Amersfoort

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Coronavirus in Amersfoort: alle ontwikkelingen op een rij

Door Melt Pels 6 mei 2020

Vanwege de vele vragen over het coronavirus in Amersfoort hebben we hier alle ontwikkelingen voor je verzameld in één overzicht. Dit overzicht werkt de redactie van indebuurt continu bij. 

Dit artikel wordt niet meer geupdatet.

Woensdag 6 april:

Op basis van het advies van het Outbreak Management Team (OMT) heeft het kabinet een plan opgesteld tot 1 september 2020. Beetje bij beetje worden de coronamaatregelen zoals we die nu kennen, versoepeld.

Premier Mark Rutte noemt dit het begin van een nieuwe fase, waarin we een overgang moeten maken naar een anderhalvemetersamenleving. Hij benadrukt wel dat een versoepeling alleen kan plaatsvinden als iedereen zich aan de regels houdt en het virus beheersbaar blijft. “We kunnen Nederland alleen van slot halen, als iedereen zich verstandig blijft gedragen”, zegt de premier tijdens de persconferentie van 6 mei. Daarom geldt te allen tijde: werk zoveel mogelijk thuis, vermijd drukte, houd anderhalve meter afstand en blijf thuis als je je niet goed voelt.

Hoe ziet zo’n samenleving eruit in Amersfoort? We nemen de nieuwe maatregelen per sector in dit artikel met je door:

Amersfoort is blij: kappers, terrassen en bioscopen gaan weer open

De professionele schaar kan volgende week door de te lange lokken van Amersfoorters. Weg met dat cor...

Dinsdag 21 april:

De corona-afdeling van het Meander MC is door een dalend aantal patiënten gekrompen. Daardoor gaan de poliklinieken weer deels in bedrijf. Ook overweegt het Meander om een van de twee verpleegafdelingen te sluiten en bekijkt het Amersfoortse ziekenhuis of de vier operatiekamers die zijn ingericht als IC-kamers hun oorspronkelijke functie weer terug krijgen. Het Meander Medisch Centrum zorgt ervoor dat het deze veranderingen kan terugdraaien mocht dit komende tijd toch nodig zijn, om zo paraat te staan voor een tweede golf coronapatiënten.

Woensdag 15 april:

Helaas, geen marathon in Amersfoort dit jaar

De tiende editie van Marathon Amersfoort is helaas definitief afgelast. Zondag 14 juni zou de jubile...

Dinsdag 14 april:

De gevreesde stijging van het aantal corona-ziekenhuisopnames in de regio Amersfoort, door nog niet verwerkte cijfers uit het paasweekeinde, is uitgebleven. Het aantal streekgenoten dat tot dusver met het coronavirus in het ziekenhuis belandde, nam met twee gevallen toe naar 137.

Donderdag 9 april:

Vijf Amersfoorters opgenomen in het ziekenhuis vanwege het coronavirus.

Woensdag 8 april:

Het aantal Amersfoorters dat met covid-19 in het ziekenhuis werd opgenomen in Amersfoort is nu 42. Het totaal aantal mensen dat is opgenomen in de regio is nu 114, dat blijkt uit cijfers van het RIVM.

Maandag 6 april:

Het aantal mensen uit de regio Amersfoort dat in het ziekenhuis is opgenomen met klachten door het coronavirus, is de afgelopen 24 uur met drie personen gestegen. Het totaal aantal mensen dat is opgenomen uit de regio, komt daarmee op 104. Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van het RIVM.

Dinsdag 31 maart:

Dit zag je al van ver aankomen: de coronamaatregelen worden verlengd tot en met 28 april. We moeten dus met zijn allen nog wat langer wegblijven van onze favoriete stekkies in Amersfoort.


Meander_MC

VIDEO: Meander MC geeft een kijkje op de corona-ic-afdeling

In het Meander Medisch Centrum liggen 44 mensen in isolatie. Negentien van die mensen ligt op de int...

Maandag 30 maart:

Aantal officiële coronabesmettingen in regio Amersfoort loopt op tot 186.
In totaal telt de regio Eemland nu 186 geregistreerde besmettingen, blijkt uit nieuwe cijfers die het RIVM maandagmiddag publiceerde.

Woensdag 25 maart:

Parkeren bij de Soesterduinen en het Soester bos wordt ontmoedigd door de gemeente. Dit doet de gemeente “zodat mensen wel lekker naar buiten kunnen, maar op ruime afstand van elkaar kunnen blijven”, vertelt Rob Metz aan het AD.

Het RIVM meldt dat de groei van het aantal besmettingen afneemt. Voorheen besmette één persoon gemiddeld twee andere personen. Volgens het RIVM is dat getal gezakt naar één persoon die gemiddeld iets meer dan één ander persoon besmet.

Dinsdag 24 maart:

In regio Amersfoort zijn nu in totaal 103 mensen positief getest op het coronavirus. Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van het RIVM.

Verder is bekend geworden dat het centraal eindexamen niet door gaat.

Geen eindexamens voor Amersfoortse Thijs vanwege het coronavirus

De landelijke eindexamens voor middelbare scholieren gaan dit jaar niet door. En dat geldt helaas oo...

Maandag 23 maart:

Het aantal coronabesmettingen in Amersfoort loopt op naar 41. In het Meander Medisch Centrum zijn nu in totaal drie mensen aan het virus overleden. Een man van 77, een vrouw van 80 en een vrouw van 87.

Het kabinet presenteert in de avond van maandag 23 maart een nieuwe set aan maatregelen om de verspreiding van het coronavirus in te dammen. Dit is per direct verboden in Amersfoort:

Dit is vanaf nu verboden in Amersfoort en zo reageren Amersfoorters

Veel mensen houden zich aan de maatregelen tegen het verspreiden van het coronavirus, maar lang niet...

Dinsdag 17 maart:

Huisartsen Eemland openen een digitale huisartsenpost. Vanaf vanavond en in de weekenden kan je een digitaal consult krijgen van je huisarts. Dat doe je via een online speekuur. Er zijn al 140 mensen op deze manier geholpen.

Amersfoorters kunnen vanaf vandaag online terecht bij de huisartsenpost

Het is inmiddels geen geheim meer dat Amersfoortse zorgverleners momenteel veel op hun bordje hebben...

Maandag 16 maart:

Het voedsel dat nu overblijft bij de gesloten horecazaken wordt ingezameld door Mercuur’s en Zakelijk Bezorgd. Zij maken er maaltijden van voor de bevolking die zelf niet in staat is om boodschappen te doen doordat zij een ‘vitaal beroep’ hebben of een slechte gezondheid. Ook ouders van kinderen die nog naar school gaan komen in aanmerking van zo’n gratis maaltijdpakket.

Gelukkig is er ook goed nieuws: mooie Amersfoortse corona-initiatieven

In heel Amersfoort zitten mensen thuis vanwege de maatregelen om verdere verspreiding van het corona...

Zondag 15 maart: Amersfoortse scholen en horeca dicht, Meander neemt zware maatregelen

Om verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen, heeft het kabinet besloten dat alle scholen, kinderopvangcentra en horeca dichtblijven tot 6 april 2020. Ook sport- en fitnessclubs, sauna’s, seksclubs en coffeeshops sluiten de deuren.

Ook het Meander Medisch Centrum neemt zwaardere maatregelen in de bestrijding van het coronavirus; vanaf maandag is het Amersfoortse ziekenhuis alleen nog opengesteld voor niet-uitstelbare zorg. Alle andere afspraken vervallen tot en met 31 maart of worden telefonisch afgehandeld. Bezoek is ook niet meer welkom in het Meander, tot 31 maart 2020. Alleen op kinder- en kraamafdelingen is bezoek nog toegestaan.

Eerder vandaag werd bekend dat het aantal Amersfoorters met het coronavirus van vier naar tien patiënten is opgelopen.

Zaterdag 14 maart: DierenPark Amersfoort blijft dicht

Ondanks eerdere berichten dat DierenPark Amersfoort open zou blijven, met uitzondering van de binnenverblijven, geeft de dierentuin nu toch aan het park dicht te houden voor bezoek tot 31 maart. Ook Bibliotheek Eemland, de gemeenteraad en het Corderius College treffen maatregelen om verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen:

Nieuwe maatregelen tegen coronavirus: dit betekent het voor Amersfoort

Om verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen, heeft het kabinet besloten dat alle schole...

Vrijdag 13 maart: Compleet overzicht van de maatregelen in Amersfoort

De gevolgen van de maatregelen die de overheid gister instelde, zijn ook in Amersfoort te voelen. We hebben alle gevolgen voor je in dit overzicht geplaatst. Zodra er nieuwe informatie bekend is, werken we dit artikel bij:

Nieuwe maatregelen tegen coronavirus: dit betekent het voor Amersfoort

Om verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen, heeft het kabinet besloten dat alle schole...

Wij zochten naar aanleiding van lezersvragen uit of het gemeentehuis in Amersfoort openblijft. Lees hier meer:

Gemeentehuis in Amersfoort vooralsnog gewoon open

Als je vragen hebt over de burgerzaken in Amersfoort, dan kun je gewoon terecht bij één van de loket...

En ook checkten we of de 3 grote bioscopen van Amersfoort openblijven:

Coronavirus: welke maatregelen nemen de Amersfoortse bioscopen?

Dit artikel is verouderd, om verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen, heeft het kabine...

Donderdag 12 maart: Alle evenementen met meer dan 100 bezoekers afgelast

Evenementen met meer dan honderd personen worden in heel Nederland afgelast tot 31 maart 2020. Nederlanders wordt gevraagd zoveel mogelijk thuis te blijven. Vooralsnog gaat de Lieve Lentemarkt in Amersfoort gewoon door, de organisatie liet ons weten dat ze het bericht van de marktmeester afwacht. Alle musea in Amersfoort en omgeving gaan dicht en ook Bibliotheek Eemland laat alle geplande evenementen en activiteiten niet doorgaan.

Nieuwe maatregelen tegen coronavirus: dit betekent het voor Amersfoort

Om verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen, heeft het kabinet besloten dat alle schole...

Woensdag 11 maart: Zo min mogelijk bezoekers in het Meander Medisch Centrum

Patiënten die in isolatie liggen mogen slechts één bezoeker per dag ontvangen. Alle overige patiënten wordt gevraagd om zo min mogelijk bezoek uit te nodigen. Deze maatregelen zijn nodig om de patiënten in het ziekenhuis te beschermen. Ook ziet het Meander de maatregel als een manier om haar personeel te beschermen voor het coronavirus. Op de website van het Meander staat verder nog: “Meander beseft dat dit vergaande maatregelen zijn, maar hoopt op uw begrip hiervoor.”

Dinsdag 10 maart: Eerste besmette patiënt in het Meander Medisch Centrum

In het Meander Medisch Centrum is een eerste patiënt met het coronavirus opgenomen. Een 62-jarige Amersfoortse vrouw ligt nu in strikte isolatie op de intensive care van het Meander. De medewerkers die contact hebben gehad met de vrouw worden streng gemonitord volgens de RIVM-richtlijnen. Lees het hele artikel hier:

Meander MC

Eerste patiënt met coronavirus in Meander: Amersfoortse vrouw van 62

In het Meander Medisch Centrum is een eerste patiënt met het coronavirus opgenomen. Een 62-jarige Am...

Zaterdag 7 maart: Twee medewerkers Meander Medisch Centrum in Amersfoort besmet met coronavirus

Het ziekenhuis in Amersfoort meldt dat twee medewerkers zijn besmet met het coronavirus. Het gaat om een arts in opleiding en een medewerker van het mortuarium. De medewerkers hebben het virus buiten het ziekenhuis opgelopen en zitten thuis met milde klachten.

Vrijdag 6 maart: Leerling van het Nieuwe Eemland besmet met coronavirus

Een Amersfoortse leerling van middelbare school Het Nieuwe Eemland is besmet geraakt met het coronavirus na een skivakantie in Noord-Italië. Dat schrijft de schoolleiding in een mail aan ouders en leerlingen van de Amersfoortse school. Wij spraken met Maaike Swets, rector van Het Nieuwe Eemland over de huidige situatie.

Leerling van het Nieuwe Eemland besmet met coronavirus

Een Amersfoortse leerling van middelbare school Het Nieuwe Eemland is besmet geraakt met het coronav...

Aantal besmettingen coronavirus in Nederland

In de kaart hieronder staat per gemeente aangegeven hoeveel mensen positief getest zijn op COVID-19 in Nederland. Het gaat om de gemeente waar de besmette persoon woont.

Team Kappers

Kapperszaken uit eigen initiatief dicht om samen op te komen tegen corona

Vanaf 13.00 uur op maandagmiddag -23 maart 2020- sluit een groot aantal kapperszaken haar deuren. De...

Eerste dodelijke coronaslachtoffer in provincie Utrecht is 87-jarige Amersfoorter

Heel Amersfoort klapt voor Nederlanders die keihard werken in coronatijden: deel jouw beelden met indebuurt

Gelukkig is er ook goed nieuws: mooie Amersfoortse corona-initiatieven

Nieuwe maatregelen tegen coronavirus: dit betekent het voor Amersfoort

Goed initiatief! Amersfoorters bieden hulp aan met #coronahulp

Coronavirus in Amersfoort: dit moet je doen als je klachten hebt

 

adv.