Toen in Amersfoort: de villa’s van De Berg
Geef toe. Als je door De Berg loopt, kijk je even verlekkerd naar al die villa's. Begin 1900 deden mensen...
In honderd jaar kan een hoop gebeuren. Het Amersfoortse archief staat vol met bijzondere luchtfoto’s van omstreeks 1900 tot nu! Als we een ding kunnen concluderen, is het dat Amersfoort flink veranderd is. Kijk maar mee.
Dit is het uitzicht van de Onze Lieve Vrouwetoren over de Varkensmarkt, de Slijkstraat (nu Arnhemsestraat), Zuidsingel en Plantsoen-Zuid. Het bijschrijft bij de foto luidt: “Links onder het begin van de Langestraat. Op de hoek van de Zuidsingel bakker A.J. v. Zalingen, op nr. 3 de schoenhandel van J. Broeksmit, op nr. 5 staat de naam boven in de gevel: Manifacturen M.W.F. de Jong, en op nr. 7 het bureau van de Kapitein-Kwartiermeester 1e Reg. Huz. H.J. Scheffer. Aan de andere kant van de Zuidsingel de drie gebouwen van de firma Rintel; het eerste heette “De Heilige Familie” en de gevelsteen ervan kwam na de brand in 1893 in museum Flehite. In de Koestraat zien we hier de bovenste witte helft van de vroegere Lagere School.”
Dit is een luchtfoto van Amersfoort in noordnoordoostelijke richting. Randenbroek en Kruiskamp bestaan nog niet, maar langs de Randenbroekerweg is al wel bebouwing. Op de voorgrond is het Hellestraatkwartier zichtbaar.
Deze foto is vanuit het zuiden van de binnenstad genomen. Zoals je ziet is het gebied ten noorden van de binnenstad nog nauwelijks bebouwd.
Waar zijn de villa’s op De Berg heen? We kijken hier rechtsonder naar een hele kale Utrechtseweg, bovenaan naar de Prins Frederiklaan en linksboven is de Daam Fockemalaan zichtbaar. Het Belgenmonument is links op de foto te zien en iets rechts van het midden staat het Rijks Opvoedings Gesticht.
In 1933 was net het klooster met pensionaat en scholen van Onze Lieve Vrouw ter Eem voltooid. In 1968 fuseerde het lyceum met het Constantijn College tot Eemland College. Sinds 1996 is dit Het Nieuwe Eemland College.
Deze foto werd gemaakt na de invasie door de geallieerden. Rechtsboven zien we de binnenstad en de straat Kruiskamp. Verder zijn onderaan de Vermeerstraat en de omgeving van het Leusderkwartier zichtbaar. Linksonder zien we het Bergkwartier, met helemaal in de hoek een stukje van Klein Zwitserland. De winter erop zou dit stuk bos kaal gekapt worden. Ook het Soesterkwartier staat er nog net op, inclusief het Sasje.
De Amsterdamseweg was eind jaren ’50 al flink bebouwd door de bedrijfsgebouwen van Bouwbedrijf Van Hoogevest. Er stonden kantoren, magazijnen, een timmerfabriek, smederij, garagewerkplaats, ijzervlechterij, houtdrogerij, opslagloodsen, kantine en een bedrijfswoning.
Dat grote platte dak op de voorgrond is de polikliniek Lichtenberg, locatie Hellestraat. Daarachter staat het markante politiebureau. Van links naar rechts loopt de Stadsring en aan de overzijde van de straat loopt de Van Asch van Wijckstraat met rechts daarachter het Phoenixterrein.
De bebouwing van Amersfoort breidt steeds verder uit. Rechts zien we de nieuwe wijk Liendert en Kruiskamp, die van elkaar gescheiden worden door het Valleikanaal.
Grote kans dat je niet twee keer hoefde te kijken om te zien welke wijk hier werd aangelegd. De grote cirkel van Kattenbroek wordt hier aangelegd, evenals Emiclaer. Onderaan zie je nog een stukje van Zielhorst. Meer naar boven is Hoogland zichtbaar.
En zo komen we op het moderne Amersfoort. Van een klein binnenstadje met daaromheen weiland, zijn we uitgegroeid tot de tweede stad van de provincie Utrecht.
Tegenwoordig past de binnenstad nog nauwelijks op je computerscherm. Zeker als je de keistad via Google Maps bekijkt. Hieronder zie je hoe de stad er nu uitziet.
Blijf op de hoogte
Schrijf je in voor de nieuwsbrief van indebuurt Amersfoort en blijf op de hoogte van alles over en rondom Amersfoort.
In onze gids
Populaire rubrieken
In onze gids
Populaire rubrieken
Topper