Amersfoort

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Een (betaalbaar) huis kopen in Amersfoort: hoe doe je dat nog?!

Aangeboden door De Ruiter Makelaarshuis 31 oktober 2018

“Vroeger ging zo’n twintig procent van de huizen in Amersfoort weg voor de vraagprijs. Inmiddels betaalt zo’n 55 procent van de huizenkopers de vraagprijs of meer. Het is echt een wereld van verschil”, vertelt kandidaat makelaar Floris Vos van De Ruiter Makelaarshuis. Hoe vind je in een markt als deze nog een (betaalbaar) huis? 

Tip een: ververs Funda ieder uur

“Vroeger was het zo dat de huizen die we aanmeldden, de volgende ochtend op Funda verschenen. Tegenwoordig staan ze binnen een uur al op de website, dus je moet Funda continu in de gaten houden. Het is gewoon een gekke markt.” Heb je een huis gevonden waar je op wil bieden? Dan kom je vanzelf op de tweede tip.

Tip twee: schakel een aankoopmakelaar in

“Een aankoopmakelaar geeft een stukje zekerheid”, vertelt Floris. “We weten de waarde van het huis en we nemen je financiële situatie met je door, zodat je zeker weet dat je het huis kunt betalen.” Ook niet onbelangrijk: je bent een professionelere match voor de verkoper, die gaat simpelweg eerder in zee met iemand die zijn zaakjes op orde heeft. “We gaan ook met je mee tijdens de bezichtiging, om de plus- en minpunten van het huis op een rijtje te zetten.” Weet je daarna zeker dat je de woning wil, dan is het tijd om je bod uit te brengen. “Je moet goed bieden in deze markt, dat is momenteel de enige manier om het huis te krijgen. Wij adviseren je graag in dit proces.”

Tip drie: teken zo snel mogelijk

Gefeliciteerd, je bod is geaccepteerd. Maar dan ben je er nog niet. “We kennen in Nederland het schriftelijkheidsvereiste”, legt Floris uit. “Als wij je bellen met het bericht dat je de hoogste bieder bent, is de deal nog niet rond. Daarvoor moet eerst het koopcontract worden getekend. Als er in de dagen tussen het telefoontje en de schriftelijke overeenkomst iemand anders een hoger bod uitbrengt, zijn we als makelaar verplicht dit door te geven aan de verkopende partij.” En wat er dan gebeurt, kun je wel raden. De verkoper is blij met het hogere bod en jij staat met lege handen. Of je moet een nog hoger bod uitbrengen.

 

“Natuurlijk vinden wij het ook niet leuk om mensen alsnog teleur te stellen”, vertelt Floris. ” We hebben in deze snelle markt helaas al een paar keer meegemaakt dat de verkoper zich op het laatste moment bedacht en voor het geld koos. Die negatieve review is in zo’n geval onvermijdelijk.” Daarom hameren ze er bij De Ruiter Makelaarshuis nu op om zo snel mogelijk te tekenen nadat het bod is geaccepteerd. “We horen wel eens van klanten dat ze ons te pusherig vinden, maar dat zijn we echt in het belang van de koper.”

Gebrek aan aanbod

De reden van deze woninggekte, is simpelweg het gebrek aan aanbod. Een veelgehoorde reden hiervoor is het aantal beleggers dat starterswoningen opkoopt. “Zij kunnen die woningen kopen zonder voorbehoud van financiering, dus met de garantie dat zij het huis kunnen betalen. Dat is voor een verkoper natuurlijk ontzettend interessant en zij gaan daarmee akkoord.” Dat het woningaanbod steeds schaarser wordt, is dan ook deels aan de verkopers te wijten.

‘Op een bezichtiging komen nu eenmaal beleggers af’

“Op een bezichtiging komen nu eenmaal beleggers af. Als zij een goed bod uitbrengen met gunstige voorwaarden, moeten wij dat doorgeven aan de verkoper. Het is een dilemma waar wij het antwoord ook niet op hebben.” Hoe lang deze woninggekte nog aanhoudt, is koffiedik kijken. “In 2008 was het ook al gekkenhuis, maar deze keer lijkt het extremer op de woningmarkt. Zo’n piek komt iedere tien jaar wel terug, maar het blijft afwachten wanneer het weer over is.” Tot die tijd is het een kwestie van kalm blijven, Funda checken, een aankoopmakelaar regelen en snel tekenen. Good luck!


Meer over De Ruiter Makelaarshuis ontdekken?

De Ruiter Makelaarshuis dienstverlening

Vandaag gesloten

Kamp 6, Amersfoort

Bekijk meer:dienstverlening

adv.