Amersfoort

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Binnenkijken bij het woonschip van Hester en Peter: ‘we wonen nu met zijn vijven op iets meer dan 20 m²’

Door Melt Pels 13 juli 2020

Veel mensen kunnen het zich misschien niet voorstellen: een volledig gerenoveerd huis verkopen om op een oud woonschip te gaan wonen. Hester en Peter trokken een jaar geleden naar een woonschip aan de Eem, waar ze nu met hun drie kinderen wonen op iets meer dan 20 m².

Het woonschip dat Hester en Peter hebben gekocht heeft namelijk een flinke opknapbeurt nodig. “We wonen nu in de roef (woongedeelte, red.) van het schip. Uiteindelijk, over een jaar of zes, moet het schip op een punt zijn gekomen dat we er niet zoveel meer aan hoeven doen”, vertelt Hester. “Je moet beseffen dat als je de voorkant van je schip af hebt, de achterkant weer aandacht nodig heeft”, voegt Peter toe.

De tekst loopt door onder de afbeeldingen

Foto: Arno Mulder
Foto: Melt Pels
Foto: EemSUPpen

Klussen en rust

Het stel vertrok vanuit de drukke Verhoevenstraat naar de rust langs het water. “Je leeft hier meer met de natuur. Voor we hier woonden, zagen we de zonsopkomst en zonsondergang alleen op vakantie. Nu zien we ze beiden, bijna elke dag”, vertelt Hester. “In ons oude huis keken we tegen de schuttingen van onze achterburen aan. Ik merkte dat ik ook steeds meer binnen zat, door de toenemende drukte in de straat maar ook doordat we meer naar buiten wilden. Hier kan ik lekker klussen, daar krijg ik de rust van”, vertelt Peter.

De tekst loopt door onder de afbeeldig

Foto: EemSUPpen

Nu, ongeveer een jaar nadat ze de sleutel overhandigd kregen, woont het stel met hun drie kinderen op ongeveer 20 m³. “Maar als we tegen de kinderen beginnen over hun eigen kamers, beginnen twee van de drie kids te huilen. Ze vinden het prachtig zo. Het is wel de bedoeling dat wanneer de oudste van negen naar de middelbare school gaat, hij een eigen kamer heeft”, vertelt Peter.

De tekst loopt door onder de afbeeldingen

Foto: Melt Pels
Foto: Melt Pels
Foto: Melt Pels
Foto: Melt Pels

Buiten

“We hebben nu een kleinere binnenruimte, maar dat is eigenlijk ook precies wat we wilden. Minder binnen, meer buiten. We zijn eigenlijk altijd buiten, zelfs als het regent. We zijn het ook gewend, als de meeste mensen bij ons hun trui aantrekken, zitten wij er nog in een t-shirt bij. Alleen het slapen doen we binnen”, vertelt Hester. De tuin is dan ook gigantisch. Behalve een moestuintje en een flinke opslag voor brandhout, heeft het stel een zeecontainer voor wat opslag en een kleedkamer voor de SUPpers gemaakt.

De tekst loopt door onder de afbeeldingen

Foto: Melt Pels
Foto: Melt Pels
Foto: Arno Mulder
Foto: Arno Mulder
Foto: Arno Mulder

We doen het gewoon…

“We hebben op jonge leeftijd ons eerste huis gekocht. In alle jaren dat we daar woonden, hebben we het huis opgeknapt. We hebben er lang over nagedacht wat we eigenlijk wilden. Peter wilde niet per se groter wonen, maar wilde meer tuin. Ik wilde zelf wel in Amersfoort blijven. Maar met het geld dat we hadden waren er niet echt opties in Amersfoort beschikbaar. Via via kwamen we in contact met de vorige eigenaren van het schip. We zijn eigenlijk altijd met ze in contact gebleven en kwamen helpen met het houthakken en klussen aan het schip. Toen zij het na anderhalf jaar wilde verkopen, zeiden we zonder twijfel tegen elkaar we gaan het gewoon doen!”

De tekst loopt door onder de afbeelding

Foto: Arno Mulder

De Eemsup soep

In de Eem drijft helaas veel troep. Wel kan je één ding zeggen over de mensen die aan de Eem wonen, ze zetten zich allemaal in om het water schoon te krijgen. “We noemen het de Eemsup soep. Mensen die bij EEMSUPpen een supboard huren, kunnen ervoor kiezen om de Eem op te ruimen. Hester is sup-instructeur en verzorgt lessen, toertochten en trainingen op het water. We merken dat deze clean-up acties goed lopen en dat hier ook veel leuke en positieve jongeren op afkomen. We moeten steeds vaker de ROVA extra langs laten komen, omdat de containers soms overvol raken. We verzamelen zoveel afval uit de Eem dat het vaak niet meer past. Onze oudste gaat ook vaak de Eem in om flessen met statiegeld te verzamelen. Vooral in de zomer ligt het hier vaak vol met afval. Soms weet je niet zo goed meer waar je moet beginnen.”

Lees ook:

Binnenkijken bij de Airbnb van Ronald: ‘Het is een sport geworden om een vijf-sterren-recensie te krijgen

Een vakantie in eigen stad is zo gek nog niet. We spraken met Ronald Dee, die samen met zijn partner...

Binnenkijken bij Cynthia (21): ‘Als ik mijn schoenen in de gang uittrap, is er niemand die zegt dat ik ze moet opruimen’

Binnenkijken bij Marloes en Sebastian: ‘Onze voordeur zit op de bovenverdieping’

Binnenkijken bij Ria en Arnold: ‘Wij verkopen ons Madurodamhuis’

adv.