Amersfoort

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Haydar en Jan Willem keuren koophuizen: ‘Je wilt geen kat in de zak kopen’

Aangeboden door Keuringshuis 18 augustus 2020

Haydar Cay en Jan Willem van der Knijff zijn beiden 28 en leerden elkaar kennen tijdens de opleiding bouwkunde. Samen startten zij in 2014 het bedrijf Keuringshuis, dat gespecialiseerd is in bouwkundige keuringen. Een spannende stap voor de twee jonge en net afgestudeerden bouwkundigen.

“Sta jij op het punt om een woning te kopen? Vraag een bouwtechnische keuring aan. Hij is er nou eenmaal en het is verstandig om het te doen”, vertellen de twee Amersfoortse ondernemers. In de jaren dat zij woonhuizen controleren op gebreken hebben zij het al vaak mis zien gaan. “Je wilt geen kat in de zak kopen”, zegt Jan Willem.

Het idee

Haydar en Jan Willem kennen elkaar doordat ze in dezelfde klas zaten tijdens de opleiding bouwkunde. De klik tussen de twee jonge ondernemers is daar ontstaan. Haydar is geboren en getogen in Amersfoort en Jan Willem verhuisde van Hoevelaken naar Amersfoort. “Ik liep al langer rond met het idee om een bedrijf op te richten dat gespecialiseerd is in bouwtechnische keuringen. Jan Willem en ik kenden elkaar al uit dezelfde vriendengroep en toen we met elkaar in gesprek raakten over het opzetten van een nieuw bedrijf, bleek er ook een zakelijke klik te zijn”, vertelt Haydar.

“Ik liep al langer rond met het idee om een bedrijf op te richten dat gespecialiseerd is in bouwtechnische keuringen”

Met z’n tweeën

“Het eerste halfjaar hebben we echt letterlijk alles samengedaan. We kregen aanvragen vanuit het hele land. Op zaterdag reden we dan samen naar een eengezinswoning in Limburg en een andere dag moesten we naar een keuring in Zeeland. Dat hebben we toen gecombineerd met een middagje strand”, zegt Jan Willem met een grote glimlach op zijn gezicht.

“Het werd steeds drukker met aanvragen en na een halfjaar moesten we wel afzonderlijk van elkaar keuren”

“We hebben in dat eerste halfjaar een hoop lol gehad, maar dat was niet de enige reden waarom we samen op pad gingen. We moesten nog veel leren en vulden elkaar goed aan. Het rapport schreven we samen zodat we niks misten”, vult Haydar aan. “Het werd steeds drukker met aanvragen en na een halfjaar moesten we wel afzonderlijk van elkaar keuren. Tijdtechnisch was het gewoon niet handig om nog alles samen te doen. Inmiddels werken we niet meer met z’n tweeën, maar hebben we mensen in dienst. Van klein bedrijfje met twee personen zijn we gegroeid naar een bedrijf met acht man.”

De allereerste

Het allereerste woonhuis dat de eigenaren van Keuringshuis keurden kunnen ze zich nog goed herinneren. “Om te beginnen met ons eigen bedrijf hadden we niet veel nodig. We zorgden voor een website en dat mensen ons konden vinden. Een dag later werden we gebeld en haalden we onze allereerste klus binnen. Een man wilde een jaren dertig woning kopen. Uiteindelijk heeft hij de woning niet gekocht. Dat kwam door ons rapport, er mankeerde gewoon te veel aan. De klant kwam wel weer bij ons terug voor een tweede keuring en die woning heeft hij toen wel gekocht.”

Altijd gebreken

“Ik zie altijd gebreken. Ik kijk ook graag naar panden. Zodra er een woning op Funda verschijnt, kan ik aan de foto van de buitenkant vaak al zien wat er mis mee is”, vertelt Haydar. “Soms lossen huiseigenaren gebreken op, nadat er een bouwtechnische keuring heeft plaatsgevonden.”

“Daar wil je echt niet achter komen als je net een nieuw huis hebt gekocht”

“Ik zie het vooral veel in badkamers. Mensen zetten hun huis te koop en plaatsen nog net even een strakke, moderne badkamer. Dat laten ze dan doen door een beunhaas. Het is bij een ander bedrijf waar wij contact mee hebben weleens gebeurd dat een keurmeester zachtjes op de tegels tikte, van een gloednieuw ogende badkamer. Vervolgens vielen ze allemaal naar beneden. Daar wil je echt niet achter komen als je net een nieuw huis hebt gekocht”, legt Jan Willem uit.

Mensen behoeden

“Het leukste aan ons werk is dat je mensen echt kunt behoeden en kunt helpen. Het komt wel eens voor dat de koop van een woning door ons rapport niet doorgaat. Als je als koper door een woning loopt kijk je niet uitgebreid in de kruipruimte. Het kan zijn dat er zwam in zit en dan moet er vaak verder onderzoek plaatsvinden”, legt Haydar uit.

“Je ziet het bij jonge starters op de woningmarkt. Die markt is nu heel snel. Ze moeten snelle keuzes maken en veel geld bieden. Extra geld om een gebrek aan de woning te kunnen financieren hebben ze  niet. We krijgen na afloop van de keuring vaak te horen dat ze heel blij zijn dat ze de gebreken weten, voordat ze de woning kopen. Ze kijken dan liever nog even verder dan dat ze opgezadeld zijn met duizenden euro’s aan herstelkosten”, zegt Jan Willem.


Deze bijdrage wordt je aangeboden door Keuringshuis. Meer over Keuringshuis ontdekken?

Keuringshuis zakelijke dienstverleners

Gesloten09:00 - 17:30

Natriumweg 7, Amersfoort

Bekijk meer:zakelijke dienstverleners

Verder lezen:

7 x Amersfoortse woningen die te koop staan onder de twee ton

Een woning kopen in Amersfoort onder de twee ton lijkt onbegonnen werk. Toch vonden wij een aantal s...

Bizar: dit kun je nu kopen in Amersfoort als single met een modaal inkomen

Wonderlijk maar waar: Amersfoorts appartement staat te koop voor ruim 1,4 miljoen

Marianne en Pieter: ‘Ook al zijn alle woningen verkocht, schrijf je toch in op de reservelijst’

adv.