Amersfoort start als eerste in de provincie voetbalteam voor autistische jongens

Door Roeliene Bos 13 september 2018

Als Raymond van den Bor – directeur van ChiqCare Woonzorg – een autistische jongen van vijftien tegenkomt die dolgraag wil voetballen, weet hij wat hem te doen staat. Een plek vinden waar dat kan. “Ik kwam erachter dat er bij de KNVB al een autismecompetitie loopt in verschillende provincies, maar nog niet in Utrecht. Dat kon toch niet waar zijn?”

Voetballen bij een reguliere voetbalclub als je autisme hebt, dat klinkt makkelijker dan het is. “Als een autist een paar keer verkeerd passt en dat over het veld geschreeuwd wordt, is zo’n jongen helemaal van slag. Die gaat denken dat niemand hem leuk vindt.” De andere optie, gehandicaptenvoetbal, wordt hem ook niet. “Jongens met autisme zijn niet gehandicapt, dus daar voelen ze zich niet thuis.” En dus besluit Raymond zelf het initiatief te nemen voor een heus autismeteam.

Volledig elftal

voetbalteam voor autistische jongens

Waar Raymond vervolgens in terecht komt, had hij nooit kunnen bedenken. “De ene na de andere hulpinstantie belde me op om met ze te komen praten. En eigenlijk stelde iedereen dezelfde vraag: ‘Waarom hebben we dit zelf nooit bedacht?'” Met behulp van een kleine subsidie schaft hij het benodigde materiaal aan en laat hij een website bouwen. Amersfoort United Team is geboren. “De afkorting van het team is AUT, dat slaat weer op autisme. En in het logo hebben we het puzzelstukje van autisme verwerkt. Overal is over nagedacht”, aldus een trotse Raymond. Zijn enthousiasme werkt aanstekelijk. De eerste zes jongens hebben zich zelfs al aangemeld voor de eerste training op vrijdag 21 september. “Ik ben zelf nog heel voorzichtig, maar hoe mooi zou het zijn als we kunnen toegroeien naar een volledig elftal?”

Prikkels

“Ik hoop dat ze dankzij het voetballen hun sociale netwerk vergroten”

Raymond kiest er bewust voor om de training op vrijdagmiddag tussen 16.00 en 18.00 te laten plaatsvinden. “Dan kunnen ze rustig het weekend in, omdat ze hun prikkels na een drukke schoolweek kwijt kunnen raken tijdens het voetballen.” Dat het gelukt is om dit allemaal voor elkaar te boksen, roept aardig wat emoties op bij Raymond. “Je ziet hoe die jongens worstelen met hun sociale leven. Ik hoop dat ze dankzij het voetballen hun sociale netwerk vergroten, dat is superbelangrijk.” En met een beetje mazzel, kunnen de jongens na een aantal jaar een stuk beter omgaan met hun autisme. “Misschien zijn ze dan wel zo geïntegreerd dat ze een compliment krijgen omdat ze die hoekvlaggetjes altijd zo netjes in het veld prikken. Dan is hun hele weekend weer goed.” Dromen te over, maar Raymond blijft nuchter. “Dat zijn allemaal stippen op de horizon. Eerst maar eens met dit unieke project beginnen.”

Praktische info

Meer weten over Amersfoort United Team? Op de website vind je alle benodigde informatie.

adv.