Binnenkijken bij Roeliene: ‘Van mijn gordijnen word ik helemaal blij’

Door Annemarie Degens 28 januari 2019

Het kan gek lopen. Nog geen jaar geleden keken we binnen in het sprookjeshuis van Mariëlle. Vandaag bellen we aan op hetzelfde adres, maar bij een andere bewoner: collega en schrijver van de Binnenkijken bij over Mariëlle, Roeliene Bos.

Hoe die woningswitch zo tot stand kwam? Dat maakt het verhaal nog leuker: namelijk op de housewarming van ondergetekende. “Tijdens het feestje raakten we aan de praat. Ik wist dat Mariëlle ging verhuizen, dus uit interesse vroeg ik hoe het met de verkoop van haar appartement ging. Ze vertelde me dat ze helemaal geen zin had in de hele kermis van de woningmarkt, omdat dit zo heftig is op het moment. Het zette me aan het denken, want ik wilde al een hele tijd weg uit de kamer waar ik woonde. We bleven contact houden en van het een kwam het ander. Uiteindelijk hebben we de hele verkoop zonder de hulp van een makelaar geregeld.”

Paarse verf

Wie goed rondkijkt in het appartement, kan nog een paar sporen van de vorige bewoner ontdekken. Zo hangt er nog een hangertje met vogeltjes voor het raam, en staat er een klein beeldje van Elsa van Frozen in de keuken. “De vogeltjes vond ik eigenlijk wel heel leuk staan bij de nieuwe inrichting, dus die heb ik laten hangen. Het beeldje van Elsa kan ik niet wegdoen.” Ook zijn er hier en daar nog kleine sporen paars en roze te verf te ontdekken. “Dat wegkrijgen was echt een hel”, lacht Roeliene. “Ik ben zo lang bezig geweest het houtwerk te schuren en te schilderen.”

Seventies-vibe

De sprookjeswoning met veel roze en paars is inmiddels veranderd in een appartement met groentinten, een knalgele slaapkamermuur, houten accenten en opvallende gordijnen met bladerenprint. “Onbedoeld heeft het huis een beetje een seventies-vibe gekregen”, zegt Roeliene terwijl ze rondkijkt. “Van de gordijnen word ik helemaal blij, ik vind ze zó mooi! Eigenlijk vind ik het in de avond het leukst in mijn huis, wanneer ik de gordijnen dicht heb gedaan.” Waar ze ook blij van wordt, is de vierkante eettafel tegen de achterwand. “Omdat het hier niet zo groot is, wilde ik niet zo’n grote tafel. Ik kwam op het idee op zoek te gaan naar een ‘kroegtafel’, omdat veel cafés niet zulke grote tafels hebben. Ik deed een oproep op Facebook en kreeg bericht van Joet van Boeken, Bonen en Blaadjes. Ik hoefde alleen maar een paar euro in de fooienpot te doen en mocht ‘m zo meenemen.”

De tafel komt uit Boeken, Bonen & Blaadjes

Reizen

Overal in het appartement staan herinneringen aan reizen verstopt, groot of klein. Zo springt de enorme landkaart boven de gekregen eettafel direct in het zicht, maar wie langer rondkijkt ontdekt meer. “De kaart en foto’s zijn van een roadtrip die ik jaren geleden samen met een vriendin heb gemaakt. Het is de kaart die we ook echt gebruikt hebben in de auto, waar we de route op hebben uitgetekend. Verder heb ik nog een trol uit Noorwegen in de kast staan, en een natuurlijke lippenstift uit Marokko. Het schaapje naast de bank komt niet van ver, maar is wel leuk: hij komt van Texel en heet Blaat.”

Souveniers uit alle windstreken

Volwassen

In haar eerste eigen koophuis, aan de rand van Park Randenbroek en toch vlakbij de stad, is Roeliene helemaal op haar plek. Zelfs al stond een huis kopen helemaal niet op de planning. “Ik wilde nooit kopen, dat leek me teveel gedoe. Je zit eraan vast en het bindt je teveel op één plek, vond ik altijd. Maar ik wilde zó graag weg uit mijn vorige kamer, en de huizenmarkt is gewoon vreselijk op het moment. Ook als je wilt huren. Ik ben blij dat dit voorbij kwam en zie het ook als een goede investering. En het voelt wel heel volwassen hoor, een echt eigen huis.”

Verder kijken…

Roeliene is dol op haar oude boeken
De foto van de vogel maakte Roeliene zelf
De eerste schoentjes staan in de kast
De oude driewieler van Roeliene kreeg een plaatsje in huis
De schilderijtjes maakten de kinderen van haar zus voor Roeliene

Meer Binnenkijken bij?

We keken ook al eens binnen bij de andere helft van Indebuurt Amersfoort!

Binnenkijken bij Annemarie en Jip: ‘Het is bizar dat dit ons huis is’

Toen we bijna een jaar geleden voor het eerst bij Annemarie en Jip (oké, en Teun) langsgingen in de ...

adv.