Amersfoort

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Wat leuk! Hier zie je hoe oud een huis of gebouw in Amersfoort is

Door Juliette Schmitt 29 juni 2020

Amersfoort staat bekend om haar middeleeuwse binnenstad en vele historische gebouwen. Maar zijn al deze panden eigenlijk wel zo oud als dat wij denken, of zijn het soms goede kopieën in oude stijl? En hoeveel generaties hebben er al vóór jou in jouw huis gewoond? Wij ontdekten dit super leuke tooltje, ontwikkeld door de knappe koppen van de TU Delft. Je kunt hiermee binnen drie seconden uitzoeken hoe oud elk gebouw in Amersfoort daadwerkelijk is. 

Hoe ze aan deze informatie komen? In de openbare database ‘Basisregistraties Adressen en Gebouwen’ (BAG) vind je heel gedetailleerde data van alle gebouwen en adressen in Nederland. Deze informatie is door de TU Delft omgezet in een 3D kaart. De kaart wordt in stand gehouden door Mapbox. De informatie is superoverzichtelijk.

Zelf checken hoe oud jouw huis is

Wil je het zelf proberen? Via dit linkje kom je op de 3D kaart terecht. Vul jouw straat of postcode in en scrol eenvoudig over het kaartje heen om jouw huis te zoeken. Gevonden? Met de mouse-over zie je in welk jaartal dit gebouw uit de grond is gestampt. Zo zie je dat de Onze Lieve Vrouwentoren één van de oudste gebouwen van Amersfoort is en ons treinstation voor een groot deel pas in 1992 is gebouwd.

En nu jij! Had jij het jaartal dat bij jouw woning hoort verwacht?

Verder lezen:

Niet zwemmen maar wonen: Sportfondsenbad maakt plaats voor nieuwbouwwoningen

Het oude Sportfondsenbad aan de Bisschopsweg is gesloopt en precies op die plek maakt Omnia Wonen de...

10 x onmogelijke straatnamen in Amersfoort

Met 1300 nieuwe woningen ondergaat stationsgebied De Hoef West een bijzondere transformatie

Even binnengluren: dit monument staat te koop in een van de leukste straatjes van Amersfoort

 

Meer over

Doen Wonen

adv.