerk van de muren af te krabben en toen zag ik een soort van randje in de oude stenen ontstaan. Ik was nieuwsgierig wat het precies was en ben voorzichtig verder gaan hakken. Je zag de contouren van iets ouds verschijnen en toen heb ik er met mijn hand op geklopt. Het klonk hol en ik ben het voorzichtig gaan uithakken. En zo ontstonden er verschillende nisjes in de muur”, legt Gian uit.

“Ik had nog géén idee wat het precies was, ik dacht misschien is het gemaakt om beelden in te zetten, of misschien iets anders. Een journalist van het AD vertelde wat het was. Hij Hij zei dat het nisjes waren waar vroeger kaarsen in werden geplaatst. Wel logisch, want vroeger waren de muren van steen, maar verder was er veel van hout. Door een omvallende kaars kon er snel brand ontstaan. Vandaar dat ze de kaarsen veilig neerzetten in één van de nisjes”, legt de eigenaar van ijssalon San Marco uit.

Tekst gaat verder onder de foto’s 

Steranijs, kaneel en cacao

“Toen de nisjes eenmaal goed te voorschijn waren gekomen, heb ik er potten met verschillende specerijen ingezet, die ik gebruik bij het ijsmaken.” Gian wijst naar de potten in de nisjes. “Daar staat bijvoorbeeld cacao, in de volgende pot steranijs en daar ook nog kaneel.”

“Hoe oud de nisjes precies zijn weet ik niet. Ik wil het wel een keer laten onderzoeken, zodra ik er tijd voor heb. Het is een mooie decoratie voor de ijssalon”, zegt Gian trots.

Tekst gaat verder onder de foto’s 

Via del Piacere

De Langestraat wordt elke dag omgedoopt tot Via del Piacere (de straat van plezier). “Ik zet dit bord buiten, waarop alle ijssmaken staan. De wachtrij zet ik af met de melkbussen. En zo kan iedereen, met de juiste afstand van elkaar toch een ijsje komen halen en dus een beetje plezier hebben”, zegt Gian.

Tekst gaat verder onder de foto

Foto: indebuurt Amersfoort

Amersfoorts ijs sinds 1984

Sinds 1984 zit ijssalon San Marco in de Langestraat. Gian kwam tien jaar eerder naar Nederland. “Ik ben ooit in Gorinchem begonnen. Daar heb ik de kneepjes van het ijsmaken geleerd. Toen kwam dit pand in Amersfoort op mijn pad en ik heb nog elke dag veel plezier in het maken van ijs. Door de jaren heen heb ik veel geleerd en ik leer nog altijd. Ik vind het nog steeds heel leuk om nieuwe recepten en het ijssmaken te ontwikkelen. Vandaag hebben we bijvoorbeeld speciaal voor Koningsdag een oranje ijssmaak. Een combinatie van pistache en oranje chocola”, zegt de ijsmaker.

“We maken hier achter in de winkel al het ijs. Daar hebben we verschillende machines voor. De juiste temperatuur is voor ons het allerbelangrijkste. Het ijs mag natuurlijk niet ontdooien, niet te zacht of niet te hard zijn. Ik lees veel over ijsmaken en volg veel cursussen. Het is heel belangrijk om te blijven leren. Je bent als ijsmaker nooit uitgeleerd en de passie voor het vak is er na al die jaren nog steeds”, vertelt Gian trots.


Meer over San Marco ontdekken?

San Marco ijssalons

Geopend10:30 - 22:00

Langestraat 43, Amersfoort

Bekijk meer:ijssalons

Verder lezen:

Freddy & Anita: ‘Wij kamperen momenteel in onze achtertuin’

Freddy en Anita hebben naar eigen zeggen een 'heel oud huis gekocht'. Er moet veel gebeuren voor de ...

Binnenkijken bij Ria en Arnold: ‘Wij verkopen ons Madurodamhuis’

Tuinontwerper Jolande: ‘Je kan wel zeggen dat ik veel over mijn eigen tuin praat’

Binnenkijken bij Désirée en Tjeerd: ‘Inrichten? Wij zijn daar helemaal niet goed in’

Binnenkijken bij Marloes en Sebastian: ‘Onze voordeur zit op de bovenverdieping’

Binnenkijken bij Marijse: ‘Alles viel op z’n plek toen ik hier kwam wonen’

adv.