Amersfoort

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Zo werkt antikraak wonen in Amersfoort

Door Anne-Meike van den Berg 9 juli 2019

Je kunt in een school, een oud kantoor of een leegstaande villa terechtkomen en je weet nooit voor hoe lang. Wat je wél weet als je antikraak gaat wonen, is dat je huur enorm laag is.

In Amersfoort zijn de koopwoningen prijzig en de huurhuizen vaak bezet of je moet er een tijd voor op de wachtlijst staan. Gelukkig is er ook nog een andere optie om woonruimte te vinden in Amersfoort: antikraak. Antikraak, oftewel leegstandbeheer, is ideaal wanneer je het niet erg vindt om wat minder vastigheid te hebben én een heel lage huur te betalen.

Leegstandbeheer

Wat is antikraak? Dat leggen we je uit: eigenaren van woningen, winkels en kantoren willen niet dat hun panden leeg staan op het moment dat de vaste huurder zijn contract heeft opgezegd en is vertrokken. Aangezien er vaak niet van de een op andere dag een nieuwe huurder is gevonden en er moet worden gewacht op een nieuwe huurder, sloop of renovatie, moet het pand worden bewaakt tegen (bijvoorbeeld) krakers. Dit wordt ook wel leegstandbeheer genoemd.

Wonen en werken

Er zijn verschillende bureaus die daar op inspringen en tegen zeer lage huur de panden tijdelijk verhuren als woning of als werkplek. Meestal betaal je ongeveer €180 euro per werk- of woonruimte per maand, maar dit kan verschillen. Soms betaal je een bedrag inclusief gas, licht en water, maar het komt ook voor dat je dit zelf nog moet aansluiten.

Tekst gaat verder onder deze te gekke gif.

Het fijne is dat antikraak voor iedereen is. Of je nou veel verdient of weinig en of je alleen woont of niet, dat maakt niet uit. Uiteraard moet de woning wel geschikt zijn om er met meerderen te gaan wonen en je betaalt een bedrag per persoon wanneer je gaat huren. Als je wordt uitgenodigd door de makelaar heb je echter weinig tijd om na te denken, de eigenaar van het pand wil immers dat het pand snel iemand heeft die erop let. Het liefst geven ze je meteen de sleutel.

Goedkoop huren

Je woont er dus tegen een lage huur, maar er zijn wel een paar voorwaarden. De belangrijkste is dat je wordt gezien als ‘bewaker’ van het leegstaande pand. Een andere belangrijke regel is, dat wanneer het pand verhuurd of verkocht is, je maar een paar dagen hebt om al je spullen bij elkaar te rapen en te vertrekken. Meestal staat hier twee weken voor, maar het kan ook vier dagen zijn. Dit verschilt per antikraak-organisatie.

Anti-kraak adressen in Amersfoort

Ben je enthousiast? Neem dan contact op met een van de (vele) aanbieders van antikraak ruimtes in Amersfoort. Elk bedrijf heeft haar eigen regels en voorwaarden, maar inschrijven is over het algemeen gratis. Ook verschilt het per aanbieder of er ruimte beschikbaar is. Soms heb je al binnen een paar weken een eigen woon- of werkplek.

Tekst gaat verder onder deze te gekke gif.

In Amersfoort zijn de volgende antikraak makelaars te vinden:

Lees ook:

Gezocht: Amersfoortse huizen waar we mogen komen binnenkijken!

Van hartje binnenstad tot diep in Vathorst: Amersfoort kent behoorlijk wat mooie/gezellige/bijzonder...

Wil je zien: supercreatief huis vol kleur te koop in Amersfoort

5 x woningen met een supermooie tuin in Amersfoort

Bij deze 6 interieurstylisten mochten wij binnenkijken

Meer over

Wonen

adv.