Toen in Amersfoort: de dag dat de stier onverwoestbaar herrees
We kunnen ons de stad al bijna niet meer voorstellen zonder de iconische stier op de rotonde bij de Kamp. Op…
Waar iedereen nu de kriebels krijgt van de eikenprocessierups, hadden we tussen 1935 en 1950 een ander vervelend beestje dat onze rugharen recht overeind deden staan: de coloradokever.
“Coloradokever moet krachtig verdelgd worden”, kopte het Dagblad voor Amersfoort in 1947 op de voorpagina. Zijn Nederlandse naam kreeg de kever omdat wetenschappers dachten dat ‘ie afkomstig was uit de Amerikaanse staat Colorado.
Lees verder onder het krantenknipsel >
De coloradokever vormde een grote plaag vlak na de Tweede Wereldoorlog: hij vrat de Hollandse aardappelvelden helemaal kaal, terwijl aardappels een belangrijke voedselbron voor Nederlanders vormde op dat moment.
Ook in het nationale nieuws werd er gesproken over de coloradokever. In deze video zie je hoe ze door het leger werden bestreden met vlammenwerpers.
Lees verder onder de video >
Iedereen die de Aardappeleters op zijn planten vond, moest dat melden bij de lokale politie. Telers stonden niet te springen om hun gewassen aan te geven, want het gif dat werd gebruikt om de kever te doden, was ook schadelijk voor de mens. En dus voor hun oogst. “Men doet het beste het oogsten van bedoelde vruchten eenigen tijd uit te stellen”, zo stond het in de krant.
Lees verder onder het krantenknipsel >
De kranten in Amersfoort plaatsten een duidelijk signalement van de ‘dader’. Iedere Amersfoorter werd gevraagd om uit te kijken naar de kever en deze af te maken wanneer ze het beestje tegenkwamen. Nalatigheid kon je zelfs een boete van 250 gulden opleveren.
Lees verder onder het krantenknipsel >
De grote plaag kevers is dankzij het gebruik van hevige pesticiden een stuk minder geworden in Europa. Het laatste nieuws over de coloradokever, dat in de kranten stond, werd geplaatst op 7 april 1950 in Dagblad voor Amersfoort.
Toch is ook nu de kever nog een probleem voor de aardappelboeren. In Nederland wordt een speciale pesticide gebruikt om de kever op afstand te houden. Zodra de aardappelplant in bloei gaat, mag dit middel echter niet meer gebruikt worden en is de plant kwetsbaar. Maar dat is voor een goed doel: om de bijen te beschermen.
Foto: ANP – Veel kinderen kregen de taak om de kevers te verzamelen, zodat ze konden worden vernietigd.
In onze gids
Populaire rubrieken