Amersfoort

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Shirley van Erotica Amersfoort: ‘Ik merk dat mensen steeds extremer worden’

Door Juliette Schmitt 26 juni 2020

Het begon allemaal 35 jaar geleden toen de ouders van Shirley (27) seksshop Erotica openden in Amersfoort. “Mijn ouders vonden het pand toen al heel mooi en er was nog geen seksshop in Amersfoort te vinden. Ze zagen kansen en dat is gelukt”, vertelt Shirley. Begin volgend jaar neemt ze samen met haar vriendin het stokje van haar ouders over. Vanaf dan is de oudste seksshop in Amersfoort officieel van haar.

Door de jaren heen is er veel veranderd in Amersfoort. Dat geldt ook voor Erotica. “We zitten nog steeds op dezelfde plek, maar hierbinnen ziet het er anders uit dan 35 jaar geleden”, vertelt Shirley. De jonge blondine is trots op de winkel die haar ouders startten in Amersfoort en kijkt er naar uit om de zaak over te nemen. “Toen ik nog jong was, had ik er wel een beetje last van dat mijn ouders dit werk deden. Op school werd ik er wel eens mee gepest, maar dat is gelukkig nu wel anders”, vertelt Shirley.

Tekst loopt door onder de foto 

Foto: indebuurt Amersfoort

Eerst bewijzen

Shirley moest naar eigen zeggen eerst aan haar ouders bewijzen, dat ze het aankon om de winkels over te nemen. “Tot twee jaar terug wilde ik niks met de winkel te maken hebben. Ik werkte toen als manager in de horeca. Toen ik vertrok bij mijn oude werkgever vroeg ik of ik niet voor mijn ouders mocht werken. Ergens schuilde er altijd al wel een ondernemer in mij. Mijn ouders vonden dat ik eerst moest meedraaien in de winkel om alles te leren. Nu mijn ouders ouder worden en hebben gezien dat ik het werk aankan, durven ze het aan om het stokje aan mij over te dragen. Toen ik voorstelde om de winkel samen met mijn vriendin over te nemen, zagen ze dat wel zitten”, vertelt Shirley.

“Natuurlijk moest ik in het begin wennen aan het werk. Ik kwam er al heel snel achter dat ik vooral het contact met de klanten heel leuk vind. Geloof het of niet, er komen hier allerlei soorten mensen. Zelfs vanuit het ziekenhuis worden mensen doorgestuurd. Als mannen bijvoorbeeld erectieproblemen hebben, dan kunnen wij ze helpen aan de juiste hulpmiddelen”, vertelt Shirley.

Je mannetje staan

“Elke dag hoor ik weer andere verhalen van mensen. Als verkoper moet je goed kunnen luisteren en advies kunnen geven. Hier gaat dat advies nog een stukje verder. Voor klanten is het belangrijk dat ze weten hoe iets voelt. Als je online een vibrator koopt die achteraf blijkt te stinken, of het formaat en de kwaliteit komen niet overeen met jouw verwachtingen, dan ben je er vast niet blij mee. Dat zal bij ons niet gebeuren, omdat we ook informatie geven over het materiaal en hoe iets werkt”, legt Shirley uit.

“Je moet wel je mannetje staan. Ondanks dat ik graag naar de verhalen van klanten luister, kan het ook te ver gaan. Het is mijn werk om advies te geven, maar ik ben geen seksuoloog. Af en toe moet ik wel eens op een vriendelijke manier ingrijpen en het gesprek weer de goede richting in krijgen. Het liefst hebben we in de winkel geen personeel met veel ervaring in de seksindustrie. Diegene die ervaring hebben in de seksindustrie, gaan het té interessant vinden om hier te werken. En daar zijn we niet naar op zoek. Zelf houd ik bijvoorbeeld ook rekening met mijn kledingstijl en dat doet al het vrouwelijk personeel. We dragen géén kleding met een diep decolleté en ik doe bijvoorbeeld altijd mijn haar vast als ik in de winkel werk”, vertelt Shirley.

Tekst loopt door onder de foto 

Foto: indebuurt Amersfoort

Steeds spannender

“De laatste jaren is er zeker wel wat veranderd. Het taboe op het hebben van seks is minder geworden. Mensen zijn er opener over dat ze hun seksleven nieuw leven willen inblazen. Mensen zijn minder bang om te praten over wat ze willen op seksueel vlak. Aan de andere kant merk ik dat mensen steeds extremer worden. De vraag naar bondage attributen is bijvoorbeeld behoorlijk toegenomen.”

Tekst loopt door onder de foto 

Foto: indebuurt Amersfoort

Erotische cinema

In het midden van de winkel is een deur te vinden, die toegang verleent tot de erotische cinema. “We hebben verschillende zalen, waar we erotische films vertonen. “Deze zaal richt zich op homoseksuelen en verderop vind je de heterofilmzaal.” Shirley wijst naar het televisiescherm en naar de bioscoopstoelen in de eerste zaal. Vanwege de coronacrisis moesten we de cinema sluiten. We zijn hem aan het vernieuwen, zodat alles weer helemaal fris is voor als we weer open mogen”, vertelt Shirley.

Safe-seksbeleid

Vanuit de ene ruimte loop je door naar de andere ruimte, de cinemaruimte is enorm groot. Een bed in de eerste ruimte verklapt dat de bezoekers hier niet alleen maar naar een video komen kijken. “Mannen betalen €14,00 entree, daar mogen ze de hele dag voor naar binnen en naar buiten. Voor vrouwen is de entree tot de cinema gratis”, legt Shirley uit. “Iedereen mag hier zelf weten wat hij of zij doet. We hebben wel een aantal huisregels, zoals het safe-seksbeleid en zeggen altijd: ‘doe het veilig.’ Mensen zijn zelf verantwoordelijk om een condoom te gebruiken, we zijn dan ook geen piemelpolitie. Ons personeel loopt controlerondjes om te kijken of iedereen zich aan de regels houdt. In het begin vond ik die rondjes wel spannend, maar ook dat went snel. De allereerste keer dacht ik wel; ‘oké, oké, kan dat ook?’ Al snel loop je er gemakkelijker doorheen en vraag je of alles nog goed gaat. Uiteindelijk is het gewoon mijn werk”, vertelt Shirley lachend.


Meer over Erotica Amersfoort ontdekken?

Erotica Amersfoort bioscopen

Geopend11:00 - 21:00

Coninckstraat 4, Amersfoort

Bekijk meer:bioscopen

Verder lezen:

Niels Bruinsma (26): ‘Op school was ik al bezig met het repareren van koptelefoons’

Hij zat nog op school toen hij in het schuurtje van zijn ouders de telefoons van vrienden en familie...

De Hollandse Nieuwe is beter dan ooit en wij mochten hem proeven

Amersfoortse Esther bakt authentieke donuts: ‘Een goede donut valt of staat bij het maken van het deeg’

Mondkapjes in alle soorten en maten: Amersfoortse Kim maakt ze in jouw lievelingskleur

adv.