Van lange vingers, tot pennywafels: veel beroemde koekjes vinden hun oorsprong in Amersfoort! Aan het Smallepad stond al voor 1900 broodfabriek Meursing, dat in 1907 zichzelf omtoverde tot een fabriek voor ontbijtkoek, wafels, banket en biscuit.
Weinig over bekend
Helaas is er niet veel terug te vinden over de fabriek. De informatie die we wél konden vinden, zetten we op een rijtje.
Foto: Archief Eemland
Advertentie wordt geladen…
Van brood tot koek
Voor 1907 maakte de fabriek alleen maar broden. Dat gebeurde vooral ’s nachts, zodat het brood in de ochtend vers verkocht kon worden. Veel vrouwen en jongeren werkten door het hulst van de nacht in de fabriek. In 1907 werd nachtwerken verboden voor vrouwen en jongeren. Daardoor besloot de fabriek een andere richting in te gaan: koekjes!
Toen in Amersfoort: Pennywafels bakken bij koekfabriek Meursing
Toen in Amersfoort
Smul jij ook zo van Frou Frou, Pennywafels en Lange Vingers? Al die die beroemde koekjes vinden…
Advertentie wordt geladen…
Speculaas (1930-1942)
Op deze foto’s zie je de inpaksters van Meursing. Ze zijn druk bezig met het inpakken van speculaas. De drie dames zonder haarkapje zijn de chefs. De middelste chef (eerste foto), die tegen de lopende band aanleunt, is Anna Duijn, dochter van Willem Duijn, de bedrijfsleider.
Foto: Archief EemlandFoto: Archief Eemland
3
Foto: Archief EemlandFoto: Archief Eemland
Advertentie wordt geladen…
Sportclub Meursing (1947)
Naast het maken en inpakken van lekkere koekjes, konden de medewerkers van Meursing ook meedoen met sportieve activiteiten. Op de eerste foto zie je hoe sportclub Meursing binnenkomt wandelen tijdens de avondvierdaagse. Ze wandelen hier op de Koningin Wilhelminalaan. Niet heel gek, gezien de directeur van het bedrijf dol was op fietswedstrijden, en er zelf ook een aantal won! (Foto 2 & 3).
3
Advertentie wordt geladen…
Personeelsuitjes (1948-1950)
Meursen deed als werkgever zijn uiterste best voor het personeel. Hieronder zie je een aantal bussen staan. Deze staan klaar om het personeel mee te nemen naar de Waalbrug bij Nijmegen, de Koningin Julianatoren in Apeldoorn en (vermoedelijk) naar de Betuwe, waar kersen werden gegeten.
In 1941 vloog de fabriek in brand. Alleen de buitenmuren van de gebouwen waren van steen. De daken en vloeren waren van hout, net als veel deuren, trappen en andere bouwelementen.
In 1993 werd het gebouw van Meursing gesloopt. Na de brand werd de fabriek heropgestart. De fabriek werd in 1978 overgenomen door ‘Ter Beek’s Beschuit’, een bedrijf dat we nu kennen als Bolletje. De foto hieronder is genomen vlak voor de sloop van de fabriek, dat al een aantal jaar leegstond.
Advertentie wordt geladen…
Nog meer Amersfoortse geschiedenis…
Toen er nog 100 miljoen tubes tandpasta in Amersfoort werden gemaakt
Misschien fietste je er wel dagelijks langs, bezocht je er -toen dat nog kon- de markten of liet je je…