Nieuw warenhuis in Amersfoort: ‘Omdat duurzaam leven thuis begint’

Aangeboden door Nieuw Mos

Foto: indebuurt Amersfoort. Anita in het Nieuw Mos Warenhuis.

Dat duurzaam leven ook heel hip kan zijn bewijst Nieuw Mos met een supertof nieuw warenhuis. De gloednieuwe winkel is prachtig ingericht en je vindt er van alles. Van servies tot houten kinderspeelgoed en van supermooie jeans tot prachtige handgemaakte tassen van een Amersfoortse ontwerpster. “Alles hierbinnen is duurzaam geproduceerd en we kennen het verhaal achter ieder merk”, vertelt Anita Groenendijk, die samen met haar dochter Sanna de winkel runt.

“De nieuwe winkel past in de wereld van Nieuw Mos. Naast de natuurwinkel hebben we het eetcafé en sinds 13 april 2021 is daar het warenhuis bijgekomen”, vertelt mede eigenaar Ruben Kool. Anita en Sanna runnen het warenhuis, maar je komt er nog veel meer vaste Nieuw Mos gezichten tegen. “Toen we onze plannen voor het warenhuis bekend maakten, wilden heel veel werknemers hier aan de slag. Ze vonden het allemaal een leuk idee en naarmate de verbouwing vorderde werd iedereen alleen maar enthousiaster”, legt Ruben uit.

Een sluiproute

Je kunt het warenhuis op verschillende manieren betreden. Via de hoofdingang aan de Leusderweg op nummer 21, maar ook via de Nieuw Mos natuurwinkel. Aan de zijkant van het warenhuis is de muur tussen de twee zaken doorgebroken. Via een glazen schuifpui kunnen klanten van de ene winkel naar de andere lopen.

Met succes, want verschillende mensen kijken vanuit de supermarkt nieuwsgierig naar binnen. “We hebben speciale mandjes van gerecycled plastic laten maken. Ze zijn net iets kleiner dan de supermarktmandjes. Aan het eind van de dag brengen we de mandjes terug naar de juiste winkel. Mooi om te zien dat het winkelend publiek zich toch vermengd”, zegt Ruben.

Tekst gaat verder onder de foto’s

Voor jezelf en voor je woning

Het gloednieuwe Nieuw Mos Warenhuis bestaat uit twee verdiepingen. Op de begane grond kun je terecht voor hippe duurzame merkkleding voor mannen en vrouwen, maar ook voor vegan tassen, sieraden, make-up, handtassen gemaakt van gerecycled leer, servies, schoenen die gemaakt worden van gerecycled plastic uit de oceaan en supertoffe jeans van onder andere de merken MUD en kuyichi.

Tekst gaat verder onder de foto’s

Via een trap kom je in het lager gelegen gedeelte van het warenhuis. Ook hier is van alles te vinden: ondergoed voor mannen en vrouwen, boeken, bedlinnen, prachtig houten speelgoed en schattige babyspulletjes.

Tekst gaat verder onder de foto’s

Een groot, maar verantwoord assortiment

“We hebben een ruim aanbod in producten, maar letten ook hier op duurzaamheid. We willen bijvoorbeeld niet onnodig veel accessoires verkopen, omdat we vinden dat een overdaad aan spullen niet heel duurzaam is”, legt Anita uit.

Toch is er voldoende ruimte voor mooie spullen die wel op een verantwoorde manier zijn geproduceerd en niet misstaan in een hip interieur. “Het servies en de koffiekopjes staan prachtig op tafel, maar we verkopen ook mooie vazen die gemaakt zijn van wijnflessen en schattige baby-mobiles. We kennen het verhaal achter de verschillende producten en vinden het heel gaaf om die verhalen weer met anderen te delen.”

Tekst gaat verder onder de foto’s

Nieuwe kleding kan ook duurzaam zijn

Anita en Sanna kopen zelf het assortiment in. “Achter heel veel merken zitten hele mooie verhalen. We verkopen bijvoorbeeld tassen van een Amersfoortse designer die tassen maakt van gerecycled leer en ik vind het verhaal achter MUD Jeans bijvoorbeeld heel tof. Ze maken spijkerbroeken van stof die ze recyclen. Veel mensen weten niet dat het maken van nieuwe kleding heel veel water kost. Ook het verven van kleding kost veel water en is heel belastend voor het milieu.”

Het verhaal achter MUD Jeans is maar één van de vele verhalen, die Anita graag met je deelt. “Je hoeft echt niet alleen tweedehands kleding te kopen om duurzaam te leven. Je kunt ook eens kijken naar het productieproces van verschillende merken, of de kwaliteit van een product, waardoor het langer meegaat.”

“In ons seizoensmagazine, dat vier keer per jaar uitkomt, delen we nog veel meer achtergrondinformatie en leuke tips.”

Tekst gaat verder onder de foto

Net een stapje extra

Het Nieuw Mos Warenhuis is nu een paar weken open en de eerste positieve reacties stromen binnen. “Voor ons is het een fijn idee dat we het voor veel mensen eenvoudiger maken om duurzame spullen aan te schaffen. Wij doen al het voorwerk en gaan echt bij de merken langs. We krijgen vooral positieve reacties van klanten die vinden dat wij echt de tijd voor ze nemen, juist ook doordat we veel kennis vergaren.”

“Ik vind het een mooi compliment om te zien dat veel jonge mensen het warenhuis weten te vinden. Ook zij waarderen de duurzame herkomst van de producten. Ze vinden het ruime assortiment heel fijn en het bewijst ook nogmaals dat duurzaam heel hip kan zijn.” Anita kijkt nog eens rond, af en toe blijft haar blik even hangen. Ze glimlacht en zegt: “Dit alles bij elkaar maakt mij heel trots.”

Tekst gaat verder onder de foto

Foto: indebuurt Amersfoort. Anita laat een MUD Jeans broek zien.

Ervaar het Nieuw Mos Warenhuis

De indebuurt redactie heeft het Nieuw Mos Warenhuis al mogen ervaren. Nu jij nog! Het nieuwste warenhuis van Amersfoort is elke dag geopend. Kom je van buiten Amersfoort dan kun je parkeren op één van de dertien privé parkeerplaatsen. Wil je meer weten over alle toffe merken en producten? Neem dan eens een kijkje op de website, schrijf je in voor de nieuwsbrief en volg het Nieuw Mos Warenhuis op Instagram.

 • Wil jij een 'Nieuw in Amersfoort' alert ontvangen?
  Laat jouw e-mailadres achter en ontvang een seintje als we schrijven over nieuwe winkels, horeca of andere nieuwe plekken in Amersfoort.

Nieuw Mos

Leusderweg 27, 3811 NK Amersfoort

Nu geopend

Meer informatie

Nieuw Mos

Leusderweg 27, 3811 NK Amersfoort

Nu geopend

Meer informatie

Meer in deze categorie

Winkelen

Ga naar “Nieuw in Amersfoort: bij 95percent koop je refurbished schoenen en dit betekent dat”

Nieuw in Amersfoort: bij 95percent koop je refurbished schoenen en dit betekent dat

Ga naar “Vintagekleding per kilo: een weekend lang shoppen bij VinoKilo in de Prodentfabriek”

Vintagekleding per kilo: een weekend lang shoppen bij VinoKilo in de Prodentfabriek

Ga naar “Let op: Aldi Hamseweg gaat tijdelijk dicht”

Let op: Aldi Hamseweg gaat tijdelijk dicht

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Fleece panty € 9,99”

Fleece panty € 9,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 12 februari 2023
Ga naar “Skechers sneakers 36 t/m 46 € 39,99”

Skechers sneakers 36 t/m 46 € 39,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 12 februari 2023
Ga naar “Pvc Click Flex Strook Pella Eiken € 34,00”

Pvc Click Flex Strook Pella Eiken € 34,00

 • Kwantum
 • Geldig t/m 30 juni 2023
Ga naar “CALVÉ PINDAKAAS van € 9,68 voor € 4,50”

CALVÉ PINDAKAAS van € 9,68 voor € 4,50

 • Jumbo
 • Geldig t/m 7 februari 2023
Ga naar “Remia saus van € 2,09 voor € 1,19”

Remia saus van € 2,09 voor € 1,19

 • Dirk
 • Geldig t/m 7 februari 2023

Agenda

Ga naar “Nieuw! Schilderen met olieverf op waterbasis”

Nieuw! Schilderen met olieverf op waterbasis

 • Lida Meines Portretschilderijen en Schildercursussen
 • T/m 12 feb

Topper

Ga naar “Carnaval in Amersfoort”

Carnaval in Amersfoort

 • Van 18 feb t/m 21 feb
Ga naar “Gluren bij de Buren”

Gluren bij de Buren

 • 5 februari 2023