9 x deze opvallende Amersfoortse huizen kent echt iedereen

Door Roeliene Bos 20 januari 2019

Je komt er een keer langs en je vergeet nooit meer dat je het gezien hebt. Dat is bij deze opvallende Amersfoortse huizen zeker het geval. Of het nu komt door architectonische hoogstandjes, een overdaad aan vogelhuisjes of een opvallend tuinhek, deze huizen in Amersfoort kent echt iedereen. 

<< < Pagina 1 / 9 >
⟵ swipe swipe ⟶

De vogelhuisjes

opvallende Amersfoortse huizen

Aan de Scheltussingel vinden we niet een, maar tientallen huizen. Vogelhuizen, welteverstaan. Ze hangen er in de gekste vormen en maten, waaronder die van Minions en kippen.

Huis Tinnenburg

miljonairs in Amersfoort
Foto: Ietse Horneman

Loop je door de binnenstad, dan loop je langs Huis Tinnenburg. Het huis in Muurhuizen is al ontelbaar vaak op de foto gezet, zowel door Amersfoorters zelf als door toeristen. We schreven ooit een verhaal over de beuk die er in de tuin staat.

beuk aan de zuidsingel

Het verhaal achter de grote beuk aan de Zuidsingel

Het is een bekende boom in Amersfoort: de grote beuk in de tuin van Muurhuizen 23, waar je vanaf de ...

Villa Rusthof

Foto: Ietse Horneman

Als we een rondje door het Plantsoen lopen, dan stoppen we altijd even bij deze bijzondere villa. De ligging, het aparte dak, dit huis kan je niet ontgaan zijn na een bezoekje aan Amersfoort.

De kattenoortjes

huizen in Amersfoort
Foto: Braber, Cor van den / Archief Eemland / MOA001004296

Aan de Aziëring in Kattenbroek staan de zogenaamde ‘kattenoortjes’, te herkennen aan de puntige hoeken op het dak. Of je het nu fantastisch vindt of vreselijk, vergeten dat je ze gezien hebt, kun je niet meer.

De ruïnes

Foto: Braber, Cor van den / Archief Eemland / MOA001005375

Aan de Inktbes vinden we nog een reeks bijzondere woningen. Je denkt bijna dat je in de overblijfselen van een Romeinse stad bent beland, maar je loopt gewoon in Kattenbroek. De ruïnewoningen werden gebouwd tussen 1989 en 1990 en kregen het thema ‘herfst’ mee. Volgens de architecten Leo Heijdenrijk en J. Hermes staan de ruïnes namelijk voor het verweringsproces dat centraal staat in de herfst.

Het Russische paleis

Russisch paleis
Foto: Braber, Cor van den / Archief Eemland / MOA001005133

Toen de gemeente in de jaren tachtig een terrein in Zielhorst ter beschikking stelde waar alles op gebouwd kon worden, hadden ze vast niet verwacht dat er een Russisch Paleis zou komen te staan. Toch is het al zo’n 25 jaar het onderkomen van Herman de Waal en Yanna Prusha.

Russisch paleis

Toen in Amersfoort: de bouw van een Russisch paleis

Het is bijna vijfentwintig jaar geleden dat we een Russisch paleis zagen verschijnen in Zielhorst. D...

Het paarse tuinhek

Oké, misschien lang niet zo bekend als de andere huizen in dit lijstje, maar opvallend genoeg om niet meer te vergeten als je er eenmaal bent langsgefietst. Aan de Arnhemseweg staat dit huis met een opvallend paars tuinhek, voordeur en raamwerk.

Herenhuis op ’t Havik

Havik 11
Je kunt er niet omheen, dit herenhuis op de Havik. Foto: Funda

Het zo’n beetje het eerste huis dat je ziet als je ’t Havik oploopt, dit statige pand tussen de Krommestraat en Vijver in. Havik 11 vormt één huis met nummer 13. In 1976 woonde er iemand in het pand met interesse voor de VOC, die heeft een windvaan in de vorm van een schip op het dak gezet en het huis Brielle genoemd. Daardoor wordt er vaak van het VOC-huis gesproken.

Het Castellum

In de verte doemt hij al op: de rode en blauwe blokkendoos tussen Schothorst en Kattenbroek. Het gaat om het onderkomen van de Woongroep Castellum, dat is ontworpen door Leo Heijdenrijk. Inderdaad, dezelfde architect die de ruïnes ontwierp. Kattenbroek had er zonder deze man ongetwijfeld heel anders uitgezien.

Welke huizen vallen jullie altijd op als je door de stad rijdt?

<< < Pagina 1 / 9 >
⟵ swipe swipe ⟶

adv.