Amersfoort

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Binnenkijken bij Charlotte en Twan: ‘In Amersfoort wonen is een verademing’

Door Annemarie Degens 2 december 2019

Iets meer dan een jaar geleden verhuisden Charlotte en Twan vanuit hun studentenkamers in Amsterdam naar Amersfoort, om hier te gaan samenwonen. Hun eerste huisje samen is een nieuwbouwappartement aan de rand van de stad, een plek die het stel het grootstedelijke van Amsterdam al snel liet vergeten. “We missen het totaal niet.”

Voorheen stond op de locatie waar het appartementencomplex waar Charlotte en Twan wonen een gymzaal. “Die hoorde bij de school die hier vlakbij staat. Maar die hebben wij nooit gezien hoor, alleen op Google Streetview.” Tegenwoordig staat er op de plek een modern wooncomplex, waar het stel sinds een jaar een twee kamer appartement huurt. “We zijn de eerste bewoners, toen we voor het eerst kwamen kijken was het zelfs nog in aanbouw. Alles is nieuw en strak, dat vinden we fijn.”

Foto: Charlotte Kap

Verademing

Charlotte komt uit Barneveld en Twan uit Voorthuizen, waardoor Amersfoort geen compleet onbekend terrein is. “Toen we besloten uit Amsterdam weg te gaan bleven er twee opties over in ons hoofd: Utrecht en Amersfoort. Maar Utrecht is op het gebied van huizenprijzen net zo heftig als Amsterdam, dus dat viel al vrij snel af. Toen kwam dit huis op ons pad. Hier wonen is een verademing, we zijn heel blij. Amsterdam is gewoon niet leuk meer. Het is er zo druk en massaal, gewoon niet toegankelijk. Daarbij knalden de huizenprijzen omhoog. Voor een ruimte als waar we nu wonen ben je daar sowieso het dubbele kwijt. Amersfoort voelt als een dorp maar met stadse dingen. Er is altijd wel iets te doen en op zondag zijn de winkels open. We lopen vanuit ons appartement zo de stad in, even naar de markt of ergens wat drinken.”

‘Tijdens mijn werk doe ik veel interieurinspiratie op’

Voor haar beroep is Charlotte fotografe, voornamelijk gericht op interieur en huizen. “Parttime fotografeer ik voor verschillende bedrijven. Een badkamerontwerper, een vloerenlegger, een aannemer, een staalbedrijf… Daardoor kom ik in de meest prachtige huizen waar ik heel wat inspiratie op kan doen. We zijn pas net student-af en kunnen nog niet alle mooie dingen betalen die in andere huizen staan, maar ik ben wel graag bezig met interieur en inrichting. We zijn hier constant aan het kijken wat het volgende project kan worden.”

Foto: Charlotte Kap

Haar liefde voor fotografie komt op verschillende plekken in huis terug. Zo zijn de zwart wit foto’s boven de bank van haar hand, ligt een plankje in de gang bezaaid met kleine fotootjes en staan er in de zwarte vakjeskast in de woonkamer verschillende oude camera’s. “Die zijn van mijn opa’s geweest”, vertelt Charlotte. Fotograferen zit dus in de familie. “Zij fotografeerden ook, maar meer voor hun hobby. Ik ben de enige die het echt professioneel is gaan doen.”

Foto: Charlotte Kap
Foto: Charlotte Kap
Foto: Charlotte Kap

Boeken en planten

Naast fotografie valt in het huis van Charlotte en Twan een liefde voor plantjes op. “Dat is mijn werk”, zegt Twan. “Ik haal ze in huis en verzorg ze, ik maak stekjes en ben er veel mee bezig. En boeken, we zijn allebei gek op mooie koffietafelboeken vol foto’s waar je in kunt bladeren. Over reizen en interieur. Die vind je overal terug in huis.”

Foto: Charlotte Kap

Het appartement van Charlotte en Twan telt twee kamers, de woonkamer en de aangelegen slaapkamer. Ook hier is de inrichting strak en clean gehouden, met twee blikvangers: een groen geverfd vlak boven het hoofdeinde met daarin drie posters, en een enorme lamp boven het bed die een effect schijnt over de ruimte. “Omdat we dit appartement huren moeten we alles weer wit opleveren mochten we er ooit uit gaan, dus kunnen we niet teveel verven. Toch wilden we wel iets aan kleur in de kamer, dus hebben we ervoor gekozen een vlak te schilderen. De enorme lamp komt van Marktplaats. We vinden het leuk om daar goedkoop dingen te scoren, dat is een beetje een uit de hand gelopen hobby aan het worden.”

Foto’s: Charlotte Kap

adv.